Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Ultima lună din acest an (oare când a trecut timpul?!) începe în câteva zile. Pentru mine, decembrie este o lună plină de magie. Sunt adult, dar mă bucur ca un copil de atmosfera din jurul sărbătorilor de iarnă, Crăciunul fiind sărbătoarea mea preferată. În special de când o am pe Antonia, încerc să fac tot ce pot pentru a spori atmosfera asta de magie a lui decembrie … și cred că reușesc. Calendarul de Advent îmi este de mare ajutor.

Este al 5-lea an în care îi pregătesc Antoniei un  calendar de Advent. Am început tradiția asta ca pe o joacă, să vedem ce-o ieși și n-am crezut că voi fi atât de consecventă. Dar cum să nu fiu când îi aduce copilului meu atâta bucurie?!

În funcție de vârsta Antoniei, am inclus în calendar activități cât mai variante, unele pe care le-am transformat în tradiții, altele care sunt mai noi, dar musai să ne ținem de ele … Ce-ar fi calendarul de Advent fără elemente de noutate?! 🙂

Ca și anul trecut, vom duce 3 calendare de Advent în paralel: unul dulce, unul cu piese de lego și, cel mai important, cel pe care i-l voi pregăti Antoniei. Îl consider cel mai important, pentru că este despre noi, despre timpul nostru împreună, despre activitățile pe care aleg să le avem în preajma Crăciunului și amintirile pe care le creăm pe baza lor.

Vă las, mai jos, ideile de activități pe care le am pentru acest an. Unele știu exact în ce date le vom face. Pe altele le voi adăuga în calendar în funcție de programul nostru.

Activitățile pe care le vom avea în calendarul de Advent din acest an

Menționez că lista de mai jos poate suferi modificări. 🙂

Sărbătorim Ziua Națională a României. Tot atunci, Antonia va primi și calendarul de Advent de la Lego. Mi-a spus de multă vreme că și-l dorește și în acest an. 

Pregătim turtă dulce pentru vecini. Antonia m-a întrebat dacă vom face această activitate și anul acesta. A fost tare entuziasmată când i-am spus că plănuiesc să coacem bunătăți de împărțit și în acest an.

♥ Din toate zilele lui Decembrie, în 4 dintre ele vom face seri de film (acasă sau la cinema). E o activitate care ne place mult. Musai să fie cu popcorn și/sau cu pizza! 😊 Avem pe listă „Cronicile Crăciunului 2”, dar, dacă aveți, primesc cu drag recomandări de filme. 

♥ Facem o family game night/day, o altă activitate care ne place tuturor. Jocuri avem destule! Timp să fie ne facem! Aici găsiți câteva dintre jocurile pe care le avem. 

Puzzle în tandem, mamă-fiică (implicăm și tatăl dacă dorește). Mi-a venit ideea să-mi iau un puzzle pentru adulți și, în timp ce eu meșteresc la al meu, ea să facă puzzle-uri de-ale ei. Am discutat ideea cu ea și i-a plăcut. Dăm startul activității într-o zi de decembrie și o terminăm … când o fi! 😊

Cumpărăm daruri pentru copiii mai puțin norocoși. Împreună cu mama, am ales să ajutăm 4 fete să aibă sărbătorile ceva mai frumoase. Eu și Antonia ne ocupăm de cadouri. Anul acesta, m-am alăturat inițiativei „Super Moșul ești tu!”, inițiată de Asociația Casa David și Daniel.

Decorăm casa și împodobim bradul să intrăm în mood-ul de sărbătoare.

Îi pregătim Moșului scrisoarea.

Ne lustruim ghetele și îl așteptăm pe Moș Nicolae.

♥ De pe lista noastră nu pot lipsi crafts-urile. Plănuim să facem felicitări de Crăciun și coronițe pe care să le dăruim. Anul trecut, am făcut primele noastre coronițe de Crăciun. Dacă aveți nevoie de idei în această direcție, găsiți pe blog aranjamentele de masă de anul trecut, ghirlanda de Crăciun și felicitările. În anii trecuți, am făcut decorațiuni și ornamente din aluat sărat.

Picnicul lângă brad, în sufragerie, la lumina beculețelor a devenit o tradiție de care vrem să ne ținem și în acest an.

♥ Am în plan și o petrecere în pijamale. Deja parcă îi văd Antoniei explozia de bucurie când va găsi bilețelul cu această activitate. 

♥ Vom face măcar o vânătoare de comori în urma căreia Antonia să descopere o carte nouă. „Joaca de-a detectivul” este o idee pe care o puteți adapta pentru vânătoarea de comori. Mai multe idei găsiți pe profilul meu de Instagram, în highlights. Dacă nu știți ce cărți să le luați copiilor în această perioadă, am pe blog un articol cu 39 de cărți de citit iarna

♥ Dacă vremea ține cu noi, mergem sigur la săniat, să ne bulgărim și să construim castele din zăpadă.

♥ Dacă ni se aliniază planetele, facem un weekend la cabană cu oameni dragi, cu bunătăți pentru copii (și părinți) și cu mini ateliere crăciunistice pentru copii … și mămici. 😊

♥ Facem un exercițiu de recunoștință împreună (l-am făcut și anul trecut). Fiecare ne alegem o culoare și scriem câteva bilețele cu motivele pentru care suntem recunoscători. Le adunăm, pe parcursul lunii, până la o dată stabilită, într-un borcan. Le citim în data pe care o stabilim împreună, poate chiar în ziua de Crăciun.

♥ Facem interviul de final de an pe care urmează să-l punem în arhiva familiei, alături de cel de anul trecut. Abia aștept să compar răspunsurile. 😊 Aici găsiți întrebările. 

♥ Mergem la târgul de Crăciun să admirăm luminițele și să mâncăm bunătăți în atmosferă de sărbătoare.

♥ Facem decorațiuni de Crăciun din piese de lego (posibil să mai am de cumpărat niște piese verzi).

♥ În Ajunul Crăciunului, luăm o cină fancy, altfel decât de obicei, dichisiți, cu masa aranjată de sărbătoare.

Cum e la voi? Pregătiți un calendar de Advent sau nu vi se potrivește o astfel de inițiativă? Ce activități faceți cu copiii în această perioadă?

Calendarele de Advent din anii trecuți le găsiți pe blog:


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *