Încep prin a vă spune că nu sunt o mare iubitoare de avocado, dar iubesc guacamolele (destul de ciudat, nu?). La noi acasă, cel mai des consumăm avocadoul sub 2 forme:

  1. În clasicul guacamole, servit pe crackerși sau pe pâine prăjită (eu și domnul soț, pentru că Antoniei nu îi place).
  2. În budinca de chia pe care o combin cu „ciocolata” bebelușului, aceasta fiind pe bază de avocado, banană și cacao, în care adaug uneori și 2-3 curmale (eu și Antonia, pentru că soțului nu-i place).

Cum v-am mai spus și cu alte ocazii, la noi în casă eu am cele mai puține pretenții la mâncare. În rest, adaptez rețetele sau jonglez cu ingredientele în așa fel încât să fie pe placul copilului și bărbatului. Ei bine, pe lângă ei, această rețetă de guacamole a mai fost testată și pe alți oameni din familia extinsă și a avut succes de fiecare dată. Este cea mai simplă rețetă posibilă, rapidă, delicioasă și sănătoasă.

N-am să insist prea mult asupra originilor acestui preparat mexican, dar vreau să menționez câteva beneficii pentru care avocado ar trebui să fie prezent în alimentația voastră:

  • este un fruct bogat în nutrienți
  • conține mai mult potasiu decât bananele
  • este bogat în grăsimi sănătoase (mononesaturate) – asta nu înseamnă că trebuie să îl consumăm în exces, ci trebuie să facă parte dintr-o alimentație variată și echilibrată.

Pentru ca guacamolele să fie un succes, fructul de avocado trebuie să fie copt. Am să vă las câteva ponturi pentru ca atunci când mergeți la cumpărături să alegeți un avocado bun de făcut guacamole. 

  • Codița este un bun indicator atunci când vreți să știți dacă fructul este copt. Atunci când îndepărtați codița fructului, locul trebuie să fie gălbui, ușor maroniu, nu negru sau verde deschis.
  • Coaja fructului trebuie să aibă culoarea verde închis spre maroniu, nu maronie sau verde deschis, culori care indică faptul că fructul este stricat sau necopt. Totuși, soiul Haas are coaja mai maronie atunci când este copt decât soiul Florida. Primul soi este mai cremos, recomandat pentru guacamole.
  • La palpare coaja trebuie să fie ușor moale.
  • Puteți cumpăra și avocado necopt și să-l ajutați să se coacă acasă punându-l lângă o banană coaptă. Aceasta eliberează o substanță care grăbește coacerea avocadoului. Efectul este accelerat dacă puneți fructele într-o pungă de hârtie și o închideți. Avocado necopt nu se pune la frigider, dar fructul ajuns la maturitate se poate păstra la rece (până la aproximativ 5 zile).

 

Ingrediente

Pentru aprox. 2 porții

 

  • 3 avocado mici
  • roșii
  • ceapă eșalotă, ceapă verde sau ceapă roșie
  • mix de verdețuri italiene
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper
  • opțional – usturoi prospăt, pudră de usturoi, roșii uscate, frunze de busuioc proaspăt, ardei iute proaspăt, fulgi de chili

 

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Cu ajutorul unei linguri am scos pulpa de avocado și am așezat-o pe un tocător. Peste ea, am stors zeamă de lămâie și am zdrobit-o cu furculița până am obținut o pastă. Pasta am pus-o într-un bol. 

 

Pasul 2

Am adăugat ceapa tocată mărunt, roșiile tăiate în cubulețe, mix de verdețuri italiene, sare și piper. Țin să precizez că eu pun roșiile cu tot cu zeamă. Îmi place textura și gustul pe care îl capătă guacamolele. Amestec și guacamolele este gata! 🙂

 

Uneori, adaug în guacamole usturoi proaspăt zdrobit ori pudră de usturoi, roșii uscate tocate mărunt sau fulgi de chili. 

Guacamolele se poate servi cu cărnuri la grătar ori în burgeri, cu tortilla chips sau cu nachos. Noi preferăm să îl servim pe pâine prăjită, la micul dejun. 

 

Cum vă împăcați cu fructul de avocado? Guacamolele se regăsește printre preparatele din meniul vostru? 

 

Alte rețete de servit pe pâine/crackerși: 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Guacamole – rețeta noastră preferată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *