V-am mai lăudat slow cooker-ul, cum face el carnea fragedă și îmi salvează o grămadă de timp. Recunosc că nu mă dau în vânt după carnea de vită, pentru că mi se pare destul de complicat de gătit și când timpul îți este limitat … Dacă tot a venit vorba de timp, îmi cer scuze că acest preparat nu a apucat să fie pozat într-un mod mai apetisant. Rețeta a ieșit prea bună să nu o pun aici. 🙂

Mi-am zis că la slow cooker carnea de vită ar trebui să iasă perfectă, dar nu am optat pentru o tocăniță clasică, ci pentru o rețetă asiatică: vită în stil mongolez. Până să ajung să scriu această rețetă, am gătit-o de 2 ori, acompaniată de fiecare dată de orez thai și a ieșit un deliciu de fiecare dată. A doua oară am ales să modific puțin modul de preparare. Vă dau toate detaliile mai jos. 

Ingrediente: 

  • 650g pulpă de vită
  • 1 lg ulei infuzat cu usturoi și ardei iute
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1/2 lgță pudră de ghimbir
  • 80ml sos de soia
  • 3 morcovi medii
  • sare
  • piper
  • aprox. 100ml apă
  • 2-3 lgțe amidon de porumb
  • semințe de susan pentru servit (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am tăiat carnea în fâșii groase cam cât degetul arătător. 

Pasul 2

Am pregătit o marinadă pentru carne din: apă, sos de soia, pudra de ghimbir, uleiul infuzat cu usturoi și ardei iute, sare, piper și usturoiul tăiat felii. Am lăsat carnea la marinat peste noapte sau, dacă vă grăbiți, vreo 3-4 ore îi ajung. 

Dacă nu aveți uleiul infuzat pe care l-am folosit eu, pentru un gust ușor picant puteți adăuga un alt sos spicy sau ardei iute tăiat mărunt. Totuși, dacă vreți să le oferiți copiilor din acest preparat, nu v-aș sfătui să îl faceți prea picant. 

Pasul 3

Am așezat carnea în vasul slow cooker-ului împreună cu amestecul lichid. Morcovii i-am tăiat bastonașe.

Prima variantă: Prima oară, am pus carnea și morcovii împreună de la bun început și am adăugat în amestecul lichid și amidonul de porumb. Am lăsat și feliile de usturoi acolo. Rezultatul: aș fi preferat ca morcovii să aibă o textură mai al dente. Mai mult decât atât, am avut senzația că usturoiul gătit a dat mâncării o notă amăruie. 

A doua variantă: Am pus în oală carnea și amestecul lichid, dar fără feliile de usturoi. Morcovii nu i-am pus de la început, ci undeva la o oră după ce am pornit slow cooker-ul (deși, teoretic, nu ar trebui să ridicăm capacul în timpul procesului de gătire). Nu am adăugat nici amidonul. În cele din urmă, acesta s-a dovedit a fi rezultatul câștigător, așa că vă recomand să preparați rețeta conform celei de-a doua variante. 

Pasul 4

Am setat slow cooker-ul pe treapta High și l-am lăsat să își facă treaba timp de 3 ore. Nu uitați că, a doua oară, am adăugat bastonașele de morcovi după o oră de la pornirea oalei. 

Când oala și-a terminat programul, am scos carnea și morcovii într-un vas termorezistent, am strecurat sosul și l-am transferat într-o oală. L-am pus pe foc. Între timp, am dizolvat amidonul în apă rece (musai să fie rece, că altfel se face cocoloașe) și l-am turnat peste sos. L-am lăsat să dea 2 clocote și să se îngroașe (să amestecați în acest timp). Când textura a fost cea dorită, am transferat înapoi în vasul slow cooker-ului carnea și sosul, le-am amestecat și au fost gata de servit. Nu e musai să le transferați în vasul slow cooker-ului. Le puteți combina în orice alt vas doriți.

Poza de mai sus a fost făcută când am încercat rețeta prima dată. 

Cu siguranță voi mai repeta această rețetă! A fost delicioasă!

În momentul servirii, peste carne am adăugat câteva semințe de susan. Se potrivesc și câteva codițe de ceapă verde. Acest preparat, cu sosul lui delicios, merge foarte bine cu orezul thai. Aici v-am povestit cum să gătiți un orez thai perfect. 

Poftă bună! 🙂

Alte rețete la slow cooker: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

8 Comments on Carne de vită în stil mongolez (la slow cooker)

    • Să știi că a fost delicioasă! 🙂

      Poți încerca să o gătești în oală normală, dar cred că nu va ieși carnea la fel de fragedă. Ai putea face o cantitate mică și să vezi cum iese. Să îmi spui și mie. 🙂

      • Acum am si eu reteta in curs de pregatire doar ca am crockpot. Tocmai am pus morcovii si teoretic mai are doua ore. Dupa ce se termina timpul si fac sosul separat, transfer inapoi in vas si il mai pornesc? Imi e putin neclar.
        Multumesc

        • Crock Pot am și eu. 🙂 Transferi sosul și carnea înapoi în vas și atât, ca să se mențină caldă. Sunt gătite, așa că le poți servi cu încredere. Modific finalul rețetei să fie mai clară partea asta. 🙂

  1. O reteta pe care vrea sa o incerc neaparat – sper si eu sa imi salveze relatia cu carnea de vita (partial pentru asta am luat One Pot)
    In loc de amidon, oare merge si faina de tapioca?
    Multumim pentru toate retetele faine 😊!

  2. Se pot face si sarmale sunt foarte delicioase mai ales daca pui in mijloc o bucata de carne afumata,costite sau ciolan.
    In loc de amidon la sos incercati o lingurita de mustar amestecat cu 2 linguri de smantana pentru gatit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *