În fiecare an, în această perioadă, îi pregătesc Antoniei calendarul de Advent. Acesta este al 7-lea calendar de Advent pe care îl va avea și mă bucur că și-l dorește cu același entuziasm ca și în anii trecuți.
Ca și în anii precedenți, nu va avea unul, ci 3 calendare de Advent:
→ primul calendar și cel mai important, cel care aduce cea mai multă bucurie este cel pregătit de mine în care includ câte o activitate pe care o vom face împreună ori o mică surpriză. Nu are foarte mare importanță cum arată calendarul (îl voi folosi pe cel pe care îl avem deja, din pâslă, cumpărat din Lidl), ci ce conține.
→ al doilea calendar este cel de la Lego, Antonia fiind pasionată de tot ceea ce înseamnă Lego. Îl avem deja cumpărat (ea nu știe asta). Îl găsiți aici.
→ al treilea calendar va fi unul dulce (de la Kinder).
Astăzi, vreau să vă împărtășesc câteva detalii despre calendarul de Advent pe care i-l pregătesc, cel cu activitățile pe care aleg să le avem în preajma Crăciunului și amintirile pe care le creăm pe baza lor. Am spus-o și în anii trecuți și mă repet. Calendarul de Advent și activitățile pe care îmi propun să le facem vreau să aducă bucurie, nu un stres suplimentar. Perioada Crăciunului este una aglomerată din multe punctele de vedere, așa că încerc să nu mă dau peste cap cu activitățile din calendar. Câteva dintre activități sunt gândite pentru date fixe, dar, în rest, îmi fac o listă și adaptez ideile în funcție de programul perioadei respective ori de lucrurile neprevăzute care pot să apară.
Activitățile pe care le vom avea în calendarul de Advent din acest an
♥ Sărbătorim Ziua Națională a României … nu știu încă în ce mod. Pe 1 decembrie, Antonia va primi și calendarul de Advent de la Lego. Așadar, știu că pentru prima zi a lunii decembrie am pregătită o surpriză care să îi aducă bucurie.
♥ O dupămasă a lui „DA”. Am făcut asta și anul trecut. Dacă ați văzut filmul „Ziua lui DA”, atunci știți despre ce este vorba. În cazul nostru, va fi o jumătate de zi în care facem tot ceea ce Antonia își dorește … sau aproape tot, pentru că vom avea câteva mici reguli de bun simț.
♥ Pregătim turtă dulce pentru vecini/colegii de la școală. A devenit deja o tradiție să pregătim turtă dulce pe care să o împachetăm frumos și să o dăruim. Probabil vom face 2 ture generoase, una de împărțit în vecini și una de dus la școală cu ocazia Winter Fest-ului. Rețeta pe care o pregătim în fiecare an o găsiți aici.
♥ Vizită la târgul de Crăciun. Nu există decembrie fără să avem măcar o seară pe care să o petrecem la târgul de Crăciun.
♥ Vizităm un târg de Crăciun dintr-un alt oraș. Anul trecut am vrut să ajungem la târgul de Crăciun de la Sibiu, dar nu am reușit. Anul acesta am un plan și mai ambițios: să ajungem la târgul de Crăciun de la Sibiu sau la cel de la Viena … ori să le bifăm pe amândouă. Aici rămâne de văzut cum reușim să ne organizăm.
♥ Ne lustruim ghetele și îl așteptăm pe Moș Nicolae. Este o tradiție de familie să facem asta, așa că nu putea să nu fie parte din calendarul de Advent.
♥ Împodobim casa și bradul de Crăciun cu colinde pe fundal și miros de bunătăți proaspăt coapte (ștrudel cu mere, plăcinte, biscuiți … vedem ce rețetă ne hotărâm să facem).
♥ Plănuiesc să avem 3 seri de film până la Crăciun, cu pizza și/sau popcorn, acasă sau la cinema. Ne plac mult serile de film. Parcă ne plac mai mult cele pe care le avem acasă decât cele de la cinema. Poate și pentru că suntem (mai) relaxați, în căldura casei, sub o pătură pufoasă și servim cina pe canapea, lucru pe care nu îl facem în mod obișnuit.
Legat de filme, până acum, cu tematică de iarnă/Crăciun, pe Netflix am văzut „Cronicile Crăciunului” (1 și 2), „Polar Express”, „Klaus”, „David și elfii”. Anul trecut, Antoniei i s-a părut prea emoționant „Un băiat numit Crăciun” și nici „Scrooge. Poveste de Crăciun” nu a tentat-o, așa că nu le-am văzut. Până acum, în afară de cele două, au mai rămas nedescoperite „O familie cu har” (sunt 3 filme) și „Grinch”. În rest, Netflix-ul nu este prea ofertant. Ce recomandări aveți pe partea asta?
♥ Ca în fiecare an, scrisoarea pentru Moș Crăciun presupune un adevărat ritual, așa că va fi una dintre activitățile din calendarul de Advent.
♥ Family Game Night. Vom avea cel puțin o seară de jocuri în familie. Câteva propuneri de jocuri de societate găsiți în acest articol.
♥ Pregătim, împreună, o rețetă de ciocolată caldă pe care o vom servi cu frișcă și bezele.
♥ Vom începe să creăm o carte de bucate a familiei, cu rețetele noastre preferate pentru fiecare masă din zi + deserturi. Îmi doresc să o îmbogățim cu rețete pe parcursul timpului și să o păstrăm peste ani. Acum că Antonia știe să scrie, va putea să-și lase amprenta și să scrie cu mâna ei câteva dintre rețete.
♥ O tradiție pe care o avem este „interviul” de final de an. Sunt 18 întrebări (găsiți aici detaliile) pe care i le adresez Antoniei la fiecare final de an. Ar fi al 4-lea an în care ne ținem de acest obicei. Bineînțeles, păstrez foile cu răspunsuri și le compar de la an la an.
♥ De pe lista noastră nu lipsesc crafts-urile. Am câteva idei pe partea asta. Pe câteva le-am discutat deja cu Antonia: felicitări, inclusiv în varianta 3D; ornamente din sfoară; stele din hârtie; peisaj de iarnă cu lumini, în recipient din sticlă; felicitări pictate; decorațiuni textile pentru brad; coroniță din turtă dulce. Vedem ce idei ne mai vin ori cu ce ne mai inspiră internetul. 🙂 Cert este că vreau să avem măcar 3 idei creative în calendarul de Advent. Îmi propun să revin cu tutorialele.
În anii trecuți, din mâinile noastre au ieșit: coronițe de Crăciun (de dăruit), aici sunt primele noastre coronițe, felicitări, ghirlandă, aranjament de masă, decorațiuni cu bețe din lemn, fulgi de nea din hârtie, ornamente din aluat sărat, brăduți. Ce idei de crafts-uri aveți?
♥ Antoniei i-a plăcut mult să facem și să dăruim cookie boxes de Crăciun. Găsiți aici articolul în care am povestit despre primele noastre cookie boxes. Deja m-a întrebat dacă vom pregăti unele și anul acesta. Le-am făcut cu atâta drag (și au ieșit atât de faine și bune!) că ar fi păcat să nu repetăm experiența.
♥ Facem un exercițiu de recunoștință împreună, toți 3 (l-am făcut și în anii trecuți). Fiecare ne alegem o culoare și scriem pe foi colorate câteva bilețele cu motivele pentru care suntem recunoscători. Le adunăm, pe parcursul lunii, până la o dată stabilită, într-un borcan. Le citim în data pe care o stabilim împreună, poate chiar în ziua de Crăciun.
♥ Îi voi pregăti Antoniei o vânătoare de comori. Dacă mă urmăriți de ceva vreme, atunci știți că iubește vânătorile de comori. În urma acestei vânători va descoperi o mică surpriză, o carte cel mai probabil. Provocarea mea este că trebuie să fiu creativă, să vin mereu cu idei noi. Pentru această vânătoare de comori am început să pregătesc o integramă cu rezolvări legate de iarnă/perioada Crăciunului. Îmi propun să o împărtășesc cu voi (în timp util).
„Joaca de-a detectivul” este o idee pe care o puteți adapta pentru vânătoarea de comori. Mai multe idei găsiți pe profilul meu de Instagram, în highlights (la „Ne jucăm”). Dacă nu știți ce cărți să le luați copiilor în această perioadă, am pe blog un articol cu 39 de cărți de citit iarna. Ideile de jocuri/cadouri le găsiți aici.
♥ Un spectacol sau eveniment la care îmi propun să mergem. Deocamdată aștept să văd ce opțiuni mai apar. Anul trecut am fost la „Spărgătorul de nuci”.
♥ Pregătim colete/pachete pentru donat. Rămâne să stabilim detaliile, dar îmi doresc, ca în fiecare an, să dăruim și în perioada Crăciunului și să o implic pe Antonia în întregul proces.
♥ O altă tradiție de-a noastră este picnicul lângă brad, pe jos, în sufragerie. Având în vedere că am adunat deja multe idei, mai multe de 24, este posibil ca acest picnic să-l combin cu o seară de film.
♥ Laboratorul de știință vreau să fie prezent și în calendarul din acest an. Vreau ca într-o dupămasă să facem experimente (îi plac mult Antoniei). Ca și inspirație, mă bazez pe cărțile cu experimente pe care le avem sau o să-i cumpăr un kit nou. Rămâne de văzut!
♥ Play date în zăpadă. Sper ca vremea să se sincronizeze cu noi … sau noi cu ea. Dacă nu, transformăm cumva acest play date … Important este să aducă bucurie.
Acestea sunt ideile mele de până acum. Sper să vă inspire! Mai jos, găsiți activitățile pe care le-am făcut în anii trecuți.
Activitățile pe care le-am inclus în calendarul de Advent în anii trecuți
Pe blog, găsiți activitățile pe care le-am inclus în calendarele din anii trecuți, alese în funcție de vârsta Antoniei:
- Primul nostru Calendar de Advent (idei de activităţi pentru copii de 2-3 ani)
- Activităţi pentru calendarul de Advent (pentru copii de 3-4 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii de 4-5 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii de 5-6 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii de 6-7 ani)
- Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii cu vârsta peste 7 ani)
Cum e la voi? Pregătiți un calendar de Advent sau nu vi se potrivește o astfel de inițiativă? Ce activități faceți cu copiii în această perioadă?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Flavia, foarte faine sunt toate ideile, cam aceleasi se regasesc si pe lista noastra, dar totusi am gasit si idei noi in articolul tau pe care le vom adauga listei noastre de anul acesta. Baietelul nostru are 7 ani iar fetita 11, dar amandoi sunt inca foarte incantati de activitati de advent. Avem un borcan decorat de iarna si in el punem biletele cu ideile de advent (cele care nu au o data fixa cum e un spectacol, un targ etc) si zilnic extrag pe rand cate un biletel si facem ce scrie acolo.
Noi incepem pe 1 decembrie cu sarbatorirea zilei nationale si impodobirea bradului si pentru ca locuim in afara Romaniei, este o ocazie f faina sa le vorbim de Romania si istoria ei. Nu ca nu am face asta aproape zilnic 🙂 Anul trecut am facut un tort in forma tarii (am decupat blatul folosindu-ne de un sablon) si l-am ornat cu frisca colorata in cele 3 culori (am facut o exceptie si am folosit colorant alimentar). Tare incantati au fost!
O luna decembrie minunata va dorim! 🙂
Eu nu aș putea să nu controlez activitățile din calendar, dar îmi place mult ideea voastră cu borcanul.
Ești super creativă! Foarte tare ideea cu tortul!
Mulțumim! Așa să fie și a voastră!