La noi în casă se combină rar cartofii cu carnea, dar nu fuge nimeni de nişte cartofi gratinaţi, cu o crustă de caşcaval şi cu straturi de telemea cu gust domol, fix aşa cum trebuie, nici prea prea, nici foarte foarte. Bine, asta-i după gustul meu. Nu ştiu dacă şi după al vostru.

Să zicem că reţeta asta este un fel de reinterpretare a cartofilor franţuzeşti, dar mai gustoasă dacă este să îmi cereţi mie părerea. Eu nu pot decât să vă las să vă convingeţi şi să-mi spuneţi ce preferaţi: budinca mea de cartofi cu telemea sau cartofii franţuzeşti. 🙂

 

Ingrediente: 

Pentru cca. 4 porţii

  • 5 cartofi mari
  • 180-200g telemea
  • 1 mână de cepşoară (chivas)
  • pătrunjel verde
  • 100g caşcaval
  • 4 ouă
  • 150ml lapte
  • sare
  • piper
  • boia
  • unt (pentru tavă)

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1 

Cartofii i-am spălat bine şi i-am pus la fiert în apă rece, cu tot cu coajă şi cu un praf de sare. I-am încercat periodic cu furculiţa. I-am scos din apă când au fost fierţi, dar nu peste măsură încât să se zdrobească.

 

Pasul 2

Cât am lăsat cartofii la răcit, m-am ocupat de restul ingredientelor. Am dat telemeaua pe răzătoarea mare. Eu am folosit o telemea din comerţ, de vacă, nu foarte sărată. Cu caşcavalul am făcut acelaşi lucru ca şi cu telemeaua.

Ouăle le-am bătut cu sarea, piperul, boiaua şi laptele.

Am tocat cepşoara şi pătrunjelul verde şi le-am amestecat cu telemeaua.

 

Pasul 3

Am uns cu unt o tavă ceramică, cu pereţii înalţi, termorezistentă, de 29 cm x 19 cm. Am curăţat cartofii fierţi de coajă şi i-am tăiat în felii subţiri. Am aşezat feliile pe fundul tăvii încât să nu rămână spaţii goale. Peste feliile de cartofi am pus amestecul de telemea cu ierburi şi apoi o jumătate din amestecul de ou cu lapte. Am pus din nou un strat de felii de cartofi, telemea şi restul amestecului cu ou. Am aşezat din nou felii de cartofi şi am pus caşcavalul deasupra.

 

 

Pasul 4 

Am încins cuptorul la 180° Celsius, fără ventilaţie, şi am dat budinca de cartofi pentru aproximativ 30-40 de minute la cuptor, până când s-a rumenit. Când am scos-o din cuptor mirosea extraordinar de bine.

 

 

Am lăsat-o să se răcorească înainte să o tai. Am servit-o cu murătură de sfeclă. A fost delicioasă şi uşor de făcut. Dar nu-i nevoie să mă credeţi pe cuvânt. Încercaţi-o! Vă urez de pe acum poftă bună. 🙂

 

 

Alte reţete cu cartofi: 
Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei
Peşte cu piure de sfeclă cu cartofi
Plăcinte din cartofi la tigaie
Cartofi dulci copţi cu sos de avocado şi ardei copt
Budincă de cartofi cu broccoli
Salată de cartofi copţi
Salată cu cartofi dulci
Musaca cu cartofi şi musaca cu dovlecel (pas cu pas)

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *