Una dintre budincile preferate ale fetiţei mele este cea cu paste şi brânză, o reinterpretare a clasicului vargabéles, dacă aţi auzit de el. Vargabéles este o budincă de tăieţei cu brânză, în care se adaugă stafide, vanilie şi coajă de lămâie. Se spune că această budincă îşi are originile în Transilvania, puţin în Târgu-Mureş şi puţin la Cluj. Se pare că prin anii ’20 această reţetă se pregătea într-un restaurant din Cluj, primită fiind de la mama proprietarei care locuia în Târgu-Mureş. Nu ştiu dacă asta-i povestea adevărată 100%, dar vă mărturisesc că vargabéles-ul este una dintre mâncărurile care îmi aduc aminte de copilărie.

Astăzi, reţeta mea este puţin schimbată, pentru că nu este îndulcită cu zahăr, ci cu banane, îi lipseşte coaja de lămâie şi, în loc de tăieţei, am ales să folosesc paste integrale. Cu toate acestea, gustul rămâne foarte apropiat de cel pe care l-am cunoscut acum mai bine de 20 de ani.

 

Ingrediente: 

Pentru 4 porţii

 

  • 180g paste integrale (cântărite uscate)
  • 3 ouă
  • 300g brânză de vaci
  • 200ml lapte
  • 2 linguri griş
  • 2 banane (200-250g piure)
  • 50g stafide
  • scorţişoară
  • vanilie
  • unt şi pesmet pentru tavă

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Pastele le-am fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj, timp de 11 minute. Eu am folosit fusilli şi vă recomand formele mici sau spiralate dacă faceţi reţeta cu paste, nu cu tăieţei. Am folosit şi penne, dar mă deranjează că rămân goale în interior. Poate că este doar un fix de-al meu. 🙂

 

Pasul 2

Într-un vas încăpător, am amestecat brânza de vaci cu laptele, grişul, piureul de banane, scorţişoara şi vanilia. Apoi, în această compoziţie, am adăugat pastele (după ce s-au răcorit). Brânza de vaci vă recomand să fie cremoasă. Dacă nu găsiţi brânză de vaci, puteţi să o înlocuiţi cu ricotta.
Ouăle le-am bătut cu mixerul până şi-au triplat volumul şi am obţinut o spumă albicioasă.

 

Pasul 3

Spuma de ouă am turnat-o peste paste. Am adăugat şi stafidele şi am amestecat uşor, cu mişcări lente, pentru ca aerul din spuma de ouă să nu iasă în totalitate. Am continuat să amestec până spuma de ouă s-a încorporat aproape în totalitate în preparat.

 

Pasul 4

Am uns o tavă rotundă (Ø 24-25 cm), ceramică cu unt şi am tapetat-o cu pesmet. Am turnat compoziţia şi am nivelat-o. Am dat budinca la copt, în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius, timp de aproximativ 30-40 de minute.

 

 

A fost cremoasă şi nu foarte dulce. Pe scurt, delicioasă.
Poftă bună! 🙂

 

 

Alte reţete cu paste: 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Budincă de paste cu brânză de vaci şi stafide (fără zahăr)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *