Am pentru voi o idee tare simpatică de pus în aplicare cu cei mici. Antoniei i-a plăcut tare mult să facă pe micul detectiv, așa că sper ca această activitate să aibă succes și în rândul copiilor voștri.
Principiul jocului
În funcție de vârsta copilului vostru, joaca de-a detectivul poate fi mai complexă sau mai simplă decât am ales eu. Am avut puțin timp la dispoziție să pregătesc materialele, dar efectul activității a fost peste așteptări.
Principiul jocului a fost să găsească un anumit număr de obiecte de culori diferite. Am ales 7 culori, cele pe care le are curcubeul. După ce a găsit numărul de obiecte pentru fiecare culoare în parte, Antonia a primit un mesaj. Trebuia să ghicească ce poate realiza cu culorile respective dacă le alătura. În cazul în care nu găsea răspunsul, putea apela la indicii (eu urma să i le dau – la cabană, unde suntem zilele acestea, are 2 curcubee desenate, unul pe căsuța ei din curte și unul pe frigider). După ce dădea răspunsul, primea încă un mesaj în care i se indica în ce loc din casă să caute pentru a vedea dacă răspunsul ei era corect. Acolo o aștepta un curcubeu pe care i l-am desenat. La finalul căutărilor, a primit o steluță pentru cel mai bun detectiv.
Materiale de care aveți nevoie:
- 2 foi
- carioci în culorile curcubeului (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet)
- pix/creion
- liniar
- clipboard (opțional)
- coli din spumă sau orice alt material pentru confecționarea steluței
Pe o foaie A4 am desenat 7 inimioare. Culorile inimioarelor corespund culorilor curcubeului. În dreptul fiecărei inimioare, am desenat căsuțe. Numărul căsuțelor corespunde numărului de obiecte care trebuie găsite. Antoniei i-a plăcut tare mult să țină fișa asta pe un clipboard și să noteze în căsuțe pe măsură ce a găsit obiectele.
Beneficiile jocului
- Le dezvoltă copiilor concentrarea și atenția.
- Îi familiarizează pe cei mici cu noțiuni de logică și matematică.
- Oferă o porție bună de distracție. 🙂
Vă rog să nu-mi judecați talentul la desenat. 🙂 Dacă vă știți fără talente la purtător și aveți o imprimantă acasă, puteți folosi materialele pe care Raluca Loteanu le propune aici. Pentru joaca de-a detectivul ea mi-a fost sursă de inspirație. Inspirație găsiți și la Cristina Oțel, aici.
Aștept să-mi spuneți cum ați adaptat voi joaca de-a detectivul și dacă a avut succes în cazul copiilor voștri!
Spor la joacă!
Alte idei de activități/experimente:
⇒ Învățarea literelor: 3 activități pentru preșcolari
⇒ 3 experimente de încercat cu cei mici
⇒ Nori cu ploaie colorată (experiment)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.