După ce am postat reţeta de salată cu quinoa, legume şi seminţe, mi-aţi cerut una cu năut. Adevărul este că noi nu consumăm năut foarte des. Soţul şi copilul nu sunt mari fani năut, însă mie îmi place gustul pe care îl are în salate. În weekend-ul care a trecut, am pregătit o salată cu năut pentru (aproape) toată familia. Antonia ştiam că nu o va gusta. Trece printr-o perioadă în care este reticentă la majoritatea alimentelor noi sau pe care nu le-a consumat de ceva vreme. În schimb, am fost plăcut surprinsă să văd că soţul şi socrul meu au fost mulţumiţi de gust. Bineînţeles, fiecare are preferinţele lui. De exemplu, soţului nu i-a plăcut gustul pronunţat de pătrunjel.

Această salată şi-a făcut loc pe masa noastră la cină alături de alte bunătăţi care se pot consuma rapid, direct din frigider, sau care necesită un minim de efort pentru a fi gătite: telemea, ouă fierte, zacuscă, etc. Din punctul meu de vedere, puteţi adăuga cu încredere, în salată, câteva bucăţi din telemeaua voastră preferată.

 

Ingrediente: 

Pentru 2-3 porţii

 

  • 4-5 mâini baby spanac
  • 8 linguri năut uscat
  • 3 cepe eşalote
  • 1/2 ardei portocaliu sau galben
  • 1/2 ardei kapia
  • 1/2 castravete mare
  • 1 avocado
  • 8-10 roşii cherry
  • 2 căţei usturoi
  • zeamă de lămâie
  • 1/2 de legătură pătrunjel
  • 4/5 funze de mentă
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Năutul l-am lăsat la hidratat peste noapte. Cred că a stat în apă vreo 18 ore. În acest timp, am schimbat apa în care a stat la hidratat. Trebuie să ştiţi că năutul îşi dublează volumul în urma hidratării.

L-am spălat bine şi l-am pus la fiert. După aproximativ 20-30 de minute, bobul a devenit moale. L-am lăsat să se răcească. Eu am folosit năut cu bobul mic. În funcţie de mărimea bobului şi de cât de uscat este, timpul de fierbere poate varia.

 

Pasul 2

Ardeiul, ceapa şi castravetele le-am tăiat în cubuleţe mici. Peste ele, am adăugat frunzele de spanac şi boabele de năut. Frunzele mari le-am rupt în jumătăţi. Cred că aţi mai văzut eşalota în reţetele mele. Este ceapa pe care o prefer în salate.

 

 

Pasul 3 

Sosul de avocado este practic un guacamole. Pentru acesta, fructul de avocado trebuie să fie copt, moale la atingere, cu coaja maronie. Dacă cumpăraţi avocado cu coaja verde, să ştiţi că se coace mai repede dacă îl aşezaţi lângă banane.

Avocado l-am zdrobit bine cu furculiţa. Peste el, am adăugat usturoiul zdrobit, puţină sare şi zeama de la un sfert de lămâie mare. Sfatul meu este să adăugaţi zeamă de lămâie treptat, direct în salată. Am turnat sosul obţinut peste legumele tăiate, frunzele de spanac şi boabele de năut. Am amestecat bine până sosul s-a răspândit în toată salata.

 

Pasul 4 

Am adăugat roşiile cherry tăiate în 4 şi am potrivit gustul salatei cu sare şi piper. Menta şi pătrunjelul le-am tocat mărunt şi le-am adăugat şi pe ele în salată. Dacă nu sunteţi mari fani ai acestor ierburi aromatice, puteţi să adăugaţi o cantitate mai mică sau chiar să le omiteţi.

 

 

 

Este o salată care mie mi-a plăcut foarte mult şi cred că îşi va face loc mai des în meniul meu. Dacă nu sunteţi convinşi că năutul este pe gustul vostru, vă las, mai jos, câteva dintre beneficiile acestuia. Poate vă conving să-l încercaţi:

♦ este bogat în fibre, fapt pentru care ajută digestia.

♦ are conţinut ridicat de fier, calciu, zinc şi vitamina K.

♦ ajută la reglarea tensiunii arteriale.

♦ este bogat în proteine.

 

 

Alte salate care s-ar putea să vă placă:

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *