Luni, 15 mai
Mic dejun: Budincă de mei cu mere.
Gustare: Un fruct (la creşă).
Prânz: Pulpă de pui cu fasole verde, dovlecel, morcov, ceapă, oregano şi ulei de măsline.
Gustare: Căpşuni şi banană.
Cină: Budincă de bulgur cu legume.
Marţi, 16 mai
Mic dejun: Budincă de mei cu mere.
Gustare: Un fruct (la creşă).
Prânz: Quinoa cu legume (fasole verde, morcov, dovlecel, broccoli, ceapă), oregano, pătrunjel verde, busuioc, boia şi ulei de măsline. Aici găsiţi o altă reţetă cu quinoa şi legume.
Gustare: Căpşuni şi zmeură.
Cină: Budincă de bulgur cu legume.
Miercuri, 17 mai
Mic dejun: Pâine prăjită cu ricotta şi roşii.
Gustare: Un fruct (la creşă).
Prânz: Chiftele din carne de vită la cuptor cu garnitură de cartofi dulci.
Gustare: Căpşuni.
Cină: Griş cu lapte şi seminţe
Joi, 18 mai
Mic dejun: Fulgi de ovăz în lapte vegetal (grâu spelta cu alune) cu banană şi mesquite.
Gustare: Un fruct (la creşă).
Prânz: Supă ţelină + paste cu două sosuri + crudităţi (varză roşie şi porumb).
Gustare: Căpşuni şi cireşe. Ar fi păcat să nu profităm de fructele de sezon.
Cină: Bruschete cu pastă de tomate şi mozzarella
Vineri, 19 mai
Mic dejun: Crackerşi cu guacamole cu ardei copt.
Gustare: Un fruct (la creşă).
Prânz: Supă de praz cu anghinare + carne de vită cu legume şi mămăligă (meniul de la creşă).
Gustare: Cireşe, căpşuni şi câteva felii de banană.
Cină: Supă cremă de cartof dulce cu conopidă.
Sâmbătă, 20 mai
Mic dejun: Prăjitură norvegiană
Prânz: Peşte cu multe legume (morcov, broccoli, dovlecel, ardei gras roşu, ceapă, usturoi), ierburi de Provence şi turmeric.
Gustare: Căpşuni.
Cină: Supă cremă de cartof dulce cu conopidă.
Duminică, 21 mai
Mic dejun: Crackerşi cu ricotta şi roşii
Gustare: Smoothie (cumpărat). Dacă vede acele smoothie-uri mici pentru copii, n-am nici o şansă să reuşesc să o potolesc.
Prânz: Frittata cu legume rămase de la prânzul de ieri. Când fac prea multe legume la abur, frittata reprezintă o bună soluţie de reciclare :).
Gustare: Căpşuni.
Cină: Bastonaşe de dovlecei cu sos de iaurt cu pătrunjel verde şi usturoi.
Citeşte şi meniurile anterioare:
…
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram
Buna Flavia,
Te urmaresc de mult. Ai putea sa imi spui cum ai procedat cu trecerea de la pisat cu furculita ;a bucatele? Cat de mici/mari au fost? De la ce varsta ai trecut? Cum le-a acceptat Antonia?
Multumesc
Bună Roxana,
În jurul vârstei de 9 luni, poate chiar mai devreme, Antonia a dat semne că ar vrea să mănânce singură. I-am dat şi ei linguriţa când mâncarea era sub formă de piure sau pasată. Apoi, mâncarea pasată o făceam biluţe, le lua şi le mânca. Bucăţi i-am dat după această etapă, când gestiona bine biluţele. Nu i-am dat finger food, ci cubuleţe. Le-a gestionat şi le-a acceptat foarte bine. După ce a dat de bucăţi, a avut o perioadă în care a refuzat supele cremă, de fapt mâncarea cu textură fină.
Multumesc mult de raspuns! Cam in jurul varstei de 9 luni e si fetita, ii dau des lingurita si eu sa se hraneasca daca vad ca nu mai vrea de la mine. gestioneaza bine pureurile groase, cu bucatele mici mici, acum sa vad cum fac trecerea la urmatoarea etapa, bucati, nu bucatele. Tot vad mame in jurul meu care insista pe blw, dar am facut si un curs realizat de un specialist in modul de hranire (feeding occupational therapist/ blogul candokkido) si ce ai facut si tu si acolo. rezoneaza mult si cu mine: un blw modificat si „respectful spoon feeding” – hranesti bebelusul cu lingurita cat vrea ea, ii respecti semnalele. Foarte interesant cu bilutele, am cautat pe blog dupa „bilute” si ii voi face si eu asa. Bucatile de legume fierte le-ai taiat ca pentru ciorba, mai marunt, mai grosier? Multumesc mult inca o data!
Roxana, blw este atunci când urmezi acest tip de diversificare de la început, de la 6 luni. În diversificarea clasică, în jurul vârstei de 8 luni, i se pot propune copilului bucăţi dacă este pregătit. Copilul dictează! Diversificarea clasică nu presupune hrănirea cu linguriţa până la 2 ani şi nici piureul ca singura textură acceptabilă.
Îţi spun sincer că a trecut atâta vreme de atunci şi s-au întâmplat atât de multe încât nu-mi mai aduc aminte cât de mari i le tăiam. Nu aş vrea să te induc în eroare.
Cu mare drag! Oricând!