Prima ruladă pe care am făcut-o vreodată a fost cea cu peşte. Până atunci, mi se părea complicat să fac foaia pentru ruladă. Dar ştiţi cum se zice? Exerciţiul este mama învăţăturii. Până nu încerci, nu ai de unde să ştii. Aşa a fost şi în cazul meu. După ce fetiţa mea a strâmbat din nas la rulada cu peşte, mi-am propus să fac una care ştiam sigur că-i va plăcea. Am plănuit să o fac cu ricotta, brânza ei preferată.

Lista de ingrediente este mai scurtă decât cea de la rulada cu peşte. Gradul de dificultate rămâne acelaşi, uşor de făcut, iar timpul de preparare este mai scurt. Foaia este pufoasă, umplutura este fină şi cremoasă, iar gustul acestei rulade poate împăca mai multe soiuri de mofturoşi. 🙂

 

 

Ingrediente:

 

Pentru foaie: 

  • 100g făină integrală
  • 3 ouă
  • 80g roşii pasate
  • 25-30ml lapte
  • 30ml ulei
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă boia
  • 1/2 linguriţă busuioc uscat
  • 1/2 linguriţă oregano uscat
  • sare (opţional)
  • piper (opţional)

 

Pentru umplutură:

  • 230g ricotta
  • 6-7 fâşii subţiri de ardei gras roşu
  • cepşoară (chives)

 

Mod de preparare:

 

  1. Întâi, am separat gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile le-am bătut cu un praf de sare până am obţinut o spumă fermă.
  2. Gălbenuşurile le-am amestecat cu făina, praful de copt, condimentele, roşiile pasate, laptele, uleiul şi un praf de sare. Albuşurile le-am încorporat în această compoziţie, cu grijă, cu mişcări de sus în jos. Am folosit o paletă de patiserie pentru încorporare. Aceasta este compoziţia pentru foaia ruladei.
  3. Într-o tavă întinsă am pus hârtie de copt. Am uns-o puţin cu ulei şi am turnat compoziţia. Am întins-o cu o paletă de patiserie. I-am dat o formă dreptunghiulară şi am avut grijă să fie într-un strat uniform. Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură în partea inferioară şi superioară. Am lăsat foaia la copt pentru aproximativ 10-12 minute.
  4. Cât foaia a stat în cuptor, am umezit un prosop de bucătărie, din bumbac, şi l-am întins pe masa de lucru. Când am scos foaia din cuptor, am răsturnat-o pe prosop şi am dezlipit, cu grijă, hârtia de copt. Am lăsat foaia pe prosopul umed până s-a răcit aproape de tot. Apoi am transferat-o pe un prosop uscat.
  5. Între timp, m-am ocupat de umplutură. Am tocat fâşiile de ardei şi cepşoara şi le-am amestecat cu ricotta. Cepşoara îi va da ruladei o aromă subtilă şi puţină culoare, iar ardeiul va fi ingredientul crocant al preparatului.
  6. Am uns foaia cu compoziţia obţinută şi am rulat-o. Nu o strângeţi foarte tare, pentru că se va rupe. După ce aţi rulat-o, împachetaţi rulada în folie alimentară şi legaţi-o la capete.
  7. Înainte de a servi rulada, neapărat să o ţineţi în frigider. Eu am ţinut-o cam o oră înainte să o mâncăm. Se păstrează foarte bine la frigider, în folie, timp de vreo 2 zile. Foaia nu se lasă şi nu devine gumoasă.

 

În ultima vreme, Antonia are tot felul de mofturi şi de refuzuri când vine vorba de mâncare. Refuză cam tot ceea ce mânca cu poftă înainte. Dacă există un singur lucru care să îi displacă, vizual sau gustativ, ştiu că nu va mai mânca. Cam aşa şi cu rulada aceasta. A zis că e foarte bună, a înfulecat 2 felii şi apoi mi-a spus că nu-i place „că are verde. Data viitoare să o faci fără verde”. Dacă micuţii voştri nu au o problemă cu verdele, încercaţi-o cu încredere aşa cum v-am scris-o. În caz de moft major, omiteţi verdele sau orice altă culoare le-ar putea afecta apetitul. 🙂

 

 

Poftă bună!

 

Alte reţete cu brânză: 

 

Pancakes cu ricotta
Frigănele cu ricotta
Tartă cu ricotta şi spanac
Pizza cu ricotta

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

2 Comments on Ruladă cu ricotta

    • Nu am încercat cu făină normală. Ar trebui ă iasă şi mai pufoasă decât cu cea integrală. 🙂 Să mă anunţi cum şi dacă îţi iese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *