Tocănița de gălbiori îmi aduce aminte de copilărie. A fost și a rămas una dintre mâncărurile mele preferate. Merge perfect cu mămăligă, dar nu orice fel de mămăligă, ci din aceea făcută cu făină de mălai adevărată, nu instant. Și mămăliga o leg de copilărie. Bunica materna pregătea tort de mămăligă cu mac, un adevărat deliciu. Bunica paternă făcea mămăliga la ceaun. Știți care era cea mai delicioasă parte? Atunci când scotea mămăliga și crusta de pe ceaun o înmuiam în lapte. Și ar mai fi ceva … boțul (așa i se spune în părțile noastre) de mămăligă cu brânză.

Nu știu dacă vi s-a făcut poftă ori foame sau poate dor de copilărie. Nu știu dacă gălbiorii sunt pe lista voastră de preferințe, la categoria „amintiri din copilărie” sau pe lista alimentelor destul de necunoscute, dar e musai să încercați tocănița asta. Se face repede și se mănâncă și mai repede, cu poftă! 🙂

 

 

 

Ingrediente: 

  • aprox. 1,2 kg gălbiori
  • 3 cepe eșalote sau 1-2 cepe albe
  • 4 căței de usturoi
  • 150 ml smântână lichidă
  • 1-2 lingurițe amidon de porumb
  • pătrunjel verde
  • sare
  • piper

 

 

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Primul pas este alegerea gălbiorilor în cazul în care nu-i culegeți chiar voi. Nu încep întâmplător cu această etapă. Aș vrea să vă dau câteva tips & tricks-uri care sper să vă fie de folos:

  • Gălbiorii culeși din păduri de conifere sunt mai aromați decât cei pe care îi găsiți în pădurile de foioase. De asemenea, sunt mai mici ca și dimensiune.
  • Dacă alegeți să cumpărați gălbiorii, încercați să apelați o persoană în care să aveți câtuși de cât încredere, în special dacă nu cunoașteți prea bine ciupercile de pădure.
  • Unii oameni care vând ciuperci au și practici necurate, cum ar fi ținerea ciupercilor în apă pentru a absorbi o parte din aceasta și, în final, ca ciupercile să fie mai grele pe cântar, deci să plătiți bani mai mulți.

 

 

 

Pasul 2

După cumpărarea ciupercilor, urmează curățarea lor. Se spune că este suficient să fie curățate de impurități cu ajutorul unei perii. Eu nu mă pot limita la atât. Spăl temeinic ciupercile și verific aproape fiecare bucată în parte. Altfel, mâncarea riscă să nu-mi cadă tocmai bine. 🙂

După ce spăl ciupercile, le pun într-o sită pentru a permite apei în exces să se scurgă.

 

 

Pasul 3

Ceapa (eșalotă am folosit eu) am tăiat-o mărunt și am pus-o să se „călească” cu puțină apă și ulei de măsline. Când ceapa a devenit sticloasă, am adăugat ciupercile și puțină sare. În procesul de gătire, ciupercile lasă apă, așa că nu este nevoie să adăugați apă de la început.

 

 

Pasul 4

Mie îmi plac ciupercile ușor al dente. Din acest motiv, nu le gătesc până se evaporă apa pe care o lasă, ci aleg să o scurg.

Când ciupercile capătă textura dorită, adaug smântâna lichidă și usturoiul tocat. Las mâncarea să mai dea 1-2 clocote. Puteți adăuga o parte de smântână și una de lapte ori, în funcție de cât de mult sos vă doriți să obțineți, puteți adăuga lapte pe lângă cei 150 ml de smântână.

Cu mai mult sos, tocănița o puteți transforma în sos pentru paste. 

 

 

Pasul 5

Pentru ca sosul să nu fie lichid, ci să aibă o consistență mai închegată, adaug 1-2 lingurițe de amidon de porumb. Amidonul trebuie neapărat dizolvat în puțină apă rece. În cazul în care îl dizolvați în apă caldă sau îl adăugați direct în mâncare, el se va face cocoloașe. După ce adăugați amidonul dizolvat în apă rece, lăsați mâncarea să mai dea un clocot (amestecați încontinuu) și tocănița de gălbiori este gata. Potriviți gustul cu sare, piper proaspăt măcinat și frunze de pătrunjel.

 

 

Vă recomand să nu ocoliți mămăliga, că face casă bună cu tocănița. Când fac mămăligă, mă ghidez după proporția 1:4, adică la o parte de făină adaug 4 părți de apă. Apa o pun la fiert cu puțină sare și, când ajunge la punctul de fierbere, adaug mălaiul. Eu adaug în mămăligă și un cub de unt. Musai să amestecați (aproape) încontinuu, că altfel mămăliga se va prinde de oală.

Poftă bună să aveți!

Dați-mi de veste dacă încercați bunătatea asta de tocăniță. 🙂

 

 

 

 

Alte rețete cu ciuperci:

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Tocăniță de gălbiori cu mămăligă

  1. M-am bucurat foarte mult sa gasesc aseara in Mega Image galbiori (la un moment dat erau si la Kaufland) si, fiind si ciupercile mele preferate, nu m-am mai uitat ca am dat o mica avere pe caserola de 400 gr. (asta-i viata).

    V-am gasit reteta de tocanita, am adaptat-o la cantitatea mea, am adaugat in plus si nucsoara (mi se pare ca accentueaza fain savoarea pamantie a tocanitei), si am pus-o peste mamaliguta asa cum ati facut si dvs.

    Mi-a iesit foaaaarte buna 🙂

    Am apreciat si proportia mentionata la mamaliguta (1:4), ca pana acum puneam dupa ochi, dar mi-a placut consistenta finala si o s-o tin minte pe viitor.

    Multumesc mult!

    • Da, stiu ca in magazine sunt destul de scumpi.

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut si ca ti-a iesit si mamaliga pe gustul tau. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *