Deserturile cu aromă de citrice, lămâie sau portocală, sunt minunate. De fapt, cel mai des aduc savoare deserturilor cu ajutorul pudrei de scorțișoară, vaniliei, lămâii și portocalei. Mă voi opri asupra ultimelor 2.

Așa cum știți, citricele cu coaja netratată nu se găsesc peste tot, deci nu ne este întotdeauna la îndemână să folosim în deserturi coajă proaspăt răzuită de lămâie sau portocală. De câte ori pun pe blog o rețetă care conține coajă de lămâie, vă sfătuiesc să optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman!

Există în comerț coajă de lămâie sub formă de pudră, cu eticheta curată, bio (Cook și BioVegan ar fi 2 exemple de branduri care comercializează astfel de produse) și coajă de lămâie tot sub formă de pudră, mai ieftină decât variantele bio, dar care conține coajă de lămâie doar în proporție de 36%, în restul compoziției fiind alte ingrediente, precum: dextroză, aromă naturală de lămâie, antioxidanți, coloranți, etc. Pe lângă aceste opțiuni, o altă variantă este să vă pregătiți esența de lămâie/portocală, tot sub formă de pudră, acasă.

Pentru a pregăti esență de lămâie acasă aveți nevoie de:

  • lămâi/portocale bio (eu am avut 1kg)
  • peeler pentru legume/fructe
  • o râșniță de cafea

Mod de preparare: 

Pasul 1

Fructele le-am spălat foarte bine. Eu le spăl cu buretele și cu detergent de vase, iar apoi le clătesc bine și le usuc cu un prosop.

Pasul 2

Am decojit fructele cu ajutorul unui peeler pentru legume. Am avut grijă să nu iau prea mult din partea albă a lămâilor, de sub coajă. Am așezat cojile pe un prosop de hârtie, într-un singur strat, și le-am lăsat să se usuce la temperatura camerei. De-a lungul timpului, de câte ori am făcut pudră de lămâie, cojile au stat la uscat durate de timp diferite. Uneori le-am lăsat 24 de ore și apoi le-am uscat complet în cuptor, la temperatură joasă, alteori, cum s-a întâmplat și acum, au stat la uscat 5 zile pe blatul din bucătărie. Voi hotărâți cum procedați în privința uscării cojilor.

Pasul 3

După ce cojile s-au uscat complet, le-am măcinat în râșnița pentru cafea și esența de lămâie a fost gata. O păstrez într-un borcan cu capac care se închide ermetic.

Cum spuneam la început, puteți proceda la fel și cu cojile de portocală.

Sper ca această rețetă să vă fie de folos! 🙂

Câteva rețete în care puteți folosi esența de lămâie/portocală: 

Budincă de lămâie

Prăjitură cu ricotta și afine

Chec cu banane și portocale

Rulouri cu mere și scorțișoară

Gogoși la cuptor

Papanași la cuptor

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *