Am o agendă în care îmi notez ideile de rețete. Când îmi lipsește inspirația, apelez la lista respectivă. Plănuiesc de ceva vreme să fac o porție de scones, aceste pâinico-brioșe atât de populare în Marea Britanie, dar timing-ul nu a fost parcă niciodată potrivit. De curând, într-o seară, îmi clăteam ochii pe Instagram când văd la Alexandra Boca (aka The Fashion Creed, pe care musai trebuie să o urmăriți dacă nu o faceți încă – o găsiți aici) niște scones cu căpșuni care arătau delicios. Gata! Am știut care va fi următoarea rețetă dulce pe care o voi găti. Aveam în frigider niște căpșuni proaspete și parfumate și afine dulci, aveam și timpul necesar, așa că m-am pus pe căutat și combinat rețete. Ca fapt divers, întodeauna adaptez rețetele după preferințele mele.

Poate vă întrebați ce sunt aceste scones. Ei bine, în varianta dulce, ele sunt o combinație între prăjitură și pâine rapidă fără drojdie. Aluatul nu este deloc pretențios, se fac foarte repede și vai, ioi, tulai (acesta este înlocuitorul meu pentru OMG 🙂 ) cât de bune sunt. Știu că ele există și în varianta sărată, dar pe aceea nu am încercat-o, însă am trecut-o pe listă.

Încă ceva, cum rețeta nu-i deloc pretențioasă, îi puteți implica și pe cei mici în realizarea ei. Ajutorul meu de bucătar a fost tare încântat să facă „sconcs”, așa cum le-a botezat după ce a încercat, de mai multe ori, dar fără succes, să spună scones. Sconcs sau scones … ăsta e doar un detaliu. Gustul este esența. 🙂

Ingrediente: 

  • 120g căpșuni
  • 60g afine
  • 130g făină integrală
  • 170g făină albă
  • 100g unt rece
  • 60g smântână lichidă (15% grăsime)
  • 80ml lapte
  • 60g zahăr de cocos
  • 8g praf de copt
  • 1 ou

+ 1 ou

+ 1-2 linguri de făină

+1 lingură zahăr de cocos

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, am pregătit fructele. Le-am spălat și le-am uscat. Apoi, m-am ocupat de prăjitură. Am amestecat ingredientele uscate, făina, praful de copt, sarea și zahărul de cocos, cu untul rece, tăiat cubulețe (îl puteți și răzui dacă vă este mai ușor) până am obținut un aluat nisipos, așa cum îl pregătiți pe cel pentru tarte

Eu am ales să folosesc o combinație de făini, făină albă cu făină integrală. Voi o puteți folosi pe cea pe care o preferați. Dacă folosiți doar făină integrală este posibil ca aluatul să mai aibă nevoie de lichid, așa că, cel mai probabil, va fi nevoie să suplimentați cantitatea de lapte. 

Pasul 2

Căpșunile le-am tăiat în bucățele și, împreună cu afinele, le-am tăvălit prin aluatul nisipos. Poate vă gândiți că este o greșeală să adăugăm fructele înaintea ingredientelor lichide. Să nu vă îngrijorați, pentru că vă garantez că vă va ieși rețeta. 🙂

Pasul 3

Am amestecat ingredientele lichide, reci, oul, smântâna lichidă și laptele, și le-am adăugat peste aluat. Am început să amestec repede cu o spatulă, cu mișcări circulare, de sus în jos, până când aluatul a început să se desprindă de pe marginile bolului. În acest punct ar trebui să aveți un aluat legat și lipicios. 

Pasul 4

Pe masa de lucru am pus o foaie din silicon peste care am presărat făină. Nu e neapărat să aveți o astfel de foaie, dar eu am început să o consider indispensabilă atunci când fac aluaturi. Am răsturnat aluatul pe foaia din silicon și am presărat și deasupra lui puțină făină. Cu mâinile, i-am dat o formă rotundă, nu foarte înaltă, de 2-3 cm. Să nu frământați aluatul prea mult, pentru că riscați să vi se întărească la copt. 

Pasul 5

Cu ajutorul unei palete pentru tort cu o margine ușor zimțată (puteți folosi și un cuțit), am împărțit aluatul în 8 triunghiuri. Le-am transferat într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt. Să lăsați suficient spațiu între triunghiuri, pentru că ele vor crește la copt. 

Pasul 6

Triunghiurile le-am uns cu ou bătut și am presărat deasupra lor puțin zahăr de cocos. Am încins cuptorul la 200° Celsius și l-am setat să difuzeze căldură sus-jos. Am așezat tava pe șina din mijloc a cuptorului și am lăsat scones-urile la copt timp de 25 de minute. Când au fost coapte, le-am transferat pe un grătar și le-am lăsat să se răcorească. Mi-au ieșit pufoase! Și ce bine mirosea în casă!

Noi le-am servit imediat după ce au fost gata, dar am lăsat câteva și pentru a doua zi, la micul dejun. Tuturor ne-au plăcut, de la mic la mare. Singurul meu regret este că nu am pus o cantitate mai mare de fructe. Mi-a fost teamă ca aluatul să nu iasă prea umed, să nu aibă textura de aluat necopt. Data viitoare le încerc cu mai multe fructe. 

Dați-mi de veste dacă le încercați! Sper să vă placă!

Alte rețete cu fructe: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

8 Comments on Scones cu căpșuni și afine

  1. Am făcut de două ori. Foarte bune. A doua oară doar cu făină albă. Singura problemă e că nu reusesc sa am un aluat mai ferm. Dar noroc cu folia de silicon 😂…portoonez direct si le bag la cuptor.
    Cel mic vrea fără ” sos ” 🤣 . Asta este mai mult pentru adulți.

    • Adevarul e ca sunt delicioase! 🙂 Daca aluatul nu este suficient de ferm, poate adaugi putin mai multa faina sa vezi cum iti ies.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *