Luna decembrie ne bate la ușă! Mai avem puțin până la Crăciun. Dacă ar fi să judecăm după forfota din această perioadă, aș zice că sărbătorile de iarnă sunt în mai puțin de două săptămâni. Anul acesta am senzația că toate sunt pe repede înainte, inclusiv pregătirile pentru sărbători. M-am încăpățânat să intru în atmosfera de sărbătoare doar din luna decembrie.

Ca în fiecare an, încerc să sporesc magia din jurul Crăciunului și prin intermediul calendarului de advent pe care i-l pregătesc Antoniei în fiecare an de 6 ani încoace. De-a lungul timpului, în funcție de vârsta Antoniei, am încercat să includ în calendar activități cât mai variate. Unele dintre ele le-am transformat în adevărate tradiții de familie.

Ca și anul trecut, vom duce 3 calendare de Advent în paralel: unul dulce, unul cu piese de lego și, cel mai important, cel pe care i-l voi pregăti Antoniei. Îl consider cel mai important, pentru că este despre noi, despre timpul nostru împreună, despre activitățile pe care aleg să le avem în preajma Crăciunului și amintirile pe care le creăm pe baza lor. Perioada aceasta este aglomerată din toate punctele de vedere, așa că încerc să nu mă dau peste cap cu activitățile din calendar. Câteva dintre activități sunt gândite pentru date fixe, dar, în rest, îmi fac o listă și adaptez ideile în funcție de programul perioadei respective. Nu am nevoie să adaug presiuni suplimentare! 🙂

Activitățile pe care le vom avea în calendarul de Advent din acest an

♥ Sărbătorim Ziua Națională a României … pe drum. Plănuiesc să mergem la ai mei în mini vacanța de 1 decembrie. Tot atunci, Antonia va primi și calendarul de Advent de la Lego. L-am cumpărat deja, să mă asigur că nu rămânem fără el.

O dupămasă a lui „DA”. Dacă ați văzut filmul „Ziua lui DA”, atunci știți despre ce este vorba. A fost ideea Antoniei să avem o dupămasă a lui DA în calendar, o jumătate de zi în care facem tot ceea ce ea își dorește. M-am conformat! 🙂 Bineînțeles, avem și câteva reguli, pentru că nu putem face absolut orice.

Pregătim turtă dulce pentru vecini/colegii de la școală. A devenit deja o tradiție să pregătim turtă dulce pe care să o împachetăm frumos și să o dăruim prin vecini. Anul acesta urmează să stabilim dacă turta dulce ajunge prin vecini sau la școală. 🙂 Rețeta pe care o pregătim în fiecare an o găsiți aici.

Vizită la târgul de Crăciun și o tură cu roata. Nu putem rata târgul de Crăciun! Bineînțeles, nu vom merge doar o singură dată, dar elementul de noutate este că ne vom da în roată. Până anul acesta, Antonia nu și-a dorit să facem acest lucru.

Vizităm un târg de Crăciun dintr-un alt oraș. Planul este să ajungem la Sibiu. Să vedem dacă reușim să-l materializăm.

Ne lustruim ghetele și îl așteptăm pe Moș Nicolae.

♥ Plănuiesc să avem 3 seri de film până la Crăciun, neapărat cu pizza și/sau popcorn, acasă sau la cinema. Antoniei îi plac mult serile de film … și mamei ei. 🙂 Până acum, cu tematică de iarnă/Crăciun, am văzut „Cronicile Crăciunului” (1 și 2), „Polar Express” și „Klaus”. Dacă mai aveți recomandări de filme pentru copii de văzut pe Netflix sau pe Disney+, vă rog să le împărtășiți. Nu le țineți doar pentru voi, da? 🙂

♥ Pe 12 decembrie am luat bilete la „Spărgătorul de nuci”. Ar fi prima noastră ieșire împreună la operă.

♥ Acum că Antonia știe să scrie, îmi propun să surprindem pe cineva drag cu o scrisoare scrisă de mânuța ei.

Family Game Night. Neapărat vreau să avem o seară de jocuri, în familie. Câteva propuneri de jocuri de societate găsiți în acest articol.

♥ În fiecare an (sper să nu fie ultimul), în luna decembrie, îi scriem o scrisoare lui Moș Crăciun.

Pregătim colete/pachete pentru donat. Anul acesta încă nu am stabilit cum vom proceda, dacă vom dona un pachet pentru un anumit copil sau pentru mai mulți ori dacă vom dona coletele pe care am început deja să le facem.

Picnicul lângă brad, în sufragerie, la lumina beculețelor a devenit o tradiție de care vrem să ne ținem și în acest an.

♥ O altă tradiție pe care o avem este „interviul” de final de an. Sunt 18 întrebări (găsiți aici detaliile) pe care i le adresez Antoniei la fiecare final de an. Ar fi al 3-lea an în care ne ținem de acest obicei. Bineînțeles, păstrez foile cu răspunsuri și le compar de la an la an. Va fi interesant să trec prin ele peste vreo 7-8 ani. 🙂

Laboratorul de știință. Măcar o dată în luna decembrie vreau să avem o dupămasă dedicată experimentelor. Antoniei îi plac tare mult! Mă gândesc să facem experimente cu drojdie, inclusiv să coacem o pâine frământată de mâinile Antoniei.

♥ Anul acesta vreau ca în pachetele pe care le dăruim celor dragi să includ cookie boxes făcute de noi. În trecut, am făcut acest lucru pentru educatoarele de la grădiniță. Găsiți ideea aici. Planul este să facem totul de la A la Z împreună, să alegem cutiile, să coacem biscuiții și să-i ambalăm.

♥ Dacă vremea ține cu noi, mergem sigur la săniat, să ne bulgărim și să construim castele din zăpadă.

♥ Facem decorațiuni de Crăciun din piese de lego. Am pus ochii pe un set care i-a plăcut Antoniei mult (conține un fulg și un pinguin, ambele din piese de lego). Am mai pus ochii și pe această carte cu 365 de construcții cu piese de Lego. Acolo s-ar putea să găsim multe idei care să ne inspire. Dacă o aveți, mi-ar prinde bine o părere.

♥ Vom face măcar o vânătoare de comori în urma căreia Antonia să descopere o carte nouă. Iubește vânătorile de comori. Provocarea mea este că trebuie să fiu creativă, să vin mereu cu idei noi. „Joaca de-a detectivul” este o idee pe care o puteți adapta pentru vânătoarea de comori. Mai multe idei găsiți pe profilul meu de Instagram, în highlights (la „Ne jucăm”). Dacă nu știți ce cărți să le luați copiilor în această perioadă, am pe blog un articol cu 39 de cărți de citit iarna.

♥ De pe lista noastră nu pot lipsi crafts-urile. Încă nu am decis ce vom confecționa împreună. Cel mai probabil, o să-i fac vreo 3 propuneri și vedem care o să-i placă mai mult … ori poate reușim să materializăm toate ideile. În anii trecuți, din mâinile noastre au ieșit: coronițe de Crăciun (de dăruit), aici sunt primele noastre coronițe, felicitări, ghirlandă, aranjament de masă, decorațiuni cu bețe din lemn, fulgi de nea din hârtie, ornamente din aluat sărat, brăduți. Ce idei de crafts-uri aveți? Nu le refuz, să știți! 🙂

♥ Facem un exercițiu de recunoștință împreună (l-am făcut și în anii trecuți). Fiecare ne alegem o culoare și scriem pe foi colorate câteva bilețele cu motivele pentru care suntem recunoscători. Le adunăm, pe parcursul lunii, până la o dată stabilită, într-un borcan. Le citim în data pe care o stabilim împreună, poate chiar în ziua de Crăciun.

♥ Ziua de 24 decembrie o dedicăm pregătirilor de Crăciun și cinei în familie … și venirii Moșului, bineînțeles.

Anul acesta, în calendarul nostru, nu regăsiți împodobirea casei și a bradului. Plănuiesc să facem aceste activități pe 30 noiembrie. Este primul an în care decorăm casa atât de devreme! 🙂

Activitățile pe care le-am inclus în calendarul de Advent în anii trecuți

Pe blog, găsiți activitățile pe care le-am inclus în calendarele din anii trecuți, alese în funcție de vârsta Antoniei:

Cum e la voi? Pregătiți un calendar de Advent sau nu vi se potrivește o astfel de inițiativă? Ce activități faceți cu copiii în această perioadă?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Un comentariu on Activități pentru calendarul de Advent (pentru copii cu vârsta peste 7 ani)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *