Așa cum știți deja, îmi plac foarte mult tartele. Îmi plac atât din punct de vedere gustativ, cât și pentru faptul că se prepară ușor și sunt foarte versatile, se pot pregăti cam cu orice ingrediente pe care le aveți prin casă. În plus, cantitativ, nouă ne asigură cu siguranță 2 mese.

Antonia preferă tarta cu spanac și ricotta, însă soțul meu nu se dă în vânt după ea, așa că, atunci când gătesc tarta cu spanac, mai fac una, pe gustul soțului, de obicei, cu șuncă și ciuperci. Am gătit-o și cu cârnați și am botezat-o tartă țărănească. Mai jos, vă împărtășesc rețeta pe care o pregătesc cel mai des.

Ingrediente: 

Pentru crustă (aluat fraged cu unt/pentru o tavă de ∅ 27cm)

  • 200g făină
  • 100g unt (rece, de la frigider)
  • 1 gălbenuș (nu aruncați albușul!)
  • aprox. 40 ml apă rece
  • sare

Pentru umplutură

  • aprox. 400g ciuperci
  • 300-400g șuncă țărănească
  • 1 ceapă albă sau 2-3 fire de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • 3 ouă + albușul rămas de la aluat
  • 40-50g cașcaval
  • 120g smântână
  • 50 ml lapte
  • sare
  • piper
  • boia afumată (opțional)
  • pătrunjel verde (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. De obicei, mă organizez să am aluatul pregătit cu o zi înainte să gătesc tarta. Uneori, coc și crusta cu o zi înainte de a coace tarta.

Aluatul îl puteți face în bolul robotului de bucătărie, cu ajutorul cârligului pentru aluat ori cu mâna. Eu prefer să-l fac cu mâna. Așa m-am obișnuit. Trebuie să știți că crusta se coace în 2 etape: goală și cu umplutura.

Ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci. Făina am pus-o într-un bol. Deasupra, am pus untul rece, tăiat în bucățele și un praf generos de sare. Am început să frământ cu mâna până am obținut un aluat nisipos.

Am adăugat gălbenușul și apa rece, treptat. Nu adăugați toată cantitatea de apă dintr-o dată. Depinde de cât lichid absoarbe făina. Acest aluat nu se frământă, în schimb are nevoie de odihnă, la rece.

Aluatul l-am adunat într-un disc, l-am împachetat în folie alimentară și l-am dat la frigider. De obicei, îl las 1-2 ore, dar îi ajung și 30 de minute.

Pasul 2

După perioada de odihnă, am scos aluatul din frigider și l-am lăsat să se înmoaie pentru câteva minute, să fie modelabil (se întărește la rece). Am presărat puțină făină pe masa de lucru și pe sucitor și am întins aluatul într-o foaie rotundă, suficient de mare încât să îmbrace forma de copt (a mea are ∅27 cm).

Am uns forma de copt cu puțin unt și am presărat puțină făină pe fundul ei. Am transferat aluatul și l-am presat ușor încât să adere de fundul și pereții vasului. Am înțepat aluatul, din loc în loc, cu furculița și l-am dat la congelator pentru aproximativ 5 minute (sau la frigider pentru vreo 20 de minute, depinde de cât timp dispuneți).

Pasul 3

Am încins cuptorul la 190° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Pentru coacerea crustei, folosesc un amestec de boabe de fasole cu boabe de năut pe care le așez pe o hârtie de copt, deasupra aluatului. Puteți folosi boabe din ceramică, speciale pentru copt. Am copt crusta timp de aprox. 15 minute. Apoi, am îndepărtat hârtia de copt și boabele și am mai lăsat crusta la copt pentru vreo 5-10 minute. Din timpii de coacere testați până acum, aceștia sunt cei câștigători când vine vorba de crustele pentru tartele sărate. Am scos crusta din cuptor și am lăsat-o să se răcorească cât timp m-am ocupat de umplutură.

Pasul 4

Pentru a-mi eficientiza timpul, adesea, o parte din umplutură o pregătesc cu o zi înainte de coacerea tartei (fac un soi de meal prep), mai exact ciupercile și șunca.

Am folosit ciuperci champignons pe care le-am spălat bine de impurități. Am tăiat ciupercile în felii subțiri (la fel am procedat și cu codițele lor).

Ciupercile le-am gătit într-o tigaie de wok, la foc mare (treapta 7 din 9 la plita pe inducție). În tigaie am pulverizat puțin ulei de măsline și am lăsat ciupercile să lase apa pe care o conțin. Am adăugat puțină sare.

Când mare parte din apă s-a evaporat (uneori o scurg pentru ca ciupercile să nu se gătească prea mult și să devină foarte moi), am adăugat ceapa tăiată mărunt. Am lăsat tigaia pe foc pentru ca apa să se evapore complet. Îmi place să prăjesc ușor ciupercile, să capete o culoare ușor arămie. Înainte de a lua tigaia de pe foc, am adăugat usturoiul zdrobit și am potrivit gustul ciupercilor cu sare. La fel gătesc ciupercile și pentru toast-urile cu ciuperci.

Pasul 5

Șunca am tăiat-o în cubulețe și am tras-o puțin la tigaie, fără grăsime adăugată.

Pasul 6

Când șunca și ciupercile s-au răcit, am finalizat umplutura. Într-un bol încăpător, am bătut ouăle + albușul (rămas de la aluat) cu sare și piper. Am adăugat smântâna și laptele și am amestecat până am obținut o compoziție omogenă. În acest amestec, am adăugat ciupercile gătite, șunca, cașcavalul ras, piper, boia și frunze de pătrunjel tocate. Am amestecat bine și am turnat umplutura în crusta pre-coaptă.

Între timp, am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație și am dat tarta la copt pentru aproximativ 40 de minute. Apoi, am mai lăsat tarta încă 5 minute la copt, cu ventilația pornită de această dată, pentru a căpăta o culoare ușor aurie.

Tarta se poate servi atât caldă, cât și rece, cu ketchup ori cu legume proapete. Poate fi luată la pachet, la școală sau la locul de muncă.

Sper să fie pe gustul vostru!

Aveți obiceiul să gătiți tarte? Ce combinații de ingrediente sunt pe gustul vostru?

Alte idei de tarte (sărate + dulci):

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *