Sursa foto: Pexels.com

„Mi-ar plăcea să avem mai mult timp împreună. Trebuie să fac cumva.”

„Săptămânile astea au fost un haos total. Copilul simte asta. Trebuie să echilibrez situația.”

„Am fost nervoasă, irascibilă … M-a simțit. Nu are nevoie de asta.”

„Săptămâna asta s-a mâncat aiurea. Puteam să fiu mai disciplinată. Copilul are nevoie de mese corecte.”

„Doamne, cât de vinovată mă simt că am ridicat tonul! Dacă rămâne cu traume?”

„De ce nu mă pot bucura că urmează să am 2 zile doar cu soțul? Avem nevoie de timpul ăsta, dar parcă nu e corect față de copil.”

„Mi-a cerut să ne jucăm și am rămas pe canapea. Nu mai am energie, dar nu o să înțeleagă asta. Și dacă o să se simtă dat la o parte?”

Câte dintre gândurile de mai sus v-au trecut prin minte măcar o dată de când sunteți mame?

Photo by Ketut Subiyanto (Pexels.com)

Da, timpul cu copilul este important, dar nu mai ai tribul, satul care exista cândva pentru a crește un copil. Astăzi, femeile, mamele jonglează cu atât de multe responsabilități! Toate le consumă din timp și energie. Vrem să le facem pe toate ca la carte și acest lucru ne pune pe umeri presiuni suplimentare.

Copiii învață și în mijlocul haosului dacă le dăm și câteva explicații. Viața nu e doar lină, roz și cu păsărele care ciripesc. Haosul și greul fac parte din realitate. Copilului îi va fi greu să înțeleagă ce se întâmplă dacă mimăm un calm inexistent și ne ferim de explicații și discuții sincere.

Uneori, ne e greu și nouă, celor mari, să ne gestionăm emoțiile. Uneori, copleșiți de tot și de toate, ne lăsăm pradă instinctelor de moment … Un ton ridicat, urmat de o discuție sinceră și de adresarea unor scuze pentru situația creată, nu va lăsa traume. Bineînțeles, asta nu înseamnă că tonul ridicat poate deveni un obicei zilnic. 

Nervii, irascibilitatea și zilele proaste fac parte din viață … Bine ar fi dacă toate ar fi roz, nu?

Nu le putem face pe toate oricât ne-am dori. O săptămână cu mai multă pizza ori paste nu afectează sănătatea nimănui. Însă, o zi cu mese perfecte și o mamă epuizată s-ar putea să o facă.

Vinovăția bat-o vina! Înainte de mama și tata, ați fost doar tu și el, iubita și iubitul. Dacă voi nu sunteți bine, dacă voi nu vă găsiți timp pentru voi, pentru a vă reconecta, întreaga familie va fi dezechilibrată. Timpul în cuplu este de ordinul firescului, nicidecum un act de egoism. Copiii trebuie să știe că mama și tata au nevoie de timp împreună, doar ei doi. Un timp împreună încărcat de sentimente de vinovăție nu va aduce conectare, baterii încărcate și pahare emoționale umplute.

Cred tare mult în comunicare … Avem dreptul (plus că este sănătos în anumite situații) să spunem „Nu”, „Nu pot”, „Nu acum” și să le explicăm copiilor motivele din spatele acestui „Nu”.

Ești o mamă bună de câte ori te întrebi dacă petreci suficient timp cu copilul … Știu că vrei mai mult, dar viața te obligă să-ți împarți timpul în 3 mari categorii: Trebuie, Îmi doresc și Am nevoie. 

Ești o mamă bună de câte ori te gândești la copilul tău în mijlocul haosului … și tu știi că, de cele mai multe ori, te gândești la el înainte de a te gândi la tine. 

Ești o mamă bună chiar dacă astăzi ai ridicat tonul. Ești om! Știu că uneori e greu și știu și cu câtă vinovăție vine acest ton ridicat … Astăzi ai o zi grea. Mâine va fi mai bine.

Ești o mamă bună de câte ori te pui sub semnul întrebării …

Ești o mamă bună și atunci când faci lucruri doar pentru tine, în cuplu sau cu prietenele tale. Meriți din plin câte o pauză. Ai nevoie de acest timp, de o încărcare a bateriilor, să îți împlinești nevoile. Toate nevoile tale neîmplinite nu te ajută să funcționezi așa cum îți dorești (pe niciun plan). Nu putem umple paharele emoționale ale copiilor dacă al nostru e gol, nu? 

Ești o mamă bună și atunci când spui „Nu!”. Cine o să-i învețe pe copii să pună limite și să respecte limitele personale ale altora dacă tu nu le oferi un exemplu în acest sens? Limitele sunt sănătoase. 

Ești o mamă bună și atunci când comanzi pizza, să știi. 

O mamă bună are zile bune și zile grele, zile care o copleșesc și zile în care toate îi ies conform planului. O mamă bună are zile în care se străduiește, zile cu super energie și unele în care funcționează pe pilot automat. O mamă bună își iubește copilul indiferent de zilele pe care le are și numai o mamă bună se întreabă dacă este suficient de bună … ♥


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *