Conopida nu este leguma mea preferată, dar salata de conopidă, de pus pe pâine, îmi aduce aminte de copilărie. O mâncam cu plăcere când eram copil. Îmi place mult și acum.

Am făcut o variantă reinterpretată a rețetei de salată de conopidă pe care o făcea mama în copilărie. Ingredientele și modul de preparare le găsiți mai jos.

Ambele variante, atât salata propusă de mine mai jos, cât și varianta tartinabilă reprezintă două opțiuni potrivite pentru a fi servite ca aperitiv, la o masă de sărbătoare sau la o întâlnire cu oamenii dragi.

Din punctul meu de vedere, reușita acestei salate stă foarte mult în textura conopidei, să nu fie prea fiartă, prea păstoasă sau apoasă. Textura ei trebuie să fie fermă, ușor crocantă.

Sper să vă placă și vouă! 🙂

Ingrediente: 

Pentru 4-5 porții

  • 1 kg conopidă
  • 5 cartofi mici
  • 3 căței usturoi
  • 1 ceapă eșalotă mică
  • pătrunjel verde
  • sare
  • piper

Pentru maioneză

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță de muștar
  • aprox. 70-80 ml ulei de floarea soarelui
  • aprox. 80g smântână
  • sare

Mod de preparare: 

Pasul 1

Conopida am curățat-o de cotor și am desfăcut-o în buchețele mici. Într-o oală încăpătoare, am pus apă cu sare la fiert. Când apa a ajuns în punctul de fierbere, am adăugat buchetele de conopidă. Am fiert conopida timp de aproximativ 10 minute. Apoi, am scos conopida într-o sită și am trecut-o printr-un jet de apă rece pentru a opri procesul de gătire. Am lăsat-o să se răcească în totalitate.

Pasul 2

Cartofii i-am spălat și i-am fiert în coajă. Apoi i-am lăsat să se răcească.

Pasul 3

Pentru această rețetă am făcut o maioneză clasică înmulțită cu smântână pentru a reduce cantitatea de ulei. Voi puteți opta pentru maioneza pe care o preferați, clasică sau una mai săracă în calorii, cu gălbenuș fiert, iaurt și muștar.

Pentru maioneza mea am folosit un gălbenuș și o linguriță de muștar. Cu o lingură de lemn, am amestecat continuu și am adăugat uleiul treptat până maioneza mea s-a închegat. Am adăugat smântâna (15% grăsime a avut a mea) și puțină sare.

Pasul 4

Cartofii fierți și răciți i-am tăiat în cubulețe și i-am amestecat cu conopida și maioneza. Salata aceasta n-ar avea farmec fără ceapă și usturoi. Am dat pe răzătoarea mică o ceapă eșalotă mică și 3 căței de usturoi. Adăugați ceapă și usturoi după gustul vostru. Nu-i o rețetă care să ceară cantități exacte.

Frunzele de pătrunjel le-am tocat și le-am adăugat în salată. Am potrivit gustul cu sare și piper et voilà. Salata a fost gata, bună de servit de una singură ori lângă alte aperitive.

Aceeași rețetă, fără cartofi, o puteți urma dacă vreți o salată de conopidă de pus pâine. Tot ce trebuie să faceți în plus este să mărunțiți conopidă.

Dați-mi de veste dacă această rețetă este pe gustul vostru.

Poftă bună!


Alte rețete de aperitive: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *