Zilele trecute, am făcut o ciorbă de perișoare (delicioasă, bineînțeles! 🙂 ) și am rămas cu niște carne tocată. Am scos din congelator o pungă prea mare, de fapt singura pe care o aveam, așa că restul cantității s-a cerut să fie folosită. N-am vrut să fac clasicele chiftele la cuptor, așa că mi-a venit ideea unei rulade de carne cu ciuperci, o rețetă la fel de simplă ca cea de chiftele. Se adaugă timp în plus pentru procesul de coacere, pentru că, în comparație cu chiftelele, rulada trebuie să stea mai mult la copt.
Rulada de carne a ieșit delicioasă, aromată și suculentă. Am servit din ea și a doua zi. Dacă chiftelele au tendința să se usuce ușor, în cazul ruladei lucrurile stau diferit. Cred că tocmai am găsit un preparat de cursă lungă, pe care să-l avem pe masă indiferent de ocazie.
Ingrediente:
- 320g de carne tocată în amestec (50% carne de porc + 50% carne de vită)
- 300g ciuperci
- 2 fire mari de ceapă verde
- 1 ardei kapia mic
- 50g cașcaval
- 2 ouă mici
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de pesmet
- boia afumată
- pătrunjel
- oregano
- cimbru
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, am spălat bine ciupercile și le-am tăiat în felii medii (depinde cum preferați să le simțiți în interiorul ruladei). Ceapa verde, spălată și ea bineînțeles, am tocat-o.
Într-o tigaie de wok, am pus 2 picături de ulei de măsline (eu am un recipient cu pompiță de spray pentru uleiul de măsline, care mă ajută să dozez cantitatea). Am adăugat ciupercile și un praf de sare. Am setat plita pe treapta 6 din 9. După 5-7 minute, am adăugat ceapa verde și am urcat nivelul plitei la treapta 7.
Ideea este să se evapore apa pe care ciupercile o conțin. Când nu mai vedeți apă în tigaie, opriți focul și lăsați ciupercile să se răcorească.
Pasul 2
Între timp, cât ciupercile au stat la răcit, m-am ocupat de carne. Peste carnea tocată am adăugat restul ingredientelor: ardeiul kapia tăiat mărunt, cașcavalul ras fin, usturoiul zdrobit, ouăle, pesmetul și condimentele. Dozați condimentele în funcție de preferințele voastre. De exemplu, soțului meu nu-i prea place cimbrul, așa că am grijă să pun puțin, cât să aducă o aromă foarte subtilă. În schimb, ne împăcăm bine cu boiaua afumată.
Am amestecat bine.
Pasul 3
După ce ciupercile s-au răcit (aproape complet), le-am adăugat peste compoziția cu carne tocată și am amestecat bine cu mâna.
Pasul 4
Pentru coacerea ruladei, am folosit o tavă de chec a cărei pereți i-am tapetat cu hârtie de copt. De o parte și de alta, am lăsat hârtia de copt mai lungă decât înălțimea pereților tăvii. Am așezat compoziția în tavă și am nivelat-o.
Am încins cuptorul la 180° Celsius și am dat rulada la copt timp de 35 de minute, acoperită cu hârtie de copt. Cuptorul l-am setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație și tava am așezat-o pe treapta din mijloc. În această fază, scopul a fost ca rulada să se gătească fără să se rumenească deasupra.
Pentru rumenire, după cele 35 de minute, am îndepărtat hârtia de copt de deasupra ruladei și am urcat temperatura cuptorului la 200° Celsius pentru aproximativ 20 minute. În ultimele 5-7 minute de coacere am pornit funcția de grill a cuptorului.
A ieșit un deliciu musai de încercat! 🙂
Alte rețete cu carne:
- Chiftele în sos de roșii cu busuioc
- Chiftele la cuptor
- Quiche Lorraine – tartă franțuzească sărată
- Mușchi de porc învelit în bacon
- Aripioare de pui în sos barbecue
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.