În primele zile ale anului, toată lumea a dat iama la raionul cu salate. Pe Instagram, am văzut la o cunoştinţă cum căuta salate prin toate magazinele din Cluj. La televizor arătau cum bate vântul pe la raioanele cu pricina. Concluzia este că, după ce s-au ghiftuit bine cu toate cărnurile şi grăsimile, românii au zis că a venit vremea mâncatului sănătos. Eu nu prea înţeleg trend-ul ăsta. De ce să mănânci până nu mai poţi? De ce să fii dintr-o extremă în alta? Dacă în preajma sărbătorilor oamenii îşi iau cu ei şi medicamente de digestie, atunci e clar că îmbuibarea asta este premeditată. 🙂

Să nu mă înţelegeţi greşit. Îmi plac sarmalele (alea ale soacrei) de nu mai pot. Îmi place şi salata de boeuf, chiar şi alte preparate cu grăsimi, dar am învăţat că putem avea un echilibru fără a face excese şi fără a elimina complet mâncarea tradiţională. De exemplu, salata pe care v-o propun astăzi poate înlocui nişte cartofi cu maioneză, chiar şi salata de boeuf (dacă aveţi curaj, bineînţeles). Ce vreau să vă spun este că putem aduce, la aceeaşi masă, grăsimile nesănătoase cu mâncarea sănătoasă, preparatele tradiţionale cu asocierile mai puţin convenţionale. Eu aşa procedez în fiecare an de sărbători şi se pare că funcţionează.

Revenind la salata propusă, veţi vedea că este uşor şi rapid de preparat. Poate fi servită ca garnitură sau ca fel principal, la cină, acasă, în familie, de exemplu, ori o puteţi lua cu voi la birou, pentru masa de prânz. Poate fi potrivită atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici, dar nu foarte mici, pentru că boabele de rodie au risc de înec (prin aspiraţie). Salata o puteţi adapta în funcţie de preferinţe, cu mai multă rodie ori mai puţină, cu frunze verzi sau fără, cu legume mai multe sau deloc.

 

Ingrediente: 

Pentru o porţie

 

  • 2 linguri bulgur fiert
  • 1 morcov mediu
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 mână frunze de spanac baby
  • 1 mână frunze de rucola
  • 2-3 linguri boabe de rodie
  • turmeric
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

 

 

Mod de preparare: 

 

  1. Am spălat şi am fiert bulgurul. Îl lăsaţi să fiarbă până când absoarbe apa şi bobul devine moale. Acesta nu necesită hidratare înainte de fierbere. Aici găsiţi cum se prepară cerealele.
  2. Am lăsat bulgurul să se răcorească şi apoi l-am amestecat cu uleiul de măsline şi condimentele: turmeric, sare şi piper.
  3. Am adăugat cubuleţe de morcov crud şi ardei kapia, o mâna de frunze de spanac baby şi una de rucola. Cantitatea de ingrediente o ajutaţi după preferinţele voastre.
  4. La final, am adăugat boabele de rodie.

 

Eu am servit salata cu peşte alb gătit în papiotă, la cuptor. A fost o combinaţie minunată! Îmi place gustul dulce-acrişor pe care boabele de rodie i-l dau salatei.

 

 

Antonia nu este o iubitoare de frunze verzi şi se pare că nici boabele de rodie nu îi intră în graţii. Salata ei a fost foarte simplă, din bulgur cu condimente şi cu morcov crud.

 

Dacă alegeţi să le oferiţi copiilor mai mici de 3 ani boabe de rodie, trebuie să ştiţi că acestea au risc mare de înec, la fel ca alte alimente dure, nuci, morcov crud, ţelină, etc. De ce copiii mici sunt expuşi acestui risc? Pentru că nu au molari pentru a sfărâma alimentele, căile lor respiratorii sunt mai mici, nu au încă suficientă experienţă în controlul alimentelor la nivel bucal şi pot râde, plânge sau aspira în timp ce mănâncă.

 

Alte idei de salate: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

3 Comments on Salată de bulgur cu rodie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *