Sunt omul care caută echilibrul în orice. Aşa sunt şi de sărbători. Trebuie neapărat să am pe masă câteva bucate tradiţionale, dar le fac loc şi celor aşa-zise moderne. Eu le spun sănătoase.

Sunt omul căruia îi place să descopere gusturi noi. Vă spun sincer că n-am crezut că-mi vor plăcea atâtea alimente de care nici măcar nu auzisem în urmă cu 10-15 ani.

Din dorinţa aceasta de echilibru, dar şi pentru că îmi doresc să mâncăm cât mai sănătos cu putinţă, am adunat reţete care sunt potrivite atât pentru mesele de zi cu zi, cât şi pentru cele festive. Sunt preparate potrivite atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Anul trecut, v-am propus 19 aperitive sănătoase. Cred că aceste articole, aceste mini colecţii de reţete, vor deveni o tradiţie pe blog, pentru că şi anul acesta am tot 19 propuneri pentru voi. Le găsiţi mai jos.

 

 

Pastă de peşte cu sfeclă coaptă

 

Reţetele tartinabile ar trebui să aibă un loc fruntaş atunci când întocmim o listă cu aperitive. Este adevărat că, în această situaţie, atât peştele, cât şi sfecla nu sunt alimentele preferate ale majorităţii, dar eu zic că această reţetă merită o şansă. 🙂

 

 

Buchete de flori din legume

 

Dincolo de faptul că sunt gustoase şi sănătoase, aceste buchete de flori din legume sunt frumoase, perfecte pentru o masă festivă.

 

 

Pizza cu blat din conopidă

 

Să fie pizza un aperitiv festiv? De ce nu? Aceasta este o altfel de pizza, cu blat din conopidă. Dacă pizza clasică nu este prea gustoasă rece, aceasta este parcă şi mai bună după ce se răceşte.

 

 

Tartă cu ciuperci, praz şi telemea

 

Tartele sunt la fel de versatile ca şi pizza de mai sus. Merg să fie servite atât calde, cât şi reci.

 

 

Terină de peşte

 

Dacă nu sunteţi mari iubitori de peşte, găsiţi pe blog şi o reţetă de terină cu pui.

 

 

Pancakes cu cartof dulce

 

Pancakes la o masă festivă? Sună prea simplist? Nu trebuie să fie! Cu ajutorul unor forme pentru biscuiţi, puteţi decupa pancakes-urile în diferite forme, le puteţi servi cu diferite toppinguri sărate ori puteţi face din ele mini sandwich-uri cu brânză, susţinute de un băţ din lemn cu un model simpatic.

 

 

Tort cu legume

 

Dovadă că torturile nu este musai să fie dulci. 🙂

 

 

Ruladă cu peşte

 

Este un preparat potrivit pentru o masă în familie, savurată cu cuţitul şi furculiţa ori din mânuţe mici, sau între prieteni, ca aperitiv. Începând de la foaia asta pufoasă, puteţi încerca o multitudine de combinaţii care să vă fie pe plac, atât dulci, cât şi sărate.

 

 

Ruladă cu ricotta

 

Lista de ingrediente este mai scurtă decât cea de la rulada cu peşte. Gradul de dificultate rămâne acelaşi, uşor de făcut, iar timpul de preparare este mai scurt. Foaia este pufoasă, umplutura este fină şi cremoasă, iar gustul acestei rulade poate împăca mai multe soiuri de mofturoşi.

 

 

Chiftele cu pui şi legume

 

 

Plăcinte cu brânză sărată, la cuptor

 

Pentru a fi demne de o masă festivă, le-aş face mai mici, eventual sub formă de rulouri, pentru a fi mai uşor de mâncat.

 

 

Chiftele din dovlecei cu brânză feta

 

Chiftelele sunt nelipsite de pe platourile cu aperitive. Acestea nu conţin carne, sunt bune atât calde, cât şi reci, şi sunt uşor de făcut.

 

 

Supă cremă de broccoli cu dovlecel şi parmezan

 

Deja ştiu ce vă întrebaţi. Ce caută supa cremă la aperitive? Să ne lăsăm imaginaţia să lucreze. Se poate savura din pahare mici, cam de mărimea celor de ţuică, cu linguriţe mici. Francezii fac la fel cu velouté-ul lor. 🙂

 

 

Supă cremă de linte roşie cu curry

 

 

Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei

 

La noi în casă, nu mai facem maioneză clasică de o bună bucată de vreme. Înlocuitorul cel mai gustos pe care l-am găsit este maioneza de dovlecel. Vă asigur că, după ce o veţi încerca, nu vă veţi mai întoarce la maioneza clasică.

 

 

3 reţete tartinabile asortate cu 3 tipuri de crackerşi

 

Pastele tartinabile pot fi o soluţie sănătoasă şi gustoasă atât pentru micul dejun, cât şi pentru o cină rapidă ori pentru o gustare, dar şi pentru o masă festivă. Merg de minune servite pe crackerşi, iar aceştia se găsesc în diverse sortimente. Pregătirea unei reţete tartinabile nici nu ia prea mult timp. Pastele tartinabile din comerţ nu sunt tocmai o alegere inspirată, pentru că majoritatea, pe lângă ingredientele principale, conţin conservanţi, arome, coloranţi şi grăsimi nesănătoase.

 

 

 

Care reţetă v-a făcut cu ochiul şi plănuiţi să o încercaţi? 🙂

 

 

 

 

Este posibil să vă inspire şi articolele de mai jos:

 

Deserturi raw pentru mese festive
Prăjituri sănătoase pentru mese festive
Biscuiţi şi fursecuri sănătoase pentru mese festive

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *