Clătite sărate am mai făcut, dar cred că acestea, cu carne și ciuperci, mi-au ieșit cele mai bune dintre toate încercate până acum. Inspirația pentru această rețetă a venit de la Savori Urbane. Nu am reprodus rețeta întocmai. Niciodată nu reușesc să fac asta, pentru că am nevoie să adaptez rețetele după gustul meu, al nostru.
Am avut o zi în care am făcut atât clătite sărate, cât și clătite dulci, să fie pentru toate preferințele. 🙂
Ingredientele pentru aluatul de clătite le găsiți aici. Tot aici găsiți și tips & tricks-urile pe care le aplic eu pentru ca clătitele mele să iasă pufoase și gustoase. Eu am făcut 9 clătite sărate, deci trebuie să reduceți cantitățile dacă vreți să faceți același număr de clătite ca și mine. Cu aproximație, ați avea nevoie de: 2 ouă, 140g făină, 220 ml lapte și 25g de unt.
Ingrediente:
Umplutura pentru clătitele sărate (9 bucăți)
- 250g ciuperci proaspete
- 350g carne tocată (amestec porc + vită)
- 2 cepe eșalote
- 1 lingură de făină
- 1 lingură de smântână
- 20-30ml lapte
- sare
- piper
- boia afumată
- oregano
- busuioc
- usturoi granulat
Pentru gratinarea clătitelor
- 50g cașcaval
- 1 ou
- 3lg smântână
+unt (pentru tavă)
Mod de preparare:
Pasul 1
Modul de preparare al aluatului pentru clătite îl găsiți deja aici, așa cum vă spuneam mai sus. Mai jos, veți găsi modul de preparare al umpluturii pentru clătitele sărate.
Am curățat ceapa și am tocat-o mărunt. Am încins o tigaie de wok unsă cu puțin ulei. Am călit foarte puțin ceapa și apoi am adăugat ciupercile, spălate, scurse bine de apă și feliate.
Pasul 2
Am scurs apa pe care au lăsat-o ciupercile și, când acestea au început să se înmoaie, am adăugat în tigaie carnea tocată.
Am lăsat carnea să se gătească vreo 6-7 minute, am adăugat condimentele (cantitățile depind de preferințele voastre) și apoi am mărit focul pentru ca apa lăsată să se evapore mai repede. Am amestecat continuu pentru încă vreo 5 minute.
Pasul 3
Atunci când fac clătite sărate, nu-mi place ca umplutura să fie plină de apă și să înmoaie clătitele, așa că îngroș puțin compoziția cu făină sau cu amidon. De această dată, într-un bol, am amestecat o lingură de făină cu o lingură de smântână și 20-30 ml lapte. Acest amestec l-am turnat peste compoziția din tigaie. Am lăsat tigaia pe foc vreo 3 minute, amestecând continuu, ca să se gătească făina și să se lege compoziția.
Pasul 4
Am încins cuptorul la 180° Celsius și m-am apucat să umplu clătitele. Am așezat vreo 2 linguri de compoziție în fiecare clătită. Cum vă spuneam, rulez clătitele cu marginile în interior pentru ca umplutura să nu-mi curgă pe o parte ori pe cealaltă.
Am așezat clătitele în 2 vase termorezistente unse cu unt. Peste clătite am turnat un amestec făcut din cașcaval răzuit (pe răzătoare mică), un ou și smântână.
Pasul 5
Am dat clătitele la cuptor pentru vreo 15 minute, până s-au rumenit. Le-am servit cu ketchup și/sau cu sos de usturoi cu smântână.
Au fost foarte bune … prea bune! Din păcate, lumina din bucătărie nu m-a ajutat să fac o poză, la ceas de seară, care să redea bunătatea din farfurie la justa ei valoare. 🙂
Dacă vă rămân clătite pe a doua zi, să știți că le puteți reîncălzi și vă garantez că vor fi la fel de delicioase.
Poftă bună! 🙂
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Desi eu am asociat cumva mereu clatitele cu un desert o sa incerc insa reteta pentru ca pare foarte gustoasa.
Sper sa fie pe gustul tau! 🙂