Este al treilea an consecutiv în care vom avea un calendar de Advent (aici îl găsiți pe primul și aici pe al doilea). Timpul zboară! Nu știu când a trecut anul acesta, dar nu-mi pot da seama nici unde s-au dus ultimii 3. Realizez că la fel de repede vor trece și următorii și tot ce-mi doresc este să fim sănătoși, să ne bucurăm unii de ceilalți și să adunăm cât mai multe amintiri frumoase.

Deși unii vor spune că importăm tot felul de obiceiuri, calendarul de Advent este un prilej de a petrece luna decembrie în familie, de a crea acea magie pe care se spune că această lună o are, de a numără altfel zilele rămase până la Crăciun (sărbătoarea noastră preferată) și a de a încheia anul cu câteva amintiri frumoase în plus. Pentru toate aceste motive, eu import fără regrete acest obicei. 🙂

În mod tradiţional, calendarul de Advent ar trebui să ascundă activităţi sau mesaje care au legătură cu iarna sau cu Crăciunul. Anul acesta, eu am hotărât să-i adaug activități simple, dar cu sens, care să nu pună presiune pe mine ori pe noi în vreun fel, care să îmi permită să le adaptez în funcție de timp și de dispoziția noastră, a tuturor. După o perioadă plină și agitată, ultimul lucru pe care mi-l doresc este să-mi pun în cârcă presiuni suplimentare. Știu sigur că acestea nu m-ar ajuta să mă destind și să creez acea atmosferă pe care mi-o doresc pentru noi. Calendarul de anul acesta are 2 tematici: timp pentru noi și suprize pentru ceilalți. Așadar, vă împărtășesc activitățile pe care am hotărât să le includ în calendar, în acest an. Ordinea lor este aleatorie. Unele ştiu exact în ce zile le vom face, altele vor depinde de programul nostru şi de planurile pe care vremea le are rezervate pentru noi.

 

  1. Mergem la parada militară/la artificii.
  2. Scoatem cărțile de Crăciun de la naftalină și ne alocăm suficient timp să le răsfoim și să citim.
  3. Mergem la un film. Va fi prima experiență a Antoniei la cinema.
  4. Îi scriem lui Moș Crăciun tradiționala scrisoare.
  5. Facem turtă dulce pentru copiii de la grădiniță și/sau pentru vecini în timp ce ascultăm colinde.
  6. Ne lustruim împreună ghetuțele pentru a-l primi pe Moș Nicolae așa cum se cuvine.
  7. Descoperim ce ne-a adus Moș Nicolae.
  8. Alegem lucruri pe care să le donăm → pe principiul că trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce avem, pentru ceea ce primim, să facem altora o bucurie și să facem loc pentru toate cele care urmează să vină, atât materiale, cât și sufletești.
  9. Facem un pachet pentru un copil nevoiaș.
  10. Învățăm o colindă.
  11. Confecționăm felicitări pe care să le dăruim.
  12. Noi, cei mari, îi împărtășim copilei din poveștile noastre legate de Crăciun și ne uităm la pozele făcute în această perioadă a anului, pe vremea când eram copii.
  13. Petrecem un weekend la munte, la cabană, cu alți oameni dragi sufletelor noastre.
  14. Mergem la Târgul de Crăciun.
  15. Împodobim bradul mai devreme decât am făcut-o în alți ani.
  16. Facem un glob de Crăciun.
  17. Dacă avem zăpadă, evadăm din oraș și admirăm un peisaj de iarnă. Frigul nu ne sperie, că nu există vreme rea, numai haine neadaptate. 🙂
  18. Meșterim ornamente de Crăciun.
  19. Mergem la un spectacol tematic pentru copii.
  20. Facem un picnic lângă brad, înconjurați de luminițe magice.
  21. Mergem la un concert de colinde.
  22. Ca în vremea copilăriei mele, ne facem un cort, în casă, din pături și scaune. Va fi cuibul de citit sau scena unui joc de rol, în funcție de ce-și va dori Antonia.
  23. Activitate spontană – un bilețel gol în calendar. Antonia va alege ce să facem în ziua respectivă.
  24. Sărbătorim Crăciunul.

 

 

Îmi păstrez câteva idei de rezervă, în cazul în care cele de mai sus nu au sorți de izbândă. 🙂

  • o surpriză pentru copil (jucărie simbolică).
  • seară dedicată jocurilor în familie (de obicei facem asta, dar aici plănuiesc să jucăm un nou joc).
  • o carte nouă.
  • un nou spectacol de Crăciun.
  • dacă avem zăpadă, facem un om de zăpadă şi ne bulgărim.

 

Să știți că am făcut treabă împreună și vă încurajez și pe voi să faceți la fel. Antonia a ales culorile bilețelelor, iar eu le-am măsurat și le-am tăiat ca să intre în buzunarele calendarului. Antonia a vrut să le ștampileze cu motive de Crăciun și eu am scris activitățile pe fiecare bilețel. Copila, curioasă ca toți copiii, ar fi vrut să știe ce scriu pe fiecare bilețel. I-am spus că surprizele nu se spun și că timpul rămas până va descoperi ce scrie pe primul bilețel este scurt. Sâmbătă atârnăm calendarul în cui. 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *