Mai țineți minte pâinea dulce umplută? De data aceasta, am făcut rețeta în varianta sărată.

Le-am numit pâinici pizza. N-am știut cum să le spun altfel. Sunt ca o pizza mare, pufoasă, care se rupe în bucăți. Umplutura se ascunde în fiecare bucată în parte, pentru a fi descoperită de fiecare om care își alege bucata preferată. 🙂 De la prima mușcătură, mozzarella se întinde fix așa cum trebuie și te îmbie să descoperi întreaga umplutură a pâinicii … ori a pâinicilor, în funcție de cât de foame ori de poftă ți-e.

Eu am umplut pâinicile cu sos de roșii, șuncă, porumb și mozzarella. Le puteți face la fel sau puteți varia umpluturile … totul depinde de preferințele voastre.

Ingrediente: 

Pentru aluat

 • 440g făină
 • 7g drojdie uscată
 • 1 lgță sare
 • 180 ml lapte
 • 60 ml apă
 • 60g unt
 • 1 ou

Pentru umplutură 

 • ∼ 150g sos de roșii cu condimente (sare, piper, oregano, busuioc, usturoi)
 • ∼ 150g șuncă
 • ∼ 150g mozzarella (pentru pizza)
 • ∼ 100g porumb

Pentru uns

 • sos de roșii
 • 1 lg ulei de măsline
 • 2 lg parmezan

Modul de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. Am amestecat făina (eu am folosit 330g făină albă + 110g făină integrală – asta am avut în casă) cu drojdia uscată și sarea. Sarea o punem după ce am amestecat făina și drojdia.

Într-o oală mică am pus pe foc apa cu laptele și cu untul. Am lăsat untul să se topească și amestecul să fie cald bine (să nu ajungă la temperatura de fierbere). Am turnat amestecul lichid peste ingredientele uscate și am lăsat mixerul planetar să amestece ingredientele la viteză mică spre medie, cu ajutorul cârligului.

Pasul 2

Am încorporat oul și am lăsat mixerul planetar să-și facă treaba până aluatul s-a strâns într-o bilă (timp de vreo 3-4 minute). Dacă nu aveți un mixer planetar, frământarea o puteți face cu mâna.

Pasul 3

Aluatul l-am acoperit și l-am lăsat la dospit timp de o oră . După acest timp, am împărțit aluatul în 16 bucăți pe care le-am modelat în formă de sfere. Mai exact, întâi, am împărțit aluatul în 2 părți aproximativ egale și am format 2 rulouri. Din fiecare rulou am tăiat 8 bucăți de aluat aproximativ egale.

Pasul 4

Am aplatizat fiecare bucată de aluat și am așezat umplutura: o linguriță rasă de sos de roșii (eu am adăugat în sosul de roșii condimentele menționate), șuncă, porumb și mozzarella. Am împachetat aluatul astfel încât umplutura să nu aibă pe unde să iasă la copt. Am urmat aceeași procedură pentru fiecare bucată de aluat în parte.

Pasul 5

Bucățile de aluat umplute le-am așezat într-o tavă unsă cu unt. În sosul de roșii rămas am adăugat o lingură generoasă de ulei de măsline. Cu acest amestec am uns bilele de aluat. Am presărat deasupra puțin parmezan ras.

Pasul 6

Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am pus tava pe treapta din mijloc a cuptorului și am lăsat pâinicile la copt timp de aprox. 30-35 de minute, până s-au rumenit ușor deasupra.

Când pâinicile au fost coapte, le-am scos din cuptor și le-am lăsat să se răcorească vreo 10-15 minute.

Pâinicile le-am servit direct din tavă … cu poftă, bineînțeles. Se pot servi și cu un strop de ketchup pentru cine preferă. Să știți că sunt delicioase atât calde, cât și reci.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *