Mi-aţi cerut idei de sosuri pentru paste, aşa că am cercetat şi vin cu câteva propuneri. Pe lângă reţetele pe care le am deja pe blog, vă las mai jos şi câteva reţete care nu îmi aparţin, de pe blogurile unor doamne pe care le urmăresc. Nu le-am încercat, însă sunt convinsă că preparatele lor sunt delicioase. Aşadar, dacă vă face o reţetă cu ochiul, suflecaţi-vă mânecile şi puneţi apa pentru paste la fiert. Dacă ingredientele vă lipsesc, luaţi foaia şi pixul, notaţi cele necesare şi daţi o fugă până la magazinul cel mai apropiat … şi reveniţi cu veşti despre reţeta care v-a plăcut (sau nu). 🙂
Paste cu gălbiori și smântână
Relaţia cu gălbiorii este cât se poate de simplă: îi iubeşti sau îi deteşti. Eu sunt în prima tabără. Gustul şi mirosul lor îmi aduce aminte de copilărie, tocăniţa de gălbiori cu smântână numărându-se printre mâncărurile mele preferate, dar nu cea făcută de mine, ci de unul dintre părinţii mei. Lângă ea, o mămăligă caldă se potriveşte perfect. În afară de clasica tocăniță de gălbiori, am încercat și o rețetă de paste cu gălbiori. Nu am inventat eu roata, cu siguranță, însă este o idee de prânz sau cină sănătoasă, rapidă și ușor de făcut.
Paste cu ciuperci şi dovlecei
Cândva, aceasta era reţeta preferată de paste a Antoniei. Între timp, pastele cu sos de sfeclă coaptă au ajuns în topul preferinţelor ei.
Paste cu sos de sfeclă coaptă
Văzusem într-o revistă o reţetă de paste cu sfeclă. Primul lucru care mi-a atras atenţia a fost culoarea. Mi-am spus că sigur Antonia va fi încântată să mănânce paste roz. Uitându-mă la ingrediente, ştiam că reţeta nu va fi pe placul ei din punct de vedere gustativ şi nici pe al meu. Am păstrat ideea de bază, însă gustul l-am adaptat după preferinţele noastre. Ştiţi câtă fericire încape în glasul unui copil care spune: „Mami, pate ioz!”?
Paste cu dovlecei şi smântână dulce
Paste cu spanac şi ierburi aromatice
O reţetă de paste la cuptor, printre primele reţete pe care le-am împărtăşit cu voi.
Paste cu legume, la cuptor
Şi această reţetă este de pe vremea când Antonia era un bebeluş, de acum mai bine de 3 ani.
Paste de dovlecei cu sos de conopidă
Această reţetă nu este cu pastele cunoscute, ci cu fâşii de dovlecei, însă sosul îl puteți testa și pe pastele clasice. Rețeta mea, în această formă, este fără gluten și, dacă nu consumați lactate, puteți omite smântâna și untul sau le puteți înlocui cu produse vegetale.
Paste cu sos de ardei copţi
Unele reţete se nasc în cele mai neaşteptate situaţii. A fost şi cazul acesteia. Urma să ne vindem congelatorul şi trebuia să facem ceva cu ardeii copţi pe care îi aveam puşi pe iarnă. Pastele au fost o idee bună. 🙂
Budincă de paste cu brânză de vaci şi stafide (fără zahăr)
Una dintre budincile preferate ale fetiţei mele este cea cu paste şi brânză, o reinterpretare a clasicului vargabéles, dacă aţi auzit de el. Vargabéles este o budincă de tăieţei cu brânză, în care se adaugă stafide, vanilie şi coajă de lămâie. Vă mărturisesc că vargabéles-ul este una dintre mâncărurile care îmi aduc aminte de copilărie. Astăzi, reţeta mea este puţin schimbată, pentru că nu este îndulcită cu zahăr, ci cu banane, îi lipseşte coaja de lămâie şi, în loc de tăieţei, am ales să folosesc paste integrale. Cu toate acestea, gustul rămâne foarte apropiat de cel pe care l-am cunoscut acum mai bine de 20 de ani.
Sos de roşii (fără conservanţi)
Vă las şi reţeta de sos de roşii pe care l-am pregătit pentru iarnă. Dacă nu aveţi sos de roşii la borcan, pe aceasta îl puteţi pregăti de câte ori vi se face poftă de o porţie delicioasă de paste.
Reţete adunate de la gospodine pricepute
Reţete de pe mamamag.ro
Alina, prietena mea, blogger pe mamamag.ro, are o mulţime de reţete dulci şi sărate, toate foarte apetisante. Vă invit să îi faceţi o vizită şi să vă inspiraţi, pentru că aveţi de unde. Până atunci, vă las câteva dintre reţetele ei cu paste.
Paste cu peste roşu şi conopidă
„Spre deosebire de tradiționalul pesto verde sau pesto Genovese, pesto roșu are ca ingrediente de bază, roșiile proaspete și/sau uscate și uneori măsline. De data aceasta însă, am creat o versiune ușor diferită, care se potrivește de minune cu gustul conopidei.”
Paste cu spanac, ricotta şi roşii cherry
Paste cu sos alb de ciuperci şi mărar
Paste cu cel mai bun pesto făcut în casă
„Dacă vrei și tu să prepari cel mai bun pesto, mai jos găsești rețeta așa zisului Pesto Genovese. Deși teoretic, pesto-ul clasic conține 3 ingrediente cheie: muguri de pin, busuioc, parmezan sau pecorino, el e mult mai versatil.” Atât vreau să vă întreb: cum să nu iubeşti sosul pesto?
Tagliatelle cu sos de avocado şi broccoli
Spaghete integrale cu sos bolognese
Paste cu ton, anşoa, capere şi măsline
Paste cu somon, dovlecel şi sos alb
„Mai abitir ca în jurul acestor paste cu somon, dovlecel și sos alb nu cred că s-a strâns vreodată familia extinsă. Și cum durează fix 15 minute să le prepar sunt perfecte pentru cinele rapide din timpul săptămânii.”
Reţete de pe mamipetocuri.com
La prietena mea, Cosmina, găsiţi:
Paste cremoase cu morcov şi smântână
Paste cu sos de leurdă şi seminţe de dovleac
Lasagna vegetală
One pot pasta
Reţete de pe retetelemeledragi.com
Blogul Adniei este o enciclopedie online când vine vorba de reţete. Nu ştiu dacă îi cunoaşteţi deja blogul, dar dacă nu îl ştiţi încă, vă garantez că va fi o descoperire frumoasă şi utilă.
Salată grecească cu paste
„Salata grecească este mai mult decât cunoscută românilor și iubită pe măsură. Este o rețetă răcoroasă și gustoasă de vară, de neratat aș putea spune. În mod tradițional, conține roșii, castraveți, ceapă și nelipsitele măsline, feta și oregano. Pentru a face salata aceasta și mai sățioasă, i-am adăugat și câteva paste.”
Paste cu sardine, spanac şi lămâie
Conchiglioni-paste „scoici” uriașe umplute cu spanac și brânză
De conchiglioni aud pentru prima dată cu această ocazie. Pe principiul că „omul cât trăieşte, învaţă”, am învăţat o denumire nouă, dar acum aş vrea să mi le procur şi eu. 🙂
Reţete de pe danielaniculi.ro
Salată de paste cu ton şi porumb
Paste cu ciuperci şi cremă de cocos
„Nu mă pricep eu să explic cum se fac pastele carbonara ca la carte, sau cele bolognese, dar am rețetele mele de acest gen care după părerea mea sunt cu mult mai simple, gustoase și cu o notă aparte.
Am fost în dubii dacă să folosesc sau nu cremă de cocos. Mă gândeam doar că nu vor avea un gust care să fie și pe placul Domnului B, iar eu altceva de mâncare nu mai aveam ce să fac. Am riscat până la capăt când am descoperit un gust elegant! Atât de bun încât ceea ce a rămas a fost pus cu succes în pachetul pentru birou.”
Sper ca reţetele de mai sus să vă inspire să gătiţi preparate pe gustul alor voştri, cu un efort minim. 🙂
Pentru inspiraţie:
- Idei simple (şi relativ rapide) pentru masa de prânz
- Idei pentru un mic dejun sănătos și sățios
- Idei de gustări sărate
- 19 rețete dulci (fără zahăr şi fără îndulcitori)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.