Ce ziceţi de o prăjitură fără ouă, fără gluten şi fără lactate, hrănitoare pentru gustarea copilului, prietenoasă şi cu silueta voastră atunci când aveţi poftă să mâncaţi ceva dulce? Sună bine, nu?

Se întâmplă ca cele mai bune prăjituri să fie cele rapide, cele mai puţin aspectuoase şi cele de la care am cele mai puţine aşteptări. A fost cazul şi de această dată. Am găsit undeva pe internet, pe un site american al cărui nume nu mi-l aduc aminte, o reţetă de prăjitură cu lămâie care promitea să fie gustoasă, sănătoasă, rapidă, perfectă pentru copiii cu intoleranţe la ou, la gluten şi la proteina din lapte. Copilul meu nu le are pe niciuna dintre acestea, însă sunt mulţi alţi copii care s-ar bucura să mănânce o bucată de prăjitură fără să le fie rău după ce o savurează. Sunt mulţi alţi părinţi care au nevoie de idei de astfel de răsfăţuri dulci. Am adaptat reţeta în funcţie de  ingredientele pe care le aveam în casă şi am rămas plăcut suprinsă de gustul minunat al acestei prăjituri.

 

Ingrediente:

 

  • 240ml lapte vegetal
  • 20ml suc proaspăt de lămâie
  • 50g făină cocos
  • 50g făină mei
  • 2 banane mici
  • 2 linguri seminţe de chia
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1/2 linguriţă scorţişoară
  • 1 lingură miere (opţional)
  • unt de cocos (pentru unsul tăvii)

 

Mod de preparare: 

 

  1. Într-un bol am pus laptele vegetal (am folosit lapte de cocos cu orez) şi seminţele de chia. Eu le-am lăsat la hidratat timp de 3 ore. Dacă nu dispuneţi de acest timp peste zi, puteţi lăsa seminţele de chia la hidratat peste noapte. A doua zi, în mai puţin de 10 minute, prăjitura voastră va fi la cuptor. 🙂
  2. Peste seminţele de chia hidratate în laptele vegetal, am pus bicarbonatul stins cu zeama de lămâie, mierea, bananele făcute piure şi coaja de la o jumătate de lămâie. Este important ca bananele să fie coapte, pentru că sunt mai dulci şi mai aromate. Puteţi omite mierea. Eu am vrut să mă asigur că prăjitura mea va fi suficient de dulce pentru că urma să fie mâncată şi de oameni obişnuiţi cu zahărul. Şi mai important este să spălaţi bine lămâia înainte de a-i folosi coaja sau, în mod ideal, să cumpăraţi lămâi bio. Evident că şi acestea trebuie spălate bine, însă acestea nu sunt tratate cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Pentru a îndepărta ceara şi pesticidele de pe fructe şi legume, se recomandă să le puneţi în apă călduţă cu oţet timp de 10-15 minute (3 părţi de apă şi una de oţet alb). Apa nu trebuie să fie prea caldă şi fructele nu trebuie să fie prea reci, pentru a nu suferi un şoc termic care să le afecteze textura. Sunt detalii pe care este bine să le ştiţi înainte de a folosi în preparate coaja de lămâie sau a oricărui alt fruct.
  3. Într-un alt bol am amestecat ingredientele uscate: făina de cocos, făina de mei, praful de copt, amidonul de porumb şi scorţişoara. Făina de cocos o găsiţi de cumpărat în magazine bio şi în plafare. Făina de mei o obţineţi cu uşurinţă acasă. Este suficient să râşniţi meiul decorticat cu o râşniţă pentru cafea. Eu am una pe care o folosesc doar pentru seminţe şi cereale.
  4. Ingredientele uscate le-am turnat peste cele lichide şi am amestecat bine, până am obţinut un aluat omogen.
  5. Am uns cu unt de cocos un vas ceramic, rotund, termorezistent. Am turnat compoziţia şi am dat-o în cuptorul preîncălzit la 180º Celsius timp de aproximativ 30 de minute.

 

 

Dacă vă plac prăjiturile sănătoase, moi, uşor umede şi care nu vă compromit silueta, atunci merită să încercaţi această prăjitură cu lămâie. Eu spun că n-o să vă pară rău. 🙂

 

 

Alte idei de deserturi sănătoase: 

 

 

Bomboane raw cu cacao şi unt de arahide
Brioşe cu fulgi de ovăz (fără făină şi fără zahăr)
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)

 

 

Cheesecake raw vegan cu afine

 

 

Budincă de chia cu ciocolată şi cremă de caju

 

 

Prăjituri sănătoase pentru mese festive

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

8 Comments on Prăjitură cu lămâie (fără ouă, fără gluten şi fără lactate)

  1. Buna Flavia. Te urmăresc de mult timp si am testat cu succes multe din Rețetele postate de tine. Felicitări pentru tot! Am o întrebare legată de reteta de mai sus: se poate înlocui cu altceva faina de mei? Mulțumesc.

    • Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Oare ești Roxana Molnar fosta mea colegă de clasă sau este o coincidență de nume?

      Poți pune făină de grâu dacă nu există intoleranțe la gluten sau făină de migdale.

  2. Buna ziua, as avea o intrebare, faina de cocos si mei as putea sa o inlocuiesc cu faina de in spre exemplu in prajitura cu lamaie ?

  3. nu au iesit.. imi pare rau, dar cred ca trebuie descris mult mai bine etapa de inmuiere a semintelor chia si procesul de dupa. cred ca lipseste ceva din descriere… dupa 40min la cuptor pe exterior arata ok, dar interior era necoapta

    • Este o prăjitură umedă. Cred că descrierea a fost sufiecient de amănunţită şi modul de preparare nu este deloc complicat. Îmi pare rău că nu ţi-a ieşit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *