Am așteptat cu nerăbdare să vină vremea bună, să ne bucurăm de soare și de joacă afară, la aer. Oare numai mie mi se pare că iarna aceasta a fost una lungă, prea lungă?

În weekend-uri, „terenul” nostru de joacă preferat este curtea cabanei, locul nostru cu liniște cum avem obiceiul să-l numim. Când gradele din termometre încep să urce, majoritatea weekend-urilor ni le petrecem acolo. E locul în care ne deconectăm cu mai multă ușurință, în care stăm afară de dimineața până seara și petrecem mai mult timp împreună. Cum? Exact așa cum vă gândiți, jucându-ne. Rulăm jocurile și, de obicei, nu ne ajunge timpul să epuizăm variantele și ideile pe care le avem.

Înainte de a intra în detalii legate de jocurile noastre, vreau să subliniez importanța sportului și a timpului petrecut în natură. Câteva dintre beneficii ar fi:

  • Reduce riscul unor afecțiuni precum obezitatea și astmul. Pe de cealaltă parte, contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar.
  • Reduce impactul negativ al poluării asupra sistemului respirator.
  • Îmbunătățește calitatea somnului.
  • Ne expune la experiențe senzoriale diferite.
  • Reduce stresul și anxietatea.
  • Îmbunătățește capacitatea de concentrare și dezvoltă creativitatea.
  • Expunerea la lumina naturală stimulează producția de vitamina D.

Cum arată realitatea în cifre?

Trist! Acesta ar fi răspunsul scurt. Încerc să-l dezvolt în câteva rânduri. Conform INS, doar 1 din 10 români face sport. Suntem la coada clasamentului în privința activității fizice, însă România se situează printre primele locuri în Europa la obezitatea infantilă. Aproape 40% dintre copii au probleme cu greutatea. Se estimează că aproximativ 58% dintre adulți suferă de supraponderabilitate.

Știm cu toții care sunt consecințele kilogramelor în plus: risc crescut de a dezvolta boli de inimă, risc crescut de cancer, de diabet, astm, artrită și nu numai. Să nu uităm că aici se adaugă și consecințele care țin de partea emoțională.

Priveliștea noastră de lângă cabană

 

Cum ne încurajăm copiii să petreacă mai mult timp afară, în natură?

„Nu vreau afară!” Sunt destul de sigură că și copiii voștri au protestat măcar o dată că nu vor afară, că ar prefera să se joace în casă. Cred că toți copiii trec prin astfel de perioade și este important să facem diferența între excepție și obișnuință. Așadar, ce soluții avem la îndemână pentru a-i încuraja pe copii să petreacă mai mult timp afară?

Înainte de toate, ar trebui să fim un exemplu pentru copiii noștri. Teoria nu va funcționa niciodată fără partea practică. Să ne creăm obiceiuri care să implice natura și sportul pentru toată familia.

Limităm timpul petrecut în fața ecranelor. Ecranele sunt atractive pentru toată lumea și nu ne dorim să le eliminăm, ci să avem un echilibru între timpul petrecut în fața ecranelor și timpul petrecut afară.

Facem ca ieșirile să fie atractive. Nu sunt pe principiul că trebuie să fim animatorii permanenți ai copiilor, dar cred în timpul de calitate petrecut împreună. Mai cred și în faptul că noi, părinții, suntem deschizători de drumuri și catalizatori de obiceiuri. Cum facem ca ieșirile să fie mai atractive? Venim cu idei de jocuri și activități în care să se poată implica toată familia. Pe lângă jocurile copilăriei (vă las câteva exemple mai jos), avem la îndemână jocuri cu un buget redus, sub 50-100 de lei:

♦ Șotron. Ne-am luat cretă colorată și ne luăm timp să desenăm cele mai colorate și împodobite jocuri de șotron. De câte ori se poate, implicăm și bunicii în această activitate. Cost: 5 RON (creta)

♦ 1, 2, 3 la perete stop! Dacă nu ați încercat acest joc simplu cu copiii, atunci e musai să o faceți. Vă garantez că se lasă cu distracție. Cost: 0 RON

♦ Mâța înghețată. Aici e nevoie de mai mulți șoricei (numai bine dacă aveti o familie mare) și de o pisică rapidă. Cost: 0 RON

♦ Înălțăm un zmeu – am făcut asta și la mare, pe plajă și în curtea cabanei. Distracția este garantată și în acest caz! Noi avem un zmeu sub forma unui fluture pe care l-am cumpărat din Decathlon. Cost: 59,99 RON. Să știți că sunt și zmeie pentru adulți, nu doar pentru copii. 🙂

♦ Badminton. Nu mă pricep, să știți, dar fac eforturi și simt că mă îmbunătățesc. Chiar și fileu ne-am cumpărat. Cel mai mult joc împreună cu Horațiu, soțul meu, și ne dorim să o inițiem și pe Antonia. Tot echipamentul, rachetele (sunt unele adaptate pentru copii), fluturașii și fileul, este cumpărat tot din Decathlon. Cost: de la 29,99 RON/rachetă + 14,99 RON/set 3 fluturași

Joc volei de când mă știu. Este sportul meu preferat și nu ratez nicio ocazie să-mi provoc soțul la un joc de volei. Bineînțeles, Antonia vrea și ea să participe, așa că adaptăm jocul și am adaptat chiar și echipamentul. Am cumpărat o minge de volei, tot din Decathlon, mai moale, ceva mai mica, mai potrivită pentru Antonia. Modelul cumpărat de noi nu mai este disponibil pe site, dar aveți alte variante la dispoziție. Aceasta este recomandată copiilor cu vârste între 6 și 9 ani. Cost: 39,99 RON

♦ Frisbee. Nimic mai simplu! Am ales un frisbee pentru începători, cu structura din spumă, care nu provoacă răni la prindere și plutește pe apă. L-am cumpărat pe cel mai ieftin (cred), tot din Decathlon. Cost: 19,99 RON

În sezonul rece simt că nu ies cu Antonia afară suficient, așa că perioada asta a anului o pun sub deviza „Hai afară, hai la sport!”. Vă adresez și vouă aceeași invitație și sper ca ideile de mai sus să vi se potrivească.

Voi cum vă petreceți timpul afară cu copiii? Ce jocuri preferați?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *