Dacă mă citiți de ceva vreme, atunci cu siguranță știți că între mine și slow cooker-ul meu, numit și „oala magică”, există o relație strânsă și de lungă durată. Mai exact, m-am împrietenit cu slow cooker-ul în urmă cu vreo 3 ani și de atunci rar se întâmplă să treacă o săptămână fără să nu ne întâlnim.

În acești 3 ani de utilizare, mi-am format o părere (destul de obiectivă, zic eu) și pot spune care sunt avantajele și dezavantajele unui slow cooker, asta în cazul în care plănuiți să vă achiziționați o astfel de oală.

 

Avantaje:

  • Gătitul lent permite păstrarea nutrienților.
  • Este un aparat excelent pe timp de vară când temperaturile sunt ridicate și nu-ți vine să dai drumul cuptorului ori aragazului.
  • Ideal pentru oamenii ocupați care vor să mănânce o mâncare caldă și proaspătă când ajung acasă de la muncă (în special în cazul oalelor care au funcția de păstrare la cald). Pentru mine este oala perfectă din acest punct de vedere, pentru că muncesc de acasă și pot găti în același timp, fără să fiu țintuită în bucătărie.
  • Poți să pleci de acasă și să lași oala să își facă treabă, fără să amesteci în mâncare, fără să își fie teamă că mâncarea se va arde. 
  • Din punctul meu de vedere, carnea cea mai fragedă, fie ea de pui, porc, vită, miel sau curcan (cam ce am încercat eu până acum) iese în această oală. Carnea gătită în cuptor nu este atât de fragedă precum cea gătită la slow cooker. 

 

Dezavantaje:

  • La slow cooker gătești un număr limitat de feluri de mâncare. Sinceră să fiu, nu prea văd rostul deserturilor gătite în această oală, dar am zis că voi încerca și eu unul, din curiozitate.
  • Nu rumenește, așa că nici vorbă de vreo carne arămie. Culoarea se poate obține dacă scoți carnea din slow cooker și o bagi puțin în cuptor.
  • Gătitul la slow cooker implică mâncăruri cu multă zeamă (pe care o lasă ingredientele). În funcție de ceea ce gătiți, puteți reduce zeama pe foc (o faceți sos) ori v-o asumați fix așa cum este. Sau ar mai fi o variantă: un grătar pus pe fundul oalei, nu lasă pulpele de pui, de exemplu, să băltească în zeamă. Eu am unul din silicon.
  • Nu credeți în povestea că la slow cooker nu se arde absolut nici un fel de mâncare, pentru că există această posibilitate. Sau na … eu am ajuns și la performanța asta. Am încercat să fac o cantitate mică de dulceață de căpșuni cu chia și nu vreți să știți ce a ieșit.

 

Acestea au fost primele avantaje și dezavantaje care mi-au venit în minte. Lăsați-mi părerile voastre în comentarii. Poate suntem pe o minte ori poate am ratat eu din avantaje/dezavantaje.

Să nu-mi cereți să vă fac recomandări de slow cookere pentru că sunt fidelă aceluiași aparat de 3 ani de zile și nu am termen de comparație. Nu știu dacă al meu e bun, cel mai bun sau dacă există altele mai bune. Eu nu pot decât să vă împărtășesc din experiența mea.

Cel mai des gătesc în slow cooker preparate pe bază de carne, tocănițe cu carne, pulpe de pui, carne de vită (cea în stil mogolez este delicioasă), pulpă de miel sau de curcan, ciorbe, supe creme (mixez ingredientele după ce le-am gătit în slow cooker). Vă împărtășesc câteva dintre rețetele pe care le-am încercat până acum (și pe care le repet). 

 

8 rețete la slow cooker

 

Fasole galbenă cu carne de curcan 

 

Linte cu legume

 

Supă cremă de linte cu roșii 

 

Mazăre cu pui 

 

Pulpă de curcan

 

Piept de curcan în sos barbecue (cu orez thai)

 

Carne de vită în stil mongolez

 

Mușchi de porc

 

Sunt curioasă care dintre rețetele de mai sus le-ați încercat sau pe care vă propuneți să le încercați. 🙂 

 

Spor la bucătărit! 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on 8 rețete la slow cooker (+ avantajele și dezavantajele unui slow cooker)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *