Până pe la 2 ani şi jumătate, Antonia refuza categoric orezul. Acum îl mănâncă atât în varianta dulce, cu lapte, cât şi cu legume. Pentru că ştiam că nu dau greş cu orezul cu lapte, mi-am propus să schimb varianta clasică cu una mai aromată, specifică sezonului: orez cu lapte şi dovleac copt. A ieşit o minunăţie cremoasă, nu prea dulce şi aromată.

Pentru această reţetă, eu am folosit orez integral cu bobul rotund. De obicei, acest tip de orez fierbe mai greu. Uneori avem senzaţia că unele boabe nu sunt fierte suficient, dar vă dau un pont cum să faceţi pentru ca boabele să devină moi într-un timp mai scurt.

Eu prefer dovleacul butternut, cu forma alungită, pentru că mi se pare mai dulce odată ce este copt. Dovleacul rotund mi se pare mai sec şi mai aţos. Voi puteţi să îl folosiţi pe cel pe care îl aveţi ori pe cel pe care îl preferaţi. Important de ştiut este că dovleacul conţine multă vitamina A, dar şi vitaminele C, E şi B, precum şi minerale (fosfor, cupru, calciu şi potasiu). De asemenea, să ştiţi că este sărac în calorii.

 

Ingrediente: 

Pentru aproximativ 3 porţii

 

  • 180g orez (integral, cu bobul rotund)
  • 700ml lapte
  • 150-160g dovleac copt
  • 80g ricotta
  • 1 lingură miere (opţional)
  • 1/2 linguriţă pudră de vanilie
  • 1/2 linguriţă scorţişoară

 

Mod de preparare: 

 

  1. Am spălat bine orezul. Pentru ca acesta să devină moale mai repede, întâi se fierbe în apă timp de 4-5 minute. Apa are rolul de a dizolva amidonul şi de a înmuia mai repede boabele de orez. Aşa am procedat şi eu. Apoi am scurs apa. În aceeaşi oală, am turnat laptele şi pudra de vanilie şi am dat orezul la fiert. Pentru un orez cremos, se recomandă o proporţie minimă de 1:4, adică la 100g de orez se pun 400ml de lapte.
  2. Dovleacul l-am copt. Mie mi se pare mai gustos copt decât fiert. L-am mixat cu ricotta, mierea şi scorţişoara. Am obţinut o cremă fină. O puteţi folosi şi pentru alte preparate, ca topping pentru pancakes, de exemplu.
  3. Când orezul s-a răcorit, l-am amestecat cu crema de ricotta cu dovleac.

 

Am obţinut un altfel de orez cu lapte cremos şi aromat. Îl puteţi servi la micul dejun sau la cină.

 

Poftă bună!

 

 

 

 

Alte reţete cu orez/cereale: 

Risotto cu ciuperci (100% vegetal)
Budincă de orez cu migdale
Couscous cu legume
Griş cu lapte şi seminţe
Bulgur cu fructe uscate și pudră de roșcove

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *