Spuma de căpșuni este un desert clasic al copilăriei mele. Ori de câte ori văd sau gust spumă de căpșuni, îmi aduce aminte de copilărie, de vară. Spuma de căpșuni a copilăriei mele era făcută cu albușuri crude, adică cu bezea franțuzească. Eu am optat pentru o bezea elvețiană în care albușurile sunt pasteurizate la baie de aburi.

Există 3 tipuri de bezele. Știți care sunt diferențele între ele?

  1. Bezea franțuzească – conține albuș de ou și zahăr în proporții egale.
  2. Bezea italiană – albușurile se bat spumă cu un sirop de zahăr fierbinte.
  3. Bezea elvețiană – albușurile și zahărul sunt bătute la bain-marie până când amestecul atinge 60-62°C. Spuma obținută se bate cu un mixer la viteză mare până când se obține o bezea fermă și lucioasă.

Ingrediente: 

Pentru 6-7 porții

  • 2 albușuri
  • 60-80g zahăr
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • un praf de sare
  • 240g căpșuni

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am spălat bine căpșunile și le-am îndepărtat codițele. Am lăsat fructele să se usuce și le-am tăiat în bucățele. Le puteți tăia în bucățele dacă vă place să simțiți bucăți mici de fruct în spumă ori le puteți transforma în piure dacă preferați să obțineți o spumă fină.

Pasul 2

Într-un vas termorezistent și încăpător am adăugat albușurile, zahărul și praful de sare. Eu am optat pentru zahăr vanilat (pentru un plus de aromă). Am început să le mixez cu ajutorul unui mixer de mână până s-a albit compoziția.

Pasul 3

Într-o oală am pus puțină apă și am pus-o la foc mediu (treapta 5 din 9 la plita mea cu inducție). Am așezat peste oală vasul termorezistent. Acesta nu trebuie să intre în contact cu apa din oală. Acum am adăugat și zeama de lămâie pentru ca spuma mea să fie mai aerată, stabilă și voluminoasă, dar și pentru a aduce un plus de aromă preparatului final.

Pasul 4

Am redus puțin focul și am continuat să bat albușurile cu mixerul de mână la bain-marie. Din acest punct, procesul durează vreo 10-12 minute, timp în care spuma trebuie mixată încontinuu. Dacă aveți un termometru, vă puteți opri atunci când preparatul a atins 60-62°C. Eu nu am măsurat temperatura spumei cu termometrul. Atunci când o atingeți, ea trebuie să fie caldă bine.

Pasul 5

Când bezeaua a atins temperatura menționată și a devenit lucioasă, am luat-o de pe foc, dar am continuat să o mixez, la viteză mare, până s-a răcorit. Apoi, am adăugat căpșunile și am continuat să mixez până spuma mea a ajuns la temperatura camerei. Nu vă speriați, că această etapă nu durează mai mult de 2-3 minute.

Spuma de căpșuni o puteți servi imediat ori o puteți păstra la frigider până în momentul servirii. Noi am încercat ambele variante. O parte am servit-o imediat (era prea mare poftă), iar restul cantității am pus-o în borcane cu închidere ermetică. Țin să bifez cele mai importante aspecte ale acestei spume cu gust de copilărie:

  • Spuma este densă, fermă și aerată în același timp, un desert delicios și ușor de realizat.
  • Consumăm un desert clasic al copilăriei, însă fără ouă crude.
  • Spuma păstrată la frigider nu lasă lichid pe fundul vasului în care este depozitată așa cum se întâmplă în cazul spumei de căpșuni pe bază de albușuri crude.

Așadar, mai sus aveți toate motivele pentru care merită să îi dați o șansă acestui desert simplu și gustos, musai de bifat în această perioadă a anului. 🙂

Alte rețete cu căpșuni: 

🍓 Dulceață de căpșuni cu vanilie (îndulcită cu ștevie)
🍓 Brownie cu căpșuni (fără zahăr adăugat)

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *