Sunt mereu în căutare de reţete de aperitive, pentru că le pun pe masă de sărbători, atunci când avem musafiri sau chiar şi atunci când servim cina în familie. Mie îmi place formula asta la cină, să mâncăm mâncăruri diferite, nu foarte sofisticate şi fiecare să îşi aleagă în funcţie de preferinţe.

Această ruladă cu dovlecei şi brânză este uşor de făcut, ingredientele nu sunt costisitoare, este potrivită să fie servită ca aperitiv ori ca gustare, poate fi luată la pachet şi gustul ei este minunat. Nu plănuiam să o fac, însă aveam în frigider 2 dovlecei care aşteptau să fie gătiţi de ceva vreme şi 3 pachete cu brânză, sortimente diferite, toate deschise şi în pericol de a ajunge la gunoi în scurt timp. Aşadar, m-am gândit ce pot face cu aceste ingrediente şi această ruladă a fost prima idee care mi-a venit în minte. Pentru o reţetă care s-a dorit a fi făcută de dragul salvării unor produse alimentare, gustul mi-a întrecut aşteptările.

 

Ingrediente: 

 • 500g dovlecei
 • 5 ouă
 • 100g ricotta
 • 60-70g cremă de brânză
 • 90-100g telemea
 • sare
 • piper

 

Mod de preparare: 

 1. Întâi, m-am ocupat de dovlecei. Le-am tăiat extremităţile, i-am spălat bine şi i-am dat pe răzătoarea mare. Precizez că a mea răzăleşte destul de fin. Dacă ochiurile răzătoarei voastre sunt mai mari, atunci folosiţi partea mai mică a acesteia. Am pus dovleceii într-o sită, am presărat pe ei puţină sare şi i-am lăsat să elimine apa.
 2. Într-un bol încăpător, am bătut, cu ajutorul unei furculiţe, cele 5 ouă cu puţină sare şi puţin piper. Am adăugat dovleceii scurşi bine de apă. Nu m-am bazat doar pe sită, ci, înainte să îi încoporez în ouăle bătute, i-am stors bine de apă.
 3. Am tapetat tava cuptorul cu hârtie de copt şi am turnat compoziţia. „Foaia” mea din ouă şi dovlecei a avut 24×28 cm. Am încins cuptorul la 180° Celsius şi am dat „foaia” la copt. Am ţinut-o timp de aproximativ 10-15 minute. Ca să vă asiguraţi că este coaptă, o puteţi prinde de un colţ să-i vedeţi consistenţa.
 4. Când „foaia” a fost coaptă, am scos-o din cuptor şi, cu tot cu hârtia de copt, am transferat-o pe un tocător.  Eu am întors-o înapoi pe hârtia de copt, pentru că îmi place mai mult aspectul părţii superioare.
 5. Între timp, cât am aşteptat să se răcească „foaia”, m-am ocupat de brânzeturi. Nimic complicat! Am amestecat ricotta cu crema de brânză. Dacă nu le aveţi pe amândouă, puteţi folosi ori un sortiment ori pe celălalt. Brânza pe care plănuiţi să o folosiţi trebuie neapărat să fie uşor de întins.
 6. Am întins crema, uniform, peste „foaie”. Apoi, am adăugat, pe toată suprafaţa, telemeaua dată pe răzătoarea mică. „Foaia” am rulat-o şi am împachetat-o în hârtia de copt. Înainte de a o felia, am lăsat-o la frigider timp de 2-3 ore.

 

Cum cred că deja v-aţi dat seama, rulada mea este, de fapt, o simplă omletă cu dovlecei şi brânză, dar prezentată într-o formă mai aspectuoasă. Este sănătoasă, deloc scumpă, prea puţin complicată şi delicioasă.

 

 

Alte reţete de aperitive: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *