Am făcut aceste aripioare pentru masa de prânz și au fost pe placul tuturor celor 3 meseni, eu, soțul și Antonia. 🙂 Carnea a fost fragedă și aromată, ușor dulceagă de la sosul BBQ pregătit în casă. Sosul l-aș fi făcut ușor picant, dar știam că nu-i va plăcea Antoniei, așa că am renunțat la idee. Am servit aripioarele cu cartofi aurii gătiți în cuptor, o combinație clasică, cu care știam că nu dau greș.

Neapărat să încercați această rețetă și să-mi spuneți cum vi s-a părut. Sosul BBQ, adaptat după gusturile mele (nu e rețeta originală) este ușor de făcut și mult mai sănătos decât sosurile pe care le găsiți în magazine. Noi cumpărăm foarte puține sosuri din comerț, cel de soia și unul dulce-picant. În rest, merg pe variantele făcute în casă, simple și versatile. De exemplu, acest sos BBQ merge bine la preparatele din carne de porc, la pulpele de pui, inclusiv la carnea făcută pe grill. Eu l-am încercat și cu carne de curcan. Rețeta o am pe blog – piept de curcan în sos barbeque, la slow cooker.

Să revenim la aripioarele de pui. Ingredientele și modul de preparare le găsiți mai jos.

Ingrediente: 

  • aprox. 1-1,2 kg de aripioare de pui
  • sare
  • piper

Pentru sos

  • 150g roșii cuburi, din conservă sau roșii proaspete
  • aprox. 50 ml apă
  • 1 cățel mare de usturoi
  • 1/2 ceapă roșie
  • 1 lgță rasă de boia dulce afumată
  • 1 lgță de miere (10-15g)
  • 10g oțet balsamic cremă
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

Pasul 1

Eu am preferat să folosesc partea mai cărnoasă a aripioarelor, așa că le-am tăiat vârfurile sărace în carne. Nu le-am aruncat (nu facem risipă, da?), ci le-am pus la congelator pentru a le folosi, în viitor, la supe/ciorbe. Am condimentat aripioarele cu sare și piper. Le-am dat deoparte până m-am ocupat de sos.

Pasul 2

Într-o tigaie antiaderentă, într-un strop de ulei, la foc mediu, am călit puțin ceapa, tocată în prelabil, vreo 2-3 minute. Am adăugat cățelul de usturoi tăiat mărunt și am mai lăsat tigaia vreo 2 minute pe foc, cât să se împrietenească aromele. Am adăugat roșiile cuburi, vreo 50 ml de apă și restul ingredientelor, mai puțin mierea. Le-am ținut la foc mediu spre mic vreo 10-15 minute (să scadă puțin). Amestecul din tigaie l-am mixat apoi în blender împreună cu mierea.

Pasul 3

Sosul obținut l-am turnat peste aripioare. Le-am amestecat pe toate într-un bol încăpător și le-am lăsat la marinat vreo jumătate de oră.

Pasul 4

Aripioarele le-am așezat într-o tavă termorezistentă pe care am acoperit-o cu folie de aluminiu. Am încins cuptorul la 200° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, cu ventilație. Am pus tava pe treapta din mijloc a cuptorului.

După 20-25 de minute am îndepărtat folia de aluminiu și am mai lăsat aripioarele la cuptor vreo 20 de minute. S-au rumenit frumos.

La final, pentru ca aripioarele să aibă un luciu frumos se pot unge cu puțin sos sau cu puțină miere. Vă recomand să le serviți cu garnitura voastră preferată sau cu cartofi aurii la cuptor, așa cum le-am servit noi.

Poftă bună!


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *