La noi în casă se găteşte în fiecare zi. Când spun asta, nu vă imaginaţi că gătesc zilnic mâncăruri complexe. Timpul nu îmi este suficient să o fac, pentru că trebuie să jonglez cu mai multe roluri. Astfel, caut întotdeauna să mă organizez cât mai bine în bucătărie, să pun pe masă mâncăruri simple, care să nu mă ţintuiască cu orele în bucătărie.

Noi servim acasă micul dejun şi cina în formulă completă. Eu mănânc prânzul acasă şi soţul meu îl serveşte la muncă, dar împachetat de acasă. În general, mănâncă sandwich-uri, pentru că îşi alocă puţin timp pentru masa de prânz şi, din acest motiv, trebuie să aibă la îndemână preparate pe care să le servească într-un mod practic. Eu nu sunt tocmai de acord cu perspectiva asta, dar încerc să înţeleg şi să mă adaptez situaţiei. Pentru că trebuie să mă adaptez şi să mă asigur că mănâncă preparate săţioase şi cât mai sănătoase, sunt mereu în căutare de idei. Ştiam că nu voi da greş cu un burger făcut în casă.

Ce-i drept, câte un burger îmi cade bine şi mie din când în când, dar nu aceia de la fast-food, ci burgerii adevăraţi, cu carne adevărată, cu un strop de maioneză de casă, cu aromă de ceapă şi usturoi. Burgerii făcuţi de mine nu i-am gustat (i-am făcut special pentru domnul soț și pe repede înainte, fapt pentru care nu au apucat o poză mai decentă), dar feedback-ul soţului mă face să pun reţeta pe blog: „No astea da sandwich-uri! Mai vreau!”. Dacă vreţi şi voi, reţeta o găsiţi mai jos.

Trebuie să vă spun şi că, din aceeaşi compoziţie, am făcut burgeri şi chiftele la cuptor. Am dezgheţat prea multă carne şi nu puteam să fac 6 burgeri, pentru că nu avea cine să îi mănânce în timp util, dar ştiam că, a doua zi, chiftelele le voi include într-o salată şi voi bifa un prânz pentru mine şi o cină pentru soţ. 🙂

 

Ingrediente: 

  • 550-600g carne tocată în amestec (porc+vită)
  • 2 fire de ceapă verde
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ou
  • 2 linguri pastă de roşii
  • sare
  • piper
  • boia dulce de ardei
  • pudră de chimen
  • pătrunjel

 

Pentru burgeri: 

  • salată
  • emmental
  • ridichi
  • roşii cherry
  • maioneză de casă
  • ketchup

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de carne. Am amestecat-o cu ceapa verde tăiată mărunt, căţeii de usturoi zdrobiţi, oul, pasta de roşii, condimentele şi verdeaţa.

 

 

Pasul 2

Am format 2 chiftele mari, adică burgerii care urmau să fie prânzul de a doua zi al soţului şi chiftele mici, cam din câte o lingură de carne fiecare. Le-am aşezat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius. Chiftelele le-am lăsat la copt timp de aproximativ 20 de minute, iar burgerii timp de cca. 30 de minute. După 10-12 minute, am întors atât chiftelele, cât şi burgerii. După ce am scos chiftelele din cuptor, burgerii i-am mai lăsat timp de 10 minute, însă am pornit şi funcţia de ventilaţie, ca să se rumenească puţin deasupra.

 

 

Pasul 3

După ce burgerii s-au răcorit, am trecut la ultimul pas, asamblarea. Nu am găsit chifle, aşa că am folosit un fel de baghetă ţărănească, pe care am tăiat-o după dimensiunile burgerilor. Am scobit bagheta în partea superioară și am îndepărtat o parte din miez. Nu am vrut să fie mai multă pâine decât umplutură. Mai mult decât atât, umplutura se așază mai bine dacă scobesc chifla/bagheta.

Pentru varianta finală a burgerilor, am folosit salată, brânză emmental, ridichi și roșii cherry tăiate felii, ketchup și puțină maioneză făcută în casă. Ar fi mers și niște castraveți murați, dar nu am avut în casă. Eu aș fi adăugat și niște rondele de ceapă, dar nu sunt chiar binevenite când ai contact cu alți oameni. 🙂 Dacă plănuiți să le oferiți burgerii copiilor, eu vă sfătuiesc să renunțați la maioneza clasică sau să folosiți o cantitate foarte mică. Eu rar fac maioneză clasică și, atunci când fac, o lungesc cu iaurt grecesc sau cu smântână.

 

După spusele soțului, a fost cel mai bun prânz pe care l-a mâncat în ultima vreme, în deplasare.

Poftă bună! 🙂

 

Alte rețete cu carne: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Burgeri de casă/chiftele la cuptor

  1. Acum sunt la cuptor si miroase minunat. N-am nici o indoiala ca vor fi foarte gustosti, asa ca ne asteapta un pranz pe cinste. Multumim pentru inspiratie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *