Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Ce se întâmplă atunci când îi întrebăm pe copii „Cum ți-a fost ziua?” ori „Cum a fost la grădiniță/școală?”? De cele mai multe ori, primim un răspuns scurt, sec, care nu lasă oportunitatea de a dezvolta o conversație: „Bine”, „Ok”, etc.

Eu sunt de părere că ne dezvoltăm comunicarea cu cei mici de la vârste fragede. Adică, încercăm să-i „descoasem”, să purtăm conversații încă de când sunt mici, când abia își găsesc cuvintele. Așa am procedat eu cu Antonia. Încă de când era mică, am vorbit cu ea foarte mult și i-am pus multe întrebări deschise. Pe măsură ce a trecut timpul, discuțiile noastre au devenit din ce în ce mai complexe. Pentru a înțelege ce simt copiii ori pentru a-i învăța să comunice, consider că trebuie să avem întrebările potrivite, dar și să le adresăm la timpul potrivit. De exemplu, Antonia nu este foarte comunicativă când ajunge acasă de la școală. De cele mai multe ori, preferă să povestim seara, la cină sau la culcare, în pat. Așadar, încerc să-mi iau seara o marjă de timp suficientă pentru a putea citi o poveste, dar și pentru a putea povesti despre cum ne-a fost ziua.

Mai jos, vă las câteva întrebări care vă pot ajuta să obțineți de la copii mai mult decât un „Da”, „Bine”, „Nu” sau „Nu știu”, întrebări deschise prin intermediul cărora puteți iniția conversații cu copiii.

21 de  întrebări deschise pentru a iniția conversații cu copiii

Noi avem 2 întrebări-ritual, așa le numesc eu, pe care i le adresez Antoniei în fiecare seară. Uneori, îmi dă răspunsul înainte să apuc să-i adresez întrebările: „Ce ți-a plăcut cel mai mult astăzi?” și „Ce nu ți-a plăcut astăzi?”. Pe măsură ce primesc răspunsurile, aceste 2 întrebări atrag altele după ele și ajungem la conversații mai lungi decât ne permite timpul. 🙂

  1. Ce ți s-a părut cel mai amuzant astăzi?
  2. Cu cine te-ai jucat astăzi?
  3. Ce ai învățat nou astăzi?
  4. Care dintre activitățile de astăzi a fost preferata ta?
  5. Care a fost cea mai interesantă oră? De ce?
  6. Cu ce coleg(ă) simți că te-ai înțeles cel mai bine?
  7. Dacă ai putea schimba ceva la ziua de astăzi, ce ai alege să schimbi?
  8. Când te-ai simțit astăzi cea mai mândră/cel mai mândru de tine?
  9. Ce situații dificile ai avut de gestionat astăzi?
  10. Hai să ne imaginăm o zi ideală la școală. Cum ar fi ea?
  11. Cu cine ți-ai petrecut pauza de prânz/ți-ai împărțit desertul/gustarea? (Antonia are obiceiul să împartă din mâncarea ei)
  12. Cum ți s-au părut profesorii tăi astăzi? Care a fost/este preferatul tău?
  13. Ce materie ai vrea să faci mai des la școală?
  14. Care dintre materii ți-ai plăcea să o scoți din orar?
  15. Care parte a zilei a fost cea mai grea?

Pe măsură ce discuția noastră avansează, îmi adaptez întrebările:

  • De ce ți-a plăcut/nu ți-a plăcut x lucru? Cum te-a făcut să te simți?
  • Ce ai fi făcut diferit?
  • De ce crezi că x s-a comportat astfel? Tu cum ai fi procedat?
  • Ai nevoie de ajutor să găsești soluții pentru această situație?

Ar mai fi un lucru pe care eu îl consider important în comunicarea cu Antonia: nu insist să-mi răspundă la o anumită întrebare. Dacă o simt reticentă, aleg să-i dau timp, să reiau discuția mai târziu, să reformulez întrebarea sau să ajung la subiect printr-un set de alte întrebări/afirmații mai puțin directe. Din fericire, până acum, am reușit să găsim căi care să ne ajute să ne consolidăm comunicarea și Antonia este (aproape) întotdeauna deschisă să-mi povestească experiențele ei de peste zi. Sper să reușim să păstrăm acest lucru și peste ani!

Un alt lucru pe care îl facem este ca la sfârșitul poveștii pe care o citim să-i pun întrebări legate de carte. Ce a înțeles? Cum putem aplica un anumit lucru în viața de zi cu zi? Cum ar fi procedat ea dacă ar fi fost în locul unui anumit personaj? Acestea sunt alte întrebări care ne dau posibilitatea de iniția conversații.

La voi cum e? Ce întrebări le puneți copiilor pentru a deschide cu ei conversații?


Alte articole pe aceast subiect: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *