Știu cât de complicat este uneori să alegem cadouri pentru copii, în special dacă nu sunt ai noștri. Eu recunosc că îmi este greu să aleg cadouri pentru băieți. Cu fetele mă descurc, însă la băieți nu mă prea pricep.
Înainte de zilele de naștere ale copiilor, am obiceiul să întreb părinții ce și-ar dori sărbătoritul de ziua lui ori să-mi spună ce pasiuni și centre de interes are. Pentru mine este important ca acel copil să primească un cadou care să îi bucure sufletul.
Copiii noștri cresc mai repede decât ne dorim și interesele lor se modifică odată cu vârsta. Pe măsură ce cresc, jucăriile se separă, în mare parte, în funcție de gen. Așadar, dacă până la o anumită vârstă, jucăriile sunt potrivite pentru toți copiii, indiferent dacă sunt fete sau băieți, mai târziu se schimbă lucrurile. Totuși, am câteva idei de jucării unisex și pentru copiii mai mari de 6 ani.
Mi-am dorit să scriu acest articol pentru a vă aduce un strop de inspirație (eu am mereu nevoie pe partea asta) pentru zilele de naștere ale copiilor, dar și pentru sărbătorile care se apropie.
Cărți pentru copii
La capitolul cărți, nu am să vă recomand cărți de povești (le găsiți pe pagina de Facebook, la rubrica #CarteadeAstăzi), pentru că m-aș lungi mult prea mult, ci cărți care mie mi s-au părut interesante și ar fi potrivite atât pentru fete, cât și pentru băieți.
♦ Școala banilor bine-crescuți – vol. 1 (6-12 ani)
♦ Școala banilor bine-crescuți – vol. 2 (6-12 ani)
♦ Banii tăi. Cum îi cheltuiești și de ce. (8-14 ani)
♦ Îmi place să ajut oamenii … oare ce meserie mi se potrivește? (6-14 ani)
♦ Aceasta e lumea noastră (3-8 ani). În această carte, călăuzele noastre sunt copii care ne povestesc despre animalele, plantele şi climatul în mijlocul cărora trăiesc, despre sărbătorile şi festivalurile de care se bucură, precum şi despre hainele pe care le poartă, modul în care învaţă, limbile pe care le vorbesc, sporturile şi jocurile pe care le practică. Sunt descrise obiceiuri şi stiluri de viaţă din 20 de locuri din întreaga lume.
♦ Marele atlas ilustrat pentru copii
♦ Mituri și Știință. Știm că lumea a evoluat, că știința ne răspunde la multe dintre întrebările pe care le avem, însă nu a fost așa dintotdeauna. Pe lângă răspunsurile bazate pe știință, cartea le arată copiilor și miturile care au existat în trecut în jurul fenomenelor descrise.
♦ Pachet: Enciclopedie la cutie. Totul despre …. Lista completă a titlurilor cuprinse în cutie: Totul despre animale; Totul despre cosmos și sistemul solar; Totul despre planeta noastră; Totul despre știință și tehnologie; Totul despre corpul uman; Totul despre locuri incredibile de pe Glob; Totul despre natură. Enciclopediile pot fi cumpărate și separat.
♦ Cultură generală ca să fii genial – enciclopedie ilustrată cu întrebări și răspunsuri.
♦ Cartea micului biolog. Iarna. Cu activități și experimente
♦ Corpul uman din afară spre înăuntru
♦ Stop risipă! Deșeuri, reciclare, protejarea naturii
♦ GRIT. Tăria de caracter – Povești care să ne îmbărbăteze în vremuri grele
♦ Epoca mea de aur. Este o carte de benzi desenate care ilustează perioada comunistă, pe înțelesul copiilor.
Jocuri
Aici aș avea foarte multe recomandări, dar nici aici nu am cum să le pun pe toate. Am încercat să mă axez pe jocuri potrivite atât pentru fete, cât și pentru băieți și să vin cu câte puțin din toate, pentru toate gusturile și buzunarele: jocuri de societate, jocuri de tip single player, jocuri de logică, jocuri care să contribuie la îmbunătățirea culturii generale, jocuri de strategie, jocuri amuzante, ș.a.m.d. Sunt aproape sigură că veți găsi măcar un joc care să vi se potrivească. Acolo unde a fost cazul, v-am lăsat și link-ul cu prezentarea video a jocului (pe profilul meu de Instagram, postez video-uri scurte de prezentare ale jocurilor pe care le avem).
Jocuri de tip single player
→ Flex Puzzler – puzzle mecanic cu 80 de provocări în 2D și 3D. Vi l-am prezentat aici.
→ Quadrillion (de la Smart Games) – joc de logică și raționament vizual. Vi l-am prezentat aici.
→ IQ Fit (de la Smart Games) – joc de gândire logică, cu piese tridimensionale.
→ IQ Circuit (de la Smart Games) – joc de gândire logică, cu 120 de provocări pe 5 niveluri de dificultate.
Jocuri de societate, strategie și memorie
→ Qwixx – implică noțiuni matematice și strategie. Vi l-am prezentat aici.
→ Cortex – joc de memorie și atenție. Vi l-am prezentat aici.
→ Monopoly Travel World Tour – joc de strategie, cu noțiuni care țin de geografie. Vi l-am prezentat aici.
→ Turistico – similar cu Monopoly, cu orașe din România. Vi l-am prezentat aici.
→ MemoRace. Descoperă România încurajează învățarea prin joacă. Prin intermediul acestui joc, copiii (și părinții) vor afla mai multe despre propria țară. Vi l-am prezentat aici. În același format, există mai multe tematici: „Descoperă Terra”, „Descoperă Europa”, „Să învățăm engleză”, „Corpul meu sănătos”, „Cele mai mari invenții”, etc.
→ Monopoly Constructorul – joc de strategie în care jucătorii nu doar cumpără proprietăți, ci le și construiesc. Vi l-am prezentat aici.
→ Triominos Deluxe – similar cu Domino.
→ Tetrace – un joc de Tetris … mai diferit. Jocul este disponibil și în alte variante: Kids (de la 4 ani), Star (de la 6 ani) și Solo (de la 6 ani). Vi l-am prezentat aici.
→ Quoridor (disponibil și în varianta mini) – joc de strategie și planificare. Este unul dintre jocurile prezente la Olimpiada Mind Lab. Vi l-am prezentat aici.
→ Animale – joc de cultură generală. Prin intermediul acestui joc inedit de cărți, vă puteți testa, împreună cu copiii, cunoștințele despre animale. Vi l-am arătat aici. Din aceeași serie: De ce?, Știință și invenții, Planeta Pământ, Știai că? (avem și varianta aceasta și ne place mult), Recorduri, Mituri și legende, Dinozauri.
→ Go Go Gelato – joc de îndemânare și coordonare, care le dezvoltă celor mici logica și abilitățile de planificare. Vi l-am prezentat aici.
→ Brain Box. De-a lungul timpului, am avut mai multe variante de jocuri Brain Box, în funcție de vârsta Antoniei.
→ Provocarea Conexiunilor – un joc de logică foarte interesant.
→ Scrabble – cuvinte încrucișate. Noi avem o altă variantă, însă nu o mai găsesc online.
→ Țomanap, Avioanele, Cărămizi colorate – sunt 3 jocuri retro din colecția „Cu cheia la gât” de la editura Gama. Nu avem acest joc, dar este pe lista mea de viitoare achiziții. Din aceeași colecție mai sunt și „Mima, Ghicești cine ești, Memo – Steagurile lumii”, „Spânzurătoarea, Nu fi supărat, Pisicot”, „Rațele și vânătorii, În sus și-n jos, Țară, țară, vrem ostași”.
Jocuri amuzante
→ DA sau Nu. Jocul conține 900 de întrebări atât pentru adulți, cât și pentru copii. Scopul jocului este de a răspunde la toate întrebările fără a utiliza cuvintele „Da” sau „Nu”. Jocul vi l-am prezentat aici.
→ Ka-Blab!. Acest joc nu-l avem, dar l-am pus pe listă, pentru că mi se pare amuzant.
→ Crezi că știi? – joc interactiv, în care MC-ul virtual explică regulile, adresează întrebările și ține scorul. El va oferi o literă si un subiect, iar jucătorii trebuie să găsească, în cel mai scurt timp, un cuvânt care să respecte cerința.
→ Targeto – joc de îndemânare care se poate juca în 5 variante diferite. Vi l-am prezentat aici.
→ Pictionary Air – un joc care implică desenatul, însă nu oricum, ci cu ajutorul unui pix special, în aer.
→ Activity Junior – mi-au plăcut variantele de Activity pentru adulți, așa că a fost neapărat să-l avem și pe cel în care o putem implica pe Antonia. Anul trecut, atunci când l-am cumpărat, foarte greu l-am găsit. Acum văd că este disponibil pe mai multe site-uri.
→ Hedbanz – i-a plăcut și încă îi place mult Antoniei. De fiecare dată când l-am jucat s-a lăsat cu multă distracție.
Seturi creative
În privința seturilor creative sunt mai în măsură să vă aduc recomandări pentru fete, însă voi pune aici și câteva idei de seturi pentru băieți, unele care mi-au atras atenția și cred că ar avea succes.
♦ Brățara mea magică – set DIY pentru a crea o brățară cu amulete și pompoane. De la același brand (Auzou), găsiți și alte seturi creative. Vă las câteva exemple: Colierul meu cu fructe, Colierul meu norocos cu sticluțe, Colierul meu magic cu unicorni, Brățara curcubeu.
♦ Perna unicorn – set creativ DIY.
♦ Set creativ – animăluțe pom pom
♦ Set creativ Unicorn Glitters – cu ajutorul unui stilou special, inclus în set, copilul așază pietricele colorate, de diferite dimensiuni, pe o planșă autoadezivă. Setul vine și cu o ramă (pentru înrămarea rezultatului final). Antonia a avut modelul cu unicorn, dar există și altele: Tucan, Koala, Păun, Lama, Panda, Mandala.
♦ Set creativ unicorni magici – conține 6 magneți pentru frigider cu unicorn, 2 tablouri artistice cu nisip cu sclipici și un apărător de soare cu cristale.
♦ Set papetărie Djeco – pentru copiii pasionați de papetărie (am și eu unul acasă 🙂 ).
♦ Seturile creative Djeco – ca și brand, Djeco este foarte ofertant la capitolul seturi creative și are produse interesante atât pentru fete, cât și pentru băieți, pe categorii de vârstă. V-am lăsat un link general, pentru că Djeco are o mulțime de seturi creative și nu pot să aleg doar 2-3.
♦ Set creativ mingiuțe de cristal/săltărețe (Galt). Galt este un alt brand ofertant în privința seturilor creative (pe mai multe categorii de vârstă).
♦ Set creativ pentru realizarea brățărilor din elastice
♦ Kit științific – Descoperiri științifice – conține 40 de proiecte distractive, concentrate pe 7 subiecte.
♦ Kit STEM – Robotul mașină – joc de construit si asamblat cu piese metalice, care încurajează copiii să își dezvolte abilitățile în disciplinele cheie ale științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.
Câteva idei de jucării educative
◊ Răspundel Istețel – pachet 2 cărți + creionul Răspundel Istețel
◊ Răspundel Istețel – Glob interactiv
◊ Construiește România – puzzle în 3 straturi: județe, regiuni, relief.
◊ Construiește harta lumii – puzzle educativ în format mare.
◊ Joc Istoria Noastră – conține 5 seturi de puzzle, 48 de cartonașe cu personaje istorice și o broșură ilustrată.
Bineînțeles, Lego rămâne un clasic cu care, de cele mai multe ori, nu dăm greș atunci când vine vorba de cadourile copiilor, însă, dacă aveți de cadorisit un copil pasionat de Lego, riscați să-i luați un set pe care îl are deja. Sfatul meu este să verificați cu părinții înainte de a face achiziția. 🙂 Nu voi pune aici exemple de seturi Lego, dar vă dau 2 sugestii:
♥ Pentru fete, seturile Lego din seriile Friends, Creator, DOTS, Disney și, mai nou, Gabby‘s Dollhouse au, în general succes.
♥ Băieții mai mari (8-9 ani), din câte am observat, preferă seriile City, Marvel, Minecraft, Speed Champions și Technic.
Sper ca recomandările de mai sus să vă fie de folos! Vă invit să completați lista cu recomandările voastre.
Alte articole în care v-am recomandat jucării, jocuri și cărți:
→ Cum, câte și ce cadouri le cumpărăm copiilor (idei de cadouri pentru copii)
→ Idei de jocuri, jucării și cărți pentru sacul lui Moș Crăciun
→ Idei de jocuri, cărți și activități pentru copii (inspirație pentru Ziua Copilului)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Mențiune: O parte dintre link-urile incluse în acest articol sunt link-uri de afiliere.