Îmi plac salatele. Îmi place să testez combinaţii noi, să aduc varietate şi culoare în farfurie. Pentru mine, salatele reprezintă cina ideală, pentru că sunt uşoare şi hrănitoare.

Am primit un pachet cu diverse produse. Printre ele, era o pungă de quinoa şi una cu un mix de seminţe. Aşa mi-a venit ideea acestei salate. Mi-am zis că ar fi binevenită acum, în perioada postului, o salată cu quinoa. Ce-i drept, nici n-am mai făcut reţete cu această pseudo-cereală de ceva vreme.

Quinoa nu este un aliment foarte popular în România. Ea este o pseudo-cereală care îşi are originea în Peru şi Chile, dar se cultivă şi în Europa, chiar şi în România. Este o sursă ideală de proteină vegetală, pentru că are toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. De asemenea, conţine minerale, fier, magneziu, fosfor, mangan, zinc, calciu, potasiu şi seleniu, dar şi vitamine din complexul B şi vitamina E. Conţine o cantitate importantă de lizină, un aminoacid care ajută la creşterea şi refacerea ţesuturilor.

În magazine, o veţi găsi sub 3 forme: albă, roşie şi neagră. Cea albă, pe care am folosit-o în această reţetă, este cea mai neutră din punct de vedere gustativ.

 

Ingrediente: 

  • 2-3 linguri quinoa
  • 1 morcov mic
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 ceapă eşalotă mică
  • 5-6 roşii cherry
  • o mână de baby spanac
  • aprox. o lingură mix de seminţe
  • ulei de măsline
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Quinoa am hidratat-o timp de 2-3 ore, în apă. Este important ca boabele de quinoa să fie bine spălate înante de a fi fierte, deoarece conţin saponine, un strat protector care le poate da un gust amar. Aici am scris mai multe despre hidratarea cerealelor şi pseudo-cerealelor şi despre cum se pot consuma acestea.

 

Pasul 2

După ce le-am hidratat, am fiert boabele de quinoa în apă. Am şi aici o scurtă poveste să vă spun. Mie nu-mi place quinoa aceea cremoasă, ca un terci. Prefer ca boabele să fie pufoase, fierte atât cât trebuie, nu gătite în exces. Sper să înţelegeţi la ce mă refer. Am găsit o metodă prin care quinoa iese fix aşa cum îmi place. O fierb ţinând cont de proporţia 1:2, o parte de quinoa la 2 părţi de apă. O fierb într-o oală fără capac până ce boabele absorb apa (aproximativ 10-20 de minute – depinde şi de cantitatea folosită). Apoi, iau oala de pe foc şi o acopăr cu un capac timp de aproximativ 5-7 minute. Practic, procesul de gătire nu este oprit complet după ce iau oala de pe foc.

 

Așa îmi place să arate bobul

 

Pasul 3

Între timp, m-am ocupat de legume. Le-am curăţat şi le-am spălat. Morcovul l-am dat pe răzătoare şi ardeiul l-am tăiat cubuleţe. Eşalota am tăiat-o mărunt şi roşiile cherry în 4. Am amestecat legumele cu quinoa răcorită, am adăugat puţină sare, piper, ulei de măsline şi zeamă de lămâie după gust. Am adăugat frunzele de spanac şi seminţele, am amestecat bine şi salata mea a fost gata, numai bună de servit la cină.

 

 

Bineînţeles, voi puteţi adăuga şi alte legume proaspete sau gătite. Spanacul îl puteţi înlocui cu ruccola, de exemplu. Puteţi să faceţi combinaţiile care vă plac.

 

În această reţetă, quinoa şi mixul de seminţe folosite au fost de la Sano Vita. Cu această ocazie, vă anunţ că, pe site-ul lor, aveţi 15% reducere cu codul „noidoisibebe”. Reducerea este valabilă până la finalul anului, pentru orice comandă plasată. Sper să vă fie de folos.

 

 

 

Alte reţete de salate pe care le găsiţi pe blog: 

♦ Salată de bulgur cu rodie

♦ Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei

♦ Salata de cartofi copti

♦ Salată cu cartofi dulci

♦ 5 salate gustoase pentru mese sănătoase

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *