În acest articol, fiecare dintre voi îşi va găsi măcar un preparat care să îi fie pe plac, pentru că această colecţie de reţete se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor; oamenilor pe fugă, dar şi celor care îşi alocă timp să gătească în tihnă; celor care folosesc metode tradiţionale de gătit, dar şi celor care au un slow cooker; iubitorilor de carne, dar şi celor care preferă preparatele pe bază de vegetale, etc. Sunt peste 50 de reţete pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele. Sper să vă ajute şi să vă folosească drept inspiraţie în bucătărie. 🙂
La finalul acestui articol, veţi găsi şi link-urile către reţetele propuse pentru micul dejun, prânz şi gustare.
Poftă bună! 🙂
Preparate rapide
Reţete tartinabile
Reţetele tartinabile nu sunt potrivite doar pentru micul dejun, dar şi pentru cină. Pastele tartinabile se pregătesc repede, sunt gustoase şi, la câte combinaţii există, satisfac şi cei mai mari pretenţioşi. Se pot servi pe pâine, pe crackerşi sau cu bastonaşe de legume. Câteva idei:
- 12 reţete tartinabile: aici găsiţi pasta de măsline verzi, pateul de năut cu ardei copt, pasta cu sfeclă coaptă şi brânză de capră, psta tartinabilă de somon, etc.
- 3 reţete tartinabile asortate cu 3 tipuri de crackerşi
- Pastă de peşte cu sfeclă coaptă
- Pastă tartinabilă din ouă fierte
- Pastă de ton cu năut
Vafe cu caşcaval şi roşii uscate
Noi le-am servit cu rondele de dovlecei la grătar şi iaurt. Un deliciu!
Orez cremos cu lapte și dovleac copt
Supe cremă
Supele cremă le găsesc tare potrivite de servit la cină, în special acum, în sezonul rece. Indiferent că aveţi ingredientele pregătite sau sunteţi nevoiţi să improvizaţi, supele cremă nu au cum să nu iasă gustoase. Necesită efort minim în bucătărie, sunt sănătoase şi pline de nutrienţi. Câteva preparate care să vă inspire:
- Supă cremă de dovleac copt cu lapte de cocos și ghimbir
- Supă cremă de năut cu linte şi caracatiţă
- Supă cremă de broccoli cu dovlecel şi parmezan
- Supă cremă de linte roşie cu curry
- Supă cremă de cartof dulce cu conopidă
Budincă de cartofi dulci cu brânză dulce (fără zahăr)
Copila mea are o adevărată pasiune pentru cartofii dulci. Caut mereu să îi gătesc sub noi forme, pentru că probabil s-a săturat de variantele (prea des) încercate: cartofi dulci cu rozmarin, la cuptor, şi salată de cartofi dulci cu feta. Aşa a apărut în meniul nostru această budincă cu cartofi dulci. Nu aveţi nevoie de multe ingrediente şi nu este deloc complicată.
Salate
La noi în casă se mănâncă multe salate. Noi, adulţii, le preferăm cam în orice în combinaţie. Antonia le mănâncă cumva destructurate, dar fără salată verde. Verdele este încă greu de văzut în farfurie, de ingerat, de digerat. 🙂 Câteva salate care s-ar putea să vă placă:
- Salată cu ton şi telemea
- Salată cu năut şi sos de avocado
- Salată cu quinoa, legume şi seminţe
- Salată de bulgur cu rodie
- Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei
Tartine cu brânză şi cartof dulce
Paste
Iubitorii de paste au de ales din 25 de reţete cu paste. Nu aveţi cum să nu vă găsiţi aici „fericirea”. 🙂
Şi mai multă inspiraţie pentru cină
Tarte
Calde sau reci, cu carne sau fără, tartele sunt o opţiune minunată de pregătit pentru ultima masă din zi. Şi, dacă vă rămân vreo 2 felii de tartă de la cină, le puteţi lua cu voi la muncă, pentru masa de prânz. Poate vă place vreo combinaţie dintre cele de mai jos:
- Tartă cu ciuperci, praz şi telemea
- Tartă cu piept de curcan şi legume
- Tartă cu ricotta şi spanac
- Mini tarte cu roşii şi dovlecei
Reţeta asta o fac de multă vreme, de cel puţin 5-6 ani. Nu mai ştiu cum am descoperit-o şi nici unde, dar vă garantez că este delicioasă indiferent de combinaţia de ingrediente pe care o veţi alege. Şi încă ceva, această reţetă poate salva şi pâinea cumpărată acum vreo 2-3 zile pe care ştiţi sigur că nu o mai mâncaţi.
Ruladă de dovlecei cu brânză (fără făină)
Turtiţe cu conopidă şi brânză de capră
Pește în papiotă cu salată de bulgur
Reţete la slow cooker
Vreţi o cină caldă, dar ajungeţi prea târziu acasă? Poate aveţi treabă prin casă şi nu vă rămâne prea mult timp pentru gătit. Indiferent de situaţie, un slow cooker v-ar putea ajuta. Vă propun câteva reţete, la slow cooker, testate de mine:
- Pulpă de curcan la slow cooker
- Supă cremă de linte cu roşii (la slow cooker)
- Linte cu legume la slow cooker
- Fasole galbenă cu carne de curcan la slow cooker
Burgeri, chiftele şi pizza
Când auziţi de aceste preparate, la ce vă gândiţi? La junk food, nu? Ei bine, toate aceste preparate pot fi sănătoase. Aici găsiţi cum fac eu burgerii de casă. Din aceeaşi compoziţie am făcut şi chiftele. Cu această ocazie, am selectat şi câteva reţete de chiftele pe care s-ar putea să le găsiţi potrivite de servit la cină:
- Chiftele cu pui şi legume
- Chiftele cu pui şi curry
- Chiftele din dovlecei cu brânză feta
- Chiftele cu cartof dulce
Cred că pizza este un preparat care uneşte cumva familia. Este pe placul tuturor (n-am auzit încă pe nimeni să spună că nu îi place pizza) şi toate mâinile din casă pot să contribuie cu câte ceva la realizarea ei. Dacă vreţi să pregătiţi o pizza în familie, vă vin în ajutor cu câteva reţete:
Plăcinte din cartofi, la tigaie
Inspiraţie pentru fiecare masă din zi:
- Idei pentru un mic dejun sănătos și sățios
- Idei simple (şi relativ rapide) pentru masa de prânz
- Idei de gustări sărate
- 19 rețete dulci (fără zahăr şi fără îndulcitori)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.