Antoniei îi place tare mult să bucătărim împreună, dar pentru ca ea să fie implicată 100% ar fi bine să avem de lucru cu un aluat, indiferent ce fel de aluat este. Cel mai important aspect este ca aluatul să poată fi modelat de mânuțele ei energice. De cele mai multe ori, îmi cere să facem împreună biscuiți pe care să-i poată decupa în formele dorite. Așadar, această rețetă a apărut pe blog din dorința Antoniei de a se juca cu niște forme din aluat. 🙂

Întâi, am stabilit împreună ingredientele, în funcție de ceea ce aveam prin casă. Apoi, am stabilit formele pe care ne dorim să le obținem. În cele din urmă, am zis că puțină ciocolată nu face rău nimănui și am inclus și ciocolata pe lista de ingrediente. 

Din cantitățile de mai jos ne-au ieșit 43 de biscuiți care n-au poposit prea mult la noi în bucătărie. Câțiva au ajuns la școală, la colegii Antoniei, iar pe restul i-am „degustat” până la ultima firimitură. 🙂

 

 

Ingrediente: 

 • 70g unt rece
 • 150g făină albă
 • 40g făină de migdale
 • 50g zahăr pudră
 • 1 ou
 • 2 lg zeamă de lămâie
 • coaja de la o lămâie (netratată)
 • 1 lgță extract de vanilie
 • un praf de sare
 • 1/2 lgță praf de copt
 • aprox. 100g ciocolată neagră pentru decor (opțional)

 

 

 

Mod de preparare: 

 

 

Pasul 1

Modul de preparare al aluatului acestor biscuiți seamănă foarte mult cu cel al aluatului pentru tartă. Într-un bol încăpător am amestecat ingredientele uscate: făinile, zahărul, sarea și praful de copt. Tot acum puteți adăuga și coaja de lămâie. Vă sfătuiesc să optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman! Dacă nu găsiți lămâi netratate, coaja de lămâie o puteți înlocui cu coajă de lămâie uscată. Se găsește în comerț. De asemenea, puteți face acasă un preparat asemănător. Găsiți pe blog cum fac eu esența de lămâie

 

 

Pasul 2

Peste ingredientele uscate, am adăugat untul rece, tăiat în bucățele. Am început să frământ cu mâna până am obținut un aluat nisipos. Puteți face aluatul și cu ajutorul unui mixer planetar. 

 

 

Pasul 3

Am adăugat restul ingredientelor: zeama de lămâie, oul și extractul de vanilie. Am frământat foarte puțin aluatul. Apoi, l-am adunat sub forma unui disc și l-am dat la rece, la frigider, timp de aproximativ 2 ore. El are nevoie de cel puțin o oră de odihnă la rece. 

 

 

Pasul 4

Am scos aluatul din frigider și l-am lăsat puțin la temperatura camerei pentru a-l putea modela. l-am împărțit în două părți egale. Din fiecare parte am întins câte o foaie groasă de aproximativ 2-3 mm. Masa de lucru și sucitorul le-am pudrat cu puțină făină. Am decupat formele și le-am așezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Marginile de aluat le-am refolosit, le-am întins din nou și am decupat din ele câțiva biscuiți. Nu aruncăm nimic! 🙂

 

 

 

 

Pasul 5

Biscuiții i-am copt la 170° Celsius, cu ventilație, pe treapta din mijloc a cuptorului electric, timp de aproximativ 8-9 minute. I-am lăsat să se răcească pe un grătar. 

 

 

Pasul 6

Când s-au răcit complet, puteți decora biscuiții cu ciocolată topită. 

Ciocolata am topit-o la bain-marie. Este foarte important ca ciocolata să nu intre în contact direct cu sursa de căldură, deci să nu puneţi bucăţile în oală şi să le topiţi pe foc. Le aşezaţi într-un vas termorezistent pe care îl puneţi deasupra unei oale cu apă caldă, la foc mic, fără ca acesta să ajungă în apă, şi lăsaţi ciocolata să se topească lent. Am scufundat părți din biscuiți în ciocolată, iar pe unii dintre ei i-am decorat cu ciocolată cu ajutorul unei furculițe. 

 

 

 

 

Cum vă spuneau, s-au mâncat până la ultima bucățică. Data viitoare aș adăuga puțin mai multă lămâie, pentru o aromă mai intensă. 

 

 

Alte rețete cu lămâie: 

 

Alte rețete de biscuiți: 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *