Calendarul de Advent este o tradiţie din import, dar mi se pare extrem de frumoasă şi, începând din acest an, o vom împrumuta şi noi. Nu sunt o mare amatoare de obiceiuri importate, dar orice prilej de conectare şi de petrecere a timpului cu copilul este binevenit.

La această vârstă, copiii nu pot măsura timpul. Calendarul îi ajută să vadă cât timp mai este până la Crăciun. În plus, ne ajută să fim organizaţi, să ne plănuim din timp diferite activităţi de făcut împreună. Ce mai contează că obiceiul este împrumutat dacă ne aduce împreună şi ne face fericiţi?

Cum a apărut Calendarul de Advent? Legenda spune că un preot de la un orfelinat era întrebat în fiecare zi de copii câte zile mai sunt până la Crăciun. Pentru a le potoli nerăbdarea, preotul le-a înşirat 24 de lumânări. Preotul a aprins câte una în fiecare zi. Astfel, copiii au ştiut câte zile le-au mai rămas până la magica sărbătoare.

În mod tradiţional, Calendarul de Advent ar trebui să ascundă activităţi sau mesaje care au legătură cu iarna sau cu Crăciunul. Eu am hotărât să-l fac pe înţelesul Antoniei, cu activităţi simple, potrivite vârstei ei. Mai jos, găsiţi ideile mele de activităţi. Ordinea lor este aleatorie. Unele ştiu exact în ce zile le vom face, altele vor depinde de programul nostru şi al vremii. Cert este că vrem să le bifăm pe toate.

 

Ce ne-am propus să facem în fiecare zi până la Crăciun

 

  1. În 1 decembrie vom marca ziua naţională. Vom confecţiona/vom desena un steag (Antoniei îi plac mult culorile). Vom încerca să mergem şi la parada militară organizată cu această ocazie.
  2. Mergem să vedem luminile şi decoraţiunile de Crăciun din centrul oraşului.
  3. Vom asculta şi vom cânta colinde. Antonia a învăţat deja Moş Crăciun cu plete dalbe. 🙂
  4. Desfacem o jucărie nouă. O avem deja. Niciodată nu mi-a plăcut să o copleşesc pe Antonia cu cadouri fapt pentru care jucăriile le primeşte pe rând, la un anumit interval de timp. Bineînţeles că facem excepţii de ziua ei sau de Crăciun când nu i-am putea lua bucuria de a-şi desface cadourile.
  5. Facem un joc în familie. De când suntem mai des în formulă de 3, avem mai mult timp seara să ne jucăm împreună cu plastilina sau cu piesele de lego.
  6. În 5 decembrie ne pregătim pantofii pentru venirea lui Moş Nicolae.
  7. În 6 decembrie descoperim împreună ce ne-a adus Moş Nicolae.
  8. Mergem la o piesă de teatru. V-am povestit aici cum a fost la prima piesă de teatru vizionată în 3. I-am promis Antoniei că vom mai merge şi ne ţinem de promisiune.
  9. Răsfoim împreună o carte cu tematică de Crăciun. Mai nou, Antoniei îi plac mult cărţile. Încă nu am găsit o carte cu o poveste frumoasă de Crăciun, care să fie pe înţelesul unui copil de 2-3 ani, dar mai caut. Să ştiţi că recomandările sunt binevenite. 🙂 Între timp, i-am comandat „Pop-Up Christmas” de la editura Usborne. Sper să-i placă! De cartea „Musical Christmas” este foarte încântată.
  10. Ne jucăm cu stickere. Activităţile care implică abţibilduri sunt printre preferatele ei. De această dată, vom lipi abţibildurile într-o carte tematică de Crăciun, cumpărată tot de la editura Usborne.
  11. Ne bulgărim! Sper din tot sufletul să avem zăpadă şi să ne putem bucura de ea.
  12. Confecţionăm decoraţiuni de pus în brad. Îmi doresc să reuşim să facem cât mai multe decoraţiuni din conuri de brad, hârtie creponată şi pânză, aluat sărat, etc. Am să vi le arăt pe măsură ce vom reuşi să le realizăm.
  13. Aprindem prima decoraţiune de Crăciun. Am cumpărat o stea luminoasă (de aşezat pe raft sau la fereastră) pe care îmi doresc să o deschidem şi să o aprindem împreună. Sunt sigură că-i va plăcea! 🙂
  14. Pictăm zăpadă pufoasă/om de zăpadă pufos (3D). Dacă nu vom avea zăpadă afară, o vom picta pe hârtie cu un amestec făcut din spumă de ras, lipici lichid alb, ulei esenţial (pentru parfum) şi paiete. Dacă vom avea zăpadă, atunci va fi numai bună să o luăm de model. 🙂
  15. Organizăm o întâlnire cu alţi copii, să se joace în voie. Promit să le fac şi un chec. Antonia nu cere nimic din magazine, dar vrea din când în când câte un chec făcut de mine.
  16. Anul trecut a primit o salopetă cu tematică de Crăciun, dar îi era prea mare. Antoniei îi plac hainele şi pantofii şi se bucură de ele mai ceva decât de o jucărie aşa că vom inaugura salopeta roşie cu reni şi vom citi o poveste tematică cuibărite la căldurică.
  17. Confecţionăm decoraţiuni de Crăciun de dăruit bunicilor şi străbunicilor. Aici mă gândesc la amprentele mâinilor şi a picioarelor Antoniei făcute din aluat cu sare. Nu-i nimic complicat! Se face un aluat dintr-o cană de făină, una de sare foarte fină şi jumătate de cană de apă. Dacă aluatul este prea lipicios, se mai adaugă făină. Dacă aluatul pare prea uscat şi greu de modelat, se mai adaugă apă. După ce primeşte forma dorită, aluatul se dă în cuptor la foc mic (120 de grade Celsius) timp de aproximativ 2 ore. Bunicii vor fi foarte fericiţi să primească ceva făcut de mâna Antoniei. Ea, la rândul ei, va învăţa că lucrurile simple, muncite de noi, le aduc celorlalţi bucurie în suflet şi pe chip.
  18. Facem curăţenie împreună. Când iau cârpa în mână, Antonia e prezentă. Vrea şi ea să facă treabă cu mine. De data aceasta, vom face treabă împreună de Crăciun. Mă topesc când mă întreabă: „Mami, e bine aşia?”.
  19. Împodobim bradul toţi 3. De obicei, împodobeam bradul în dimineaţa zilei de 24. Anul acesta vreau să profităm mai mult de brad şi să intrăm mai devreme în atmosfera Crăciunului. Plănuim să-l împodobim mai devreme.
  20. Facem turtă dulce împreună. Reţetele de anul trecut au fost un succes. Găsiţi pe blog reţeta de turtă dulce cu miere şi cea de turtă dulce cu fructe uscate. Le repetăm anul acesta, dar împreună, toţi 3.
  21. Vom confecţiona brazi din hârtie. Îi vom decora cu stickere şi/sau cu pompom-uri.
  22. Ne vom da cu sania. Ar fi o premieră pentru Antonia. Încă un motiv pentru care mă rog să fie zăpadă.
  23. Vom face o baie prelungită cu spumă. Dar trebuie să găsesc un spumant baby-friendly. Antoniei îi place să se joace cu spuma care îi curge pe corp după şamponare. Un motiv întemeiat să găsesc spumantul cu pricina şi să îi fac copilului o bucurie. 🙂
  24. În Ajunul Crăciunului îl vom cunoaşte pe Moş Crăciun, vom lua cina în familie şi vom cânta colinde.

 

Cum va arăta Calendarul nostru de Advent

 

Am găsit un calendar simpatic de cumpărat. Are câte un buzunar pentru fiecare din cele 24 de zile rămase până la Crăciun. În fiecare buzunar voi pune câte un cartonaş (alb, roşu sau verde) cu activitatea pe care o vom face în ziua respectivă. Bineînţeles, eu sunt cea care va citi cartonaşele, dar Antonia va avea plăcerea să le descopere.

 

 

 

Puteţi să vă faceţi propriul calendar din hârtie, din şosete sau din pâslă. Găsiţi o mulţime de idei frumoase pe Pinterest. Puteţi şi să-l cumpăraţi din magazin sau să-l comandaţi personalizat. Pe grupul Work at Home Moms Romania găsiţi multe doamne pricepute, care vă pot realiza calendarul pe care vi-l doriţi.

 

Ce ziceţi de ideea cu Calendarul de Advent? Îl ţineţi şi voi?

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

 

Sursa foto: (1) Pixabay

14 Comments on Primul nostru Calendar de Advent (idei de activităţi pentru copii de 2-3 ani)

  1. In ultimii 8 ani i-am organizat celei mari calendar, anul trecut i-am facut si sotului si a fost foarte incantat. De anul acesta i-am facut si mezinei. Mie-mi place sa le creez eu si sa le adaptez conform varstei. Decembrie e o luna foarte aglomerata la noi caci multe activitati se desfasoara in afara casei si diferenta de varsta fiind mare si nevoile, distractiile sunt foarte diferite dar sunt fericita ca-i vad fericiti.

  2. Vai, vai, ce ma fac? Un calendar din acelasi magazin am cumparat, un articol sta la coada la publicat 😀 Eu voiam de fapt sa spun ca mi-a placut articolul 😊

  3. O carte de Crăciun potrivită tot am căutat și eu. Deja am câteva, dar cel mai încântată sunt de „Magia Crăciunului” de la editura Crișan. Mă gândesc să i-o aducă Moș Nicolae și să o tot citim până la Crăciun 😊. Fetița mea are 1 an și 9 luni și nu trece o zi fără să citim cel puțin o „podete” 😉.

    • Mulţumesc! Am făcut duminică brăduţi. Antonia a fost încântată … să-i fac eu şi ea să mă admire. :)) Urmează să îi pun pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *