Zilele trecute am făcut o budincă de mei cu brânză de vaci şi fructe uscate şi mi-a rămas nişte brânză de vaci în frigider. Pentru că trebuie folosită în 2-3 zile de la deschiderea pachetului, trebuia să o includ într-un preparat. Mi-am dat seama că nu am pe blog nicio reţetă de brioşe cu brânză de vaci, aşa că m-am pus pe treabă. Am adăugat ingrediente pe care le aveam în casă şi am exclus zahărul şi îndulcitorii.
Ştiţi de ce-mi plac mie brioşele? Pentru că sunt rapide, versatile şi simplu de realizat. Când spun că sunt versatile, mă gândesc la faptul că sunt potrivite să fie servite la micul dejun, la gustare sau chiar şi la o masă festivă. Găsiţi mai jos ingredientele pe care le-am folosit pentru aceste brioşe şi modul de preparare.
Ingrediente:
- 120g făină integrală
- 220-230g brânză de vaci
- 2 ouă
- 50g unt (la temperatura camerei)
- 100ml lapte
- 70-80g curmale
- 30g nucă de cocos
- 1 banană (150g)
- 1 linguriţă praf de copt
- scorţişoară
- vanilie
Mod de preparare:
Pasul 1
Am vrut să-mi uşurez munca cât de mult posibil, aşa că am pus în blender următoarele ingrediente: ouăle, untul, laptele, curmalele şi banana. Le-am mixat până s-au omogenizat (nu foarte mult). Pentru acestă reţetă am folosit lapte vegetal, dar îl puteţi înlocui cu lapte de origine animală. Curmalele nu le-am hidratat, pentru că ale mele erau moi. Dacă aveţi curmale uscate, hidrataţi-le vreo 2 ore înainte de a le include în preparat.
Pasul 2
Separat, într-un bol, am amestecat ingredientele uscate: făina, praful de copt, scorţişoara şi vanilia. Eu folosesc un praf de copt bio, fără fosfaţi. Folosesc scorţişoară Ceylon şi am explicat aici de ce.
Pasul 3
În amestecul lichid (de la pasul 1) am încorporat brânza de vaci. Apoi, treptat, am adăugat ingredientele uscate (de la pasul 2). Am amestecat cu o paletă de patiserie până am obţinut o compoziţie omogenă. Am încorporat şi nuca de cocos.
Pasul 4
Pentru aceste brioşe am folosit forme individuale, din silicon, de mărime medie. Am umplut formele (cam o treime din formă, nu până sus, pentru că vor creşte la copt), am încins cuptorul la 170° Celsius şi am dat brioşele la copt timp de 25-30 de minute. Mi-au ieşit 16 brioşe medii, pufoase şi delicioase.
Poftă bună! 🙂
Tips & Tricks:
- Cu ajutorul unei scobitori puteţi verifica dacă brioşele sunt coapte. Dacă scobitoarea iese curată, brioşele au stat suficient la cuptor.
- Dacă alegeţi să coaceţi brioşele în hârtie de copt (pentru brioşe), să aşteptaţi ca acestea să se răcească înainte de a desprinde hârtia. Altfel este foarte posibil ca brioşele să se prindă de hârtie şi să se rupă.
Alte reţete de brioşe:
- Brioşe cu fulgi de ovăz, măr şi morcov (fără ou şi fără zahăr)
- Brioşe pufoase cu zmeură şi cocos
- Brioşe cu cartof dulce
- Brioşe cu banane şi migdale (fără zahăr)
- Mini brioşe cu mere şi morcovi (fără zahăr)
- Brioşe cu banane şi sfeclă coaptă
- Brioşe cu telemea şi măsline