Îmi plac chiftelele de când mă știu. De câțiva ani buni am renunțat să le prăjesc în baie de ulei. Știm cu toții de ce nu sunt tocmai sănătoase mâncărurile prăjite în cantități mari de ulei. 

Eu aleg să gătesc chiftelele în cuptor. Asta nu înseamnă că ele sunt mai puțin gustoase sau că ies uscate. Eu le prefer ușor crocante în exterior și suculente în interior. Recunosc că de-a lungul timpului am testat mai multe rețete, unele mai gustoase, altele mai puțin. Mi-am dat seama unde greșesc și, pe parcurs, mi-am remediat greșelile:

  • Carnea pe care o folosim trebuie să fie mai grasă. Chiftelele făcute din carne de pui sau de vită vor ieși mai uscate decât cele care sunt din carne de porc sau amestec de porc cu vită. 
  • Chiftelele trebuie unse cu puțin ulei înainte de coacere. Acest pas ne ajută să obținem chiftele cu crustă rumenă. 
  • Temperatura de coacere este de 200° Celsius tocmai pentru a obține crusta de care spuneam mai sus, dar și pentru a avea chiftele cu textură moale, suculente. La o temperatură mai mică, chiftelele vor ieși mai seci. 

Până la urmă, tot despre prăjire este vorba și aici, dar cu o cantitate mult mai mică de ulei. Rețeta de mai jos este cea pe care o fac cel mai des, cea care a avut cel mai mare succes.

 

 

Ingrediente:

  • 600g carne (amestec porc 50% + vită 50%)
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă eșalotă
  • 3lg sos de roșii
  • 2 felii mici de pâine
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • boia dulce afumată

Mod de preparare:

 

Pasul 1

În blender, am mixat ceapa, usturoiul și sosul de roșii. Pe primele 2 le puteți toca mărunt. Nu este musai să le faceți pastă așa cum am procedat eu. 

Eu am folosit ceapă eșalotă pentru că este preferata mea, dar bineînțeles că o puteți înlocui cu ceapa pe care o aveți în casă. 

 

Pasul 2

Am avut un amestec de carne tocată, porc cu vită în proporții egale. Deasupra am pus amestecul de la pasul 1, un ou, pâinea înmuiată în apă și condimentele. 

  • Nu folosiți mai mult de un ou. Dacă au prea mult ou, chiftelele se vor întări. Proteina din ou se coagulează în contact cu temperatura înaltă. Apoi, compoziția iese prea lichidă și trebuie să o închegați cu ceva, cu pesmet de exemplu. 
  • Pâinea folosită să o curățați de coajă și să o stoarceți bine de apă. 
  • Condimentele le adăugați după gust. Nu există cantități exacte. De fapt, nicio rețetă de chiftele nu cred că se face cu niște cantități precise. Pe lângă cele folosite de mine, se mai potrivește bine și niște cimbru. Eu îl evit, pentru că nu-i prea place soțului meu. 

Pasul 3

Cu mâinile unse cu ulei, am format chiftele potrivite ca mărime. Pentru fiecare am folosit cam o lingură de compoziție. Dacă sunt prea mici, ele se vor usca la copt. 

Chiftelele le-am așezat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul l-am încins la 200° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, cu ventilația pornită. Deasupra chiftelelor am pulverizat puțin ulei. 

Am așezat tava pe treapta din mijloc a cuptorul și am lăsat chiftelele la copt timp de aproximativ 20 de minute. 

 

 

Au ieșit tare bune, suculente, fix așa cum ne plac! Noi le-am servit cu o salată orientală de cartofi. 

Și încă ceva … la final, după ce s-au copt, dați-le prin zeama care s-a scurs în tavă. Vor căpăta un aspect lucios, mai apetisant. 

 

Poftă bună! 🙂

 


Alte rețete cu carne: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *