Până să ajungă pe blog, am făcut această tartă de două ori. Am primit destul de multă telemea de capră şi trebuia să o folosesc cumva. O tartă îmi părea soluţia perfectă. Şi a fost! Am făcut o crustă din făină integrală, am adăugat praz şi ciuperci în compoziţie şi am obţinut o cină delicioasă. Nu-i nevoie să mă credeţi pe cuvânt. Încercaţi reţeta de mai jos. Vă aştept cu feedback-ul. 🙂

 

Ingrediente: 

Pentru crustă

  • 300g făină integrală
  • 140g unt (82% grăsime)
  • 1 gălbenuş
  • 50-60ml apă rece
  • un praf de sare

 

Pentru umplutură

  • 300g telemea de capră
  • 300-350g ciuperci
  • 100g praz
  • pătrunjel verde
  • 2 ouă + albuşul rămas de la crustă
  • 100g smântână
  • 50ml lapte
  • roşii cherry pentru decor (opţional)
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

Crusta

  1. Prepararea reţetei am început-o cu aluatul pentru tartă. Într-un bol suficient de încăpător am pus făina şi untul rece, de la frigider, tăiat cubuleţe. Am frământat făina şi untul cu mâinile până am obţinut o compoziţie asemănătoare cu textura nisipului. Apoi am adăugat gălbenuşul şi apa. Am pus apă treptat. Este posibil să aveţi nevoie de mai multă sau de mai puţină, depinde de făină.
  2. Am scos aluatul din bol şi l-am frământat încât să mă asigur că untul este bine încorporat. Acest aluatul nu se frământă prea mult pentru a evita ca glutenul din grâu să se activeze şi aluatul să devină elastic. Trebuie să obţineţi un aluat compact, nelipicios. Aluatului i-am dat forma unui disc, l-am învelit în folie alimentară şi l-am lăsat să se odihnească la frigider pentru cel puţin 30 de minute. Pe Jamila Cuisine găsiţi o reţetă video de aluat pentru tartă care vă poate fi de folos pentru parcurgerea etapelor descrise mai sus.
  3. Am scos aluatul din frigider şi l-am pudrat cu făină. De obicei, înainte să îl întind, îl las pe masa de lucru vreo 10-15 minute.
  4. Am întins bine aluatul, l-am rulat pe sucitor şi l-am aşezat într-o tavă pentru tartă, însă fără să îl întind sau să trag de el. L-am presat uşor cu degetele cât să ia forma tăvii. Am tăiat cu un cuţit marginile în exces. Dacă aluatul se rupe când îl întindeţi cu sucitorul, îl puteţi lipi cu degetele. Nu vă îngrijoraţi, pentru că este absolut normal să se crape.
  5. Aluatul l-am lăsat din nou în frigider pentru aproximativ 20 de minute. Înainte de a fi pus la copt, aluatul trebuie să fie rece. Altfel, se va diminua în timpul coacerii. După ce l-am scos din frigider, l-am perforat uşor cu o furculiţă, l-am acoperit cu hârtie de copt şi am pus peste ea boabe de fasole. Puteţi folosi boabe speciale pentru copt, boabe de năut sau boabe de orez. Greutatea acestora nu îi va permite aluatului să se ridice în timpul coacerii. Eu folosesc boabe de fasole. Le păstrez şi le refolosesc în acelaşi scop. Am precopt aluatul cca 20 de minute la 180 de grade Celsius.

 

 

Crusta mea

Tarta

  1. Cât timp crusta s-a copt, m-am ocupat de umplutură. Ciupercile (champignon am folosit) le-am spălat bine şi le-am feliat. Le-am pus pe foc, la foc mediu spre mare, într-o oală încăpătoare cu vreo 20-30ml apă şi 1-2 linguri de ulei de măsline. Le-am gătit uşor pentru a elimina apa pe care o conţin. Peste ele am adăugat şi prazul tocat.
  2. Nu am lăsat ciupercile să se gătească de tot. După cca 5-7 minute am scurs apa pe care au lăsat-o. Le-am pus din nou pe foc pentru vreo 2-3 minute cât să se evapore restul apei. Le-am luat de pe foc şi le-am lăsat să se răcească.
  3. Când ciupercile s-au răcit aproape complet, am adăugat telemeaua zdrobită cu furculiţă şi pătrunjel verde. Am asezonat compoziţia cu sare şi piper după gust.
  4. Compoziţia am aşezat-o în crusta răcită. Am bătut 2 ouă cu albuşul rămas de la aluatul pentru crustă, smântâna şi laptele. Acest amestec l-am turnat uniform peste umplutură. Deasupra am aşezat câteva felii de roşii cherry.
  5. Am dat tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 50-60 de minute.

Et voilà! Cina a fost gata. Tarta este delicioasă atât caldă (nu fierbinte), cât şi rece. Este important să folosiţi o telemea nu foarte apoasă. Altfel tarta va lăsa multă apă. Dacă se întâmplă să lase apă după coacere, scoateţi-o din formă de îndată ce s-a răcorit şi aşezaţi-o pe o farfurie. Poftă bună!

 

 

 

S-ar putea să vă placă şi următoarele reţete: 

Tartă cu ricotta şi spanac

Tartă cu piept de curcan şi legume

Pizza cu blat din conopidă

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

8 Comments on Tartă cu ciuperci, praz şi telemea

  1. Mi nu na tă :). Azi am făcut prima data și ne-a plăcut mult la toți (mama, tata și bebe).
    Felicitări pentru rețeta!

  2. Buna!As vrea sa fac tarta pt.bebe 1an6l, dar nu am faina integrala.As putea folosi si faina 650?Multumesc si felicitari pt.minunatele retete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *