Mie îmi plac cartofii gătiți cam în toate felurile și în toate preparatele: piure, prăjiți, aurii (în cuptor), în gulyas, în salata orientală (+ în alte tipuri de salate), în musaca, în ciorbă, în omletă, etc. Dar știți ce n-am încercat? Gofre din cartofi. Le-a venit rândul în acest weekend.
Aceste gofre din cartofi au strâns maximul de puncte, adică ne-au plăcut de la mic la mare. Se pot servi ca și garnitură ori ca fel principal. Dacă alegeți cea de-a doua variantă, vă sfătuiesc să adăugați peste fiecare gofră o linguriță generoasă de smântână, niște bacon tras la tigaie, puțin cașcaval și codițe de ceapă verde. Va ieși o bunătate, pe cuvânt … dar să nu mă credeți pe cuvânt. Să le încercați și să-mi spuneți voi cum vi se par. 🙂
Ingrediente:
Pentru 6-7 gofre
- 1kg de cartofi (cam 10 bucăți medii)
- 2 ouă
- 3 linguri de făină (80g)
- 60g cașcaval
- 50g unt
- 1 lgță praf de copt
- 1 lgță (generoasă) de sare
- piper
Pentru topping
- cașcaval
- bacon
- smântână
- ceapă verde
Mod de preparare:
Pasul 1
Cartofii i-am curățat de coajă și i-am răzuit pe răzătoarea mare. Apoi, i-am stors bine de apă și i-am transferat într-un bol.
Pasul 2
Peste cartofii bine storși, am adăugat cașcavalul răzuit pe răzătoarea mică. Ouăle le-am bătut cu sarea și piperul și le-am adăugat peste cartofi și cașcaval. Am amestecat bine pentru ca ingredientele să se omogenizeze. Eu am ales varianta simplă și am amestecat compoziția cu mâna.
Pasul 3
Am amestecat făina cu praful de copt și le-am încorporat în compoziție. Untul l-am topit și am adăugat în amestec 3 linguri de untul topit. Acest ultim ingredient l-am încorporat cu lingura. Cantitatea rămasă de unt am folosit-o pentru a pensula plăcile aparatului de gofre.
Eu folosesc aparatul de gofre Duraceramic de la Breville ale cărui plăci sunt antiaderente (100% antiaderente, pe testate, pentru că le-am supus suficientor teste până acum). Am ales să le pensulez cu unt pentru că am vrut să obțin gofre din cartofi ușor crocante, cu o crustă aurie.
Nu insist acum pe caracteristicile aparatului. Vi l-am recomandat în repetate rânduri și subliniez că nu m-a dezamăgit nici de această dată. 🙂 Îl găsiți aici, la reducere până pe 21 iulie. Vă asigur că își merită fiecare bănuț.
Pasul 4
Revenind la rețeta noastră, după ce am încorporat fiecare ingredient pe rând, am pus aparatul de gofre la încins. Când aparatul a fost pregătit să-și facă treaba, i-am pensulat plăcile cu unt topit și am adăugat câte o lingură generoasă de compoziție pentru fiecare gofră, cât să acopere bine placa, fără să fie prea înaltă compoziția.
Am coborât capacul aparatului și l-am lăsat să-și facă treaba cam 8-10 minute pentru fiecare tură de gofre, fără să trag cu ochiul și să văd cât s-au copt bunătățile. Deja ne cunoaștem destul de bine (eu și aparatul), așa că am putut aproxima mai ușor timpul de coacere pentru aceste gofre din cartofi.
Pasul 5
Cât prima tură de gofre se rumenea în aparat, am încins cuptorul la 180° Celsius pentru a le pregăti un loc cald în care să le păstrez până la servire. Puteți alege să porniți ventilația cuptorului. Gofrele vor avea o crustă și mai crocantă.
Gofrele coapte, proaspăt scoase din aparatul de gofre, le-am transferat pe un grătar și le-am păstrat la cuptor până în momentul servirii. Puteți coborî temperatura (și opri ventilația) dacă vreți să vă asigurați că nu le „bronzați” prea tare în cuptor.
Pasul 6
Noi le-am servit ca garnitură, dar mi-a fost musai să le încerc și în varianta propusă mai sus. Am lăsat o gofră să se răcorească puțin, i-am adăugat o linguriță de smântănă, puțin cașcaval răzuit, niște bucăți de bacon trase la tigaie și codițe de ceapă verde. Un deliciu!
Antonia a zis că nu mai vrea cartofi în cuptor, că numai sub formă de gofre să-i fac. :)) Așadar, dacă aveți copii mofturoși, poate vă ajută feedback-ul ei. 🙂
Mai jos, vă mai las câteva idei de gofre sărate și dulci.
Poftă bună!
Gofre sărate
Gofre dulci
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Abia astept sa incerc reteta ta! Crezi ca iese si fara praf de copt? Copilul nu e fan al gustului de bicarbonat.
Iese și fără praf de copt, dar, dacă alegi să-l pui, să știi că e o cantitate foarte mică și nu i se simte gustul. Să-mi spui cum ți-au ieșit! 🙂