Carnea de vită nu a fost niciodată în topul preferințelor mele, pentru că nu am nimerit să fie gătită așa cum trebuie … ba era prea gătită și textura era tare, ba prea în sânge. Este adevărat că nu doar modul de gătire este important, ci și vârsta animalului de la care provine carnea, motiv pentru care eu aleg să cumpăr carne de mânzat. 

Acum să trecem la partea practică, la gătirea cărnii de mânzat. Eu aleg să o gătesc în multicooker și, până acum, am testat 2 funcții de gătire care mă ajută să obțin o carne fragedă, pe gustul nostru, al tuturor. Și dacă tot veni vorba de gust, ceapa din belșug și sosul de soia fac casă bună împreună. 

Mai jos, găsiți ingredientele și modul (modurile) de preparare.

 

Ingrediente: 

Pentru 2-3 porții

  • 2 bucăți de vrăbioară de mânzat (aprox. 350g/bucată)
  • sare
  • piper
  • 2 cuburi de unt (aprox. 10g fiecare)
  • ulei de măsline
  • 2 cepe 
  • 100ml sos de soia
  • 50ml apă
  • 1 lgță amidon de porumb (opțional) 

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Am condimentat carnea cu sare și piper. Între timp, am setat multicooker-ul pe funcția Brown/Saute timp de 5 minute. 

Înainte de a găti carnea, lăsați-o puțin la temperatura camerei (să se aclimatizeze). Dacă aveți carne congelată, decongelați-o lent, în frigider, peste noapte. 

 

 

Pasul 2

Am stropit vasul multicookerului cu puțin ulei de măsline și am sigilat fiecare bucată de carne, pe rând, timp de unt minut. Sigilarea este un procedeu care presupune prăjirea cărnii pe toate părțile la temperatură înaltă, într-un timp scurt, înainte de a fi gătită. Este o metodă prin care sucurile cărnii se păstrează în interior. Este important ca atunci când întoarceți carnea să nu o înțepați. 

Adăugați câte un cub de unt pe fiecare bucată de carne. Eu am păstrat carnea sigilată într-un vas cu capac.

 

 

Pasul 3

Ceapa am tăiat-o rondele și am așezat-o în vasul multicookerului. Am adăugat 100ml sos de soia (eu îl prefer pe cel cu conținut redus de sare) și vreo 50ml de apă. Am adăugat bucățile de carne. 

 

 

Pasul 4

În funcție de timpul de care dispuneți, din acest punct aveți 2 opțiuni: puteți găti carnea pe funcția Slow Cook sau pe funcția Meat/Stew. Diferența dintre cele două funcții este timpul de gătire. Gustul este același. Eu nu am observat diferențe notabile la capitolul textură. Micile diferențe pe care le-am sesizat nu le pot pune în totalitate pe seama oalei, pentru că, în testele mele, nu am avut carne de aceeași proveniență. 

Dacă alegeți funcția Slow Cook, carnea va avea nevoie de 2 ore și jumătate pentru a fi gătită (se gătește lent). Pe funcția Meat/Stew, 30 de minute îi vor fi suficiente (se gătește sub presiune, cu supapa închisă).

 

 

Pasul 5

Când carnea este gătită, nu lăsați sosul în oală! Eu l-am transferat într-o cratiță pe care am pus-o pe foc (pe treapta medie). Într-un bol mic, am amestecat o linguriță de amidon de porumb cu apă (neapărat rece), vreo 50-70 ml. Amestecul l-am turnat peste sosul din oală și am amestecat până sosul a căpătat consistență (s-a îngroșat). 

 

 

Am servit carnea imediat, caldă, cu sos și garnitură de orez cu legume, preferata noastră. 

Pentru cei care evită carnea roșie din pricina faptului că n-au găsit încă o variantă prin care să se bucure de o textură suculentă, multicookerul este soluția (care a funcționat în cazul nostru). Eu îl am deja de o bună bucată de vreme (de câțiva ani) și este unul dintre gadget-urile indispensabile din bucătăria mea, pe care îl recomand de câte ori am ocazia. Aici găsiți multicooker-ul pe care eu îl folosesc (Express Multicooker de la CrockPot). 

 

Voi cum gătiți carnea de vită?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *