Ideea acestei reţete mi-a venit după ce am văzut-o pe aceasta, pe Teo’s Kitchen. Veţi constata foarte repede că, cele două reţete, nu au mare lucru în comun în afară de ricotta. Plănuiam să înlocuiesc zahărul în reţeta găsită, însă m-am trezit modificând-o complet. Aşa se întâmplă cam cu toate reţetele care ajung pe blog. Vă povestesc cu altă ocazie unde găsesc inspiraţie pentru reţete.

În mare parte, prăjiturile noastre trebuie să fie bune de mâncat la micul dejun, deci suficient de nutritive, pentru că Antonia nu mănâncă acasă gustări în timpul săptămânii, doar în weekend. Poate că seamănă cu o budincă, dar eu am numit-o în continuare prăjitură. M-aş aventura să o servesc musafirilor pe post de desert şi nu cred că ar fi cineva dezamăgit. 🙂

 

Ingrediente: 

 

  • 190-200g ricotta
  • 2 ouă
  • 190-200g piure de banane
  • 100g fulgi de ovăz
  • 40g unt (la temperatura camerei)
  • 50g stafide
  • 1-2 linguri fulgi de cocos
  • 1-2 linguri miere (opţional)
  • fulgi de migdale pentru decor (opţional)
  • unt şi pesmet pentru tavă

 

Mod de preparare: 

 

  1. Am amestecat ricotta cu ouăle. Am adăugat piureul de banane şi untul. Acesta trebuie neapărat să fie la temperatura camerei pentru a se încorpora uniform în compoziţie.
  2. Am adăugat ingredientele uscate: fulgii de ovăz, fulgii de cocos şi stafidele. Am amestecat bine încât să am o compoziţie omogenă. Eu folosesc fulgi de ovăz moi. După părerea mea, se gătesc mai bine şi mai repede decât cei care au o textură mi dură.
  3. Dacă doriţi, puteţi adăuga 1-2 linguri de miere, în special dacă serviţi prăjitura unor oameni foarte obişnuiţi cu gustul dulce. Eu consider că bananele şi stafidele o îndulcesc suficient.
  4. Am încins cuptorul la 180° Celsius şi l-am setat să difuzeze căldură atât în partea superioară, cât şi în cea inferioară.
  5. Între timp, am uns o tavă cu unt şi am tapetat-o cu pesmet. Eu am folosit o tavă ceramică, cu dimensiunea de 19×15 cm. Am turnat compoziţia în tavă şi am presărat, pe deasupra, fulgi de migdale.
  6. Am copt prăjitura la 180° Celsius timp de 40 minute. Am testat-o cu scobitoarea înainte de a scoate din cuptor.

 

 

Este delicioasă! Să nu mă credeţi pe cuvânt, ci pe încercate. Aştept să-mi scrieţi dacă v-a plăcut şi dacă a avut succes la cei dragi ai voştri.

 

Textura este moale, dar compactă, perfectă şi pentru copilaşii mai mici. Poate să fie servită atât cu furculiţa, cât şi ţinută în mânuţe mici.

 

 

 

Alte reţete cu fulgi de ovăz şi/sau brânză: 
Prăjitură norvegiană
Brioşe cu fulgi de ovăz, măr şi morcov (fără ou şi fără zahăr)
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)

 

 

Ruladă cu ricotta
Pancakes cu ricotta
Budincă cu brânză (fără zahăr)

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

10 Comments on Prăjitură cu ricotta şi stafide (fără zahăr şi fără făină)

  1. Este absolut delicioasa, satioasa si usor de pregatit. Ne-a placut mult tuturor, parinti, bunici si fetita de 16 luni. Multumim.

  2. Aveam un pachet de 250g de urda de capra, asa ca reteta asta a venit la fix. A servit ca gustare de dupa-amiaza si mic-dejun pentru a 2-a zi. Baietelul a savurat-o. Nu am pus miere si mi s-a parut foarte ok fara.

  3. Bună, Flavia!
    Îți mulțumesc pentru toate aceste rețete minunate! Sunt foarte multe preparate pe care le-am încercat, iar aceasta prăjitură este una dintre ele. Un adevărat deliciu care a bucurat toată familia.
    Aștept cu nerăbdare alte idei gustoase.
    Sa ai spor în toate și soarele în suflet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *