Știți cum e atunci când vezi în magazin o tavă simpatică foc și trebuie neapărat să pleci cu ea acasă, iar apoi te gândești ce să pregătești în ea? Cam așa începe povestea acestei prăjituri. 🙂
Am găsit o tavă mică, cu pereți detașabili, în formă de inimă, care știam sigur că îi va plăcea Antoniei. Am cumpărat-o și acasă m-am tot gândit ce aș putea face bun, ceva diferit de ce am făcut până acum. Mi-a venit ideea unei prăjituri cu pere, pentru că am primit de la tata o ladă cu pere și una cu mere, dar bunătăți cu mere am tot făcut.
A ieșit delicioasă, cu blat pufos, cremă fină și cu bucăți de pere ușor crocante. Cele 3 texturi s-au împăcat tare bine, așa că trebuia neapărat să revin cu rețeta pe blog. Rețeta este simplă. Nu necesită prea mult timp și nici ustensile speciale. O găsiți mai jos.
Ingrediente:
Pentru bază
- 3 ouă
- 220g făină
- 60g unt
- 150ml lapte
- 70-80g miere
- 1 lgță praf de copt
- 1 lgță coajă de lămâie
- vanilie/zahăr vanilat
Pentru cremă
- 1 ou
- 150g brânză de vaci
- 100g ricotta
- 20-30g miere
- 1 lg făină
+ 1-2 pere
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol încăpător, am amestecat ingredientele lichide: ouăle, untul topit și răcit, laptele și mierea.
În această compoziție am încorporat, treptat, ingredientele uscate (amestecate în prealabil): făina, praful de copt, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Am folosit zahăr vanilat pentru că am rămas fără vanilie. Coajă de lămâie folosesc deshidratată, la plic (se găsește în comerț) sau proaspătă, de la lămâi care nu au coaja tratată.
Pasul 2
Compoziția pentru baza prăjiturii am dat-o deoparte și m-am ocupat de cremă. Am amestecat oul cu brânza de vaci, ricotta, mierea și, după ce acestea s-au omogenizat, am încorporat și făina.
Pasul 3
Baza prăjiturii am turnat-o în 2 vase pentru copt, unse cu unt în prealabil, în tava mică (aprox. 10x10cm) în formă de inimioară și într-o formă rotundă din silicon (23-24cm).
Perele le-am spălat bine, le-am curățat de coajă, le-am tăiat în sferturi și apoi le-am feliat. Micile felii de pere le-am așezat de jur împrejurul prăjiturii. De fapt, am alternat un strat de pere cu un strat de cremă de brânză și am reluat din nou procedura. 🙂
Pasul 4
Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos. Forma mică am lăsat-o la copt timp de aproximativ 20 de minute, iar forma mare ceva mai mult, undeva la 30-35 de minute. Înainte să scoateți prăjitura din cuptor, verificați-o cu ajutorul unei scobitori dacă este coaptă. Dacă scobitoarea iese curată, atunci e bună de scos la răcit.
Prăjitura am lăsat-o să se răcorească puțin, am scos-o pe un grătar și am lăsat-o să se răcească.
A fost delicioasă atât călduță, dar parcă și mai bună a fost a doua zi, rece. Antoniei i-a plăcut foarte mult. Soțul meu a zis că ar fi preferat-o ceva mai dulce.
Sfatul meu este să o încercați și, dacă este nevoie, să o adaptați conform preferințelor voastre … și, bineînțeles, să-mi dați de veste dacă o încercați. 🙂
Alte prăjituri cu brânză/fructe:
- Prăjiturele cu cireșe și ricotta
- Prăjitură cu ricotta și stafide (fără zahăr și fără făină)
- Budincă de paste cu brânză de vaci și stafide
- Brioșe cu brânză de vaci și ciocolată
- Brioșe cu brânză de vaci și cocos
- Budincă cu brânză de vaci și afine
- Prăjitură cu urdă
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.