Ultima rețetă pe care v-am propus-o a fost scoasă din tolba cu amintiri din copilărie, tocăniță de gălbiori. Cea de astăzi este tot din aceeași categorie, cu câteva accente personale.

Prăjitura asta o făcea bunica (și încă o mai face), dar ea o pregătește cu foi. Eu am ales varianta mai rapidă și mai comodă, cu blat turnat. Dacă a venit urda în discuție, tot bunica paternă face și cele mai bune plăcinte cu urdă și mărar, bucte cum li se spune în zona noastră. Plăcintele acestea fac parte din deliciile copilăriei mele. Tot din vremurile când eram copil la mama acasă, îmi aduc aminte de serile de vară în care înfulecam cu mama urdă cu roșii cărnoase și aromate. Cred că era una dintre cinele noastre preferate pe timp de vară.

Vă tot povestesc eu de urdă și de bunătăți făcute din această brânză, dar eu cred că urda nu-i pentru toată lumea. Unii spun că are un gust fad, altora nu le place textura pe care o are. Dacă faceți parte din una dintre aceste 2 categorii, poate rețeta asta vă reconciliază cu brânza de care vă vorbesc.

 

 

 

 

Ingrediente: 

Pentru aluat

  • 2 ouă
  • 150g făină
  • 40ml ulei
  • 100ml lapte
  • 50-60g îndulcitor pe bază de ștevie (zahăr sau orice alt îndulcitor preferați)
  • 10g pudră de cacao crudă
  • 1 lgță praf de copt

 

Pentru umplutură

  • 130g urdă
  • 70g ricotta (o puteți înlocui cu urdă)
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 1 lgță rasă de praf de coajă de lămâie sau coaja de la o jumătate de lămâie netratată
  • 20-30g miere

 

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de umplutură. Într-un bol încăpător am amestecat urda cu ricotta, un ou, un praf de sare, pudră de lămâie (este coajă uscată de lămâie și măcinată, produs care se găsește în comerț) și 20-30g de miere. Le-am amestecat pe toate până am obținut o cremă fină, omogenă.

Eu am adăugat ricotta, pentru că am avut doar 130g de urdă. Puteți alege să puneți 200g de urdă sau să puneți 100g de ricotta și 100g urdă, în funcție de ingredientele pe care le aveți în casă.

 

Pasul 2

Pentru blat, am bătut 2 ouă în bolul mixerului până și-au dublat volumul. Apoi, am încorporat, treptat, uleiul și laptele. În acest amestec, am adăugat ingredientele uscate (amestecate în prealabil), făina, îndulcitorul, praful de copt și pudra de cacao.

 

Pasul 3

Compoziția pentru blat am turnat-o într-o tavă din silicon (de 23-24 cm). Deasupra, cu lingura, am pus umplutura din loc în loc. Am apăsat-o ușor.

Pasul 4

Am setat cuptorul la 180° Celsius, pe funcția care difuzează căldura sus-jos, și am dat prăjitura la copt timp de aproximativ 25 de minute. Înainte de a o scoate din cuptor, verificați-o cu ajutorul unei scobitori să vă asigurați că este coaptă.

 

Este o prăjitură simplă, rapidă și delicioasă care mie îmi aduce aminte de copilărie. Sper să vă placă și vouă!

Spor la prăjiturit!

 


Alte bunătăți dulci cu brânză: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

2 Comments on Prăjitură cu urdă

  1. Ca tot am primit astazi o tava noua rotunda detasabila, ma gandeam s-o inaugurez cu aceasta prajituria. Eu sunt mare fana urda (pt mine asta e mare lucru, avand in vedere ca majoritatea restului de branzeturi este meh pentru mine) 😀

    • Universul ți-a adus tava și rețeta cu un scop, așa că eu zic să te pui pe treabă. 🙂 Să-mi spui dacă îți place prăjitura.

      Să știi că nici eu nu sunt o mare iubitoare de brânzeturi, dar nu refuz niciodată urda, telemeaua și mozzarella. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *