Eu sunt o mare iubitoare de pește, ai mei mai puțin. Totuși, peștele face parte din alimentația noastră, a tuturor. Cel mai simplu și gustos mod în care se poate găti peștele, din punctul meu de vedere, este în papiotă, la cuptor. Papiota (papillote) este un pachețel făcut din hârtie de copt în care se împachetează peștele. La această rețetă, v-am arătat exact cum fac papiota, așa că nu mai reiau subiectul. 

 

De ce îmi place peștele în papiotă?

  • Pentru că nu se usucă absolut deloc. 
  • Pentru că peștele se gătește în suc propriu, preluând toate aromele din interiorul papiotei. 
  • Este o metodă extrem de simplă, care nu necesită prea mare efort. 

Vă spuneam că eu sunt o mare iubitoare de pește, dar ai mei nu prea, așa că a trebuit să găsesc varianta potrivită, una care să ni se potrivească tuturor. Bibanul pare a ne intra tuturor în grații. Pentru noi, cei mari, musai să-l servim cu mujdei de usturoi făcut cu smântână. O bunătate! Antonia nu e prietenă nici cu usturoiul. 

Vă las, mai jos, cea mai simplă rețetă de pește gătit în papiotă, fără să pregătiți vreo marinadă, fără ingrediente sofisticate. Simplu, gustos și sănătos!

 

Ingrediente: 

  • 4 bucăți de biban file
  • 4 căței de usturoi
  • aprox. 30g unt
  • câteva felii de lămâie
  • sare
  • piper
  • verdețuri italiene

 

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Pentru această rețetă, am folosit pește congelat pe care l-am decongelat lent, peste noapte, la frigider. Sinceră să fiu, nu am încredere în peștele așa-zis proaspăt care se vinde în magazine. Majoritatea este pește congelat și decongelat. Așadar, prefer să cumpăr peștele congelat, dar asta este o preferință personală. 

Eu am avut biban (vă spuneam că este în topul preferințelor noastre), dar voi puteți folosi peștele pe care îl preferați. După decongelare, l-am tapotat ușor cu hârtie de bucătărie, să înlătur apa în exces. 

 

Pasul 2

Pe hârtia de copt, am așezat câteva felii de unt, iar peștele l-am pus peste ele. Am condimentat peștele, iar deasupra lui am adăugat felii de usturoi, felii de lămâie și încă câteva felii subțiri de unt. Eu am un mix de verdețuri italiene, dar puteți folosi rozmarin, oregano, busuioc, verdețurile pe care le preferați. 

 

 

Pasul 3

Am format papiotele. Eu am obținut 2. Am pus câte 2 bucăți de pește, una lânga alta, într-o papiotă. Am încins cuptorul la 190° Celsius, papiotele le-am pus într-o tavă întinsă și peștele l-am lăsat să se gătească timp de aproximativ 17-20 de minute, pe treapta din mijloc a cuptorului, fără ventilație.

Timpul de coacere depinde de grosimea bucăților de pește. Cu cât bucățile de pește sunt mai groase, cu atât vor necesita să fie gătite un timp mai îndelungat, dar nici prea mult pentru că nu vrem ca peștele să se usuce. 

 

 

Noi am servit peștele cu mujdei de usturoi făcut cu smântână și cartofi gătiți în cuptor, condimentați cu boia afumată. Neapărat să încercați să gătiți peștele în papiotă. Vă garantez că nu o să vă pară rău! 🙂

 

 
Alte rețete cu pește: 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Pește cu unt, usturoi și lămâie (în papiotă)

  1. Buna, Flavia!
    Suna tare bine reteta ta, tare ma tenteaza sa o incerc. Insa eu nu prea am incredere nici in pestele proaspat comercializat la noi, nici in cel congelat. Poti sa imi spui, te rog, ce marca de biban congelat ai folosit?
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *