Această tartă este musai de încercat cât mai găsiți cireșe în piețe, dar să știți că o puteți combina crema frangipane și cu alte fructe, nu doar cu cireșe.

Să vă spun câte ceva despre cremă. Am descoperit crema frangipane pe vremea când locuiam în Luxemburg, ea fiind nelipsită din galette de rois, un desert specific Franței, Luxemburgului, Belgiei, Elveției, pregătit cu ocazia Epifaniei. Crema frangipane își are originile în Italia și se pare că ar fi apărut în jurul anului 1500. Circulă mai multe povești despre originile cremei, așa că nu știu să vă spun care este varianta corectă. 🙂 Ce știu sigur este că această cremă este delicioasă și ușor de făcut. Este o cremă pe bază de migdale și unt utilizată des în patiseria franțuzească. Se împacă tare bine cu fructele și așa mi-a venit ideea unei tarte cu cireșe și frangipane. Alor mei le-a plăcut mult combinația aceasta. Sper să fie și pe gustul vostru!

 

Ingrediente: 

Pentru crustă

  • 200g făină
  • 100g unt (rece)
  • 40g zahăr
  • 1 gălbenuș
  • 20-30ml apă rece
  • un praf de sare 
  • vanilie (opțional)

 

Pentru umplutură

  • 80g unt (la temperatura camerei)
  • 50g zahăr
  • 2 ouă mici + 1 albuș (cel rămas de la crustă)
  • 100g făină de migdale
  • 15g făină (o lingură)
  • 250-300g cireșe
  • un praf de sare

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de crusta pentru tartă.

Ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci. Am pus făina și zahărul într-un bol. Eu am folosit zahăr vanilat (în comerț, îl găsiți și în cantitate mai mare, nu doar la plic). Deasupra, am pus untul rece, tăiat în bucățele și un praf de sare. Am început să frământ cu mâna până am obținut un aluat nisipos.

Am adăugat gălbenușul și apa rece, treptat. Nu adăugați toată cantitatea de apă dintr-o dată. Depinde de cât lichid are nevoie aluatul. Acest aluat nu se frământă îndelung, în schimb are nevoie de odihnă, la rece.

Aluatul l-am adunat într-un disc, l-am împachetat în folie alimentară și l-am dat la frigider. De obicei, îl las 1-2 ore, dar îi ajung și 30 de minute. Îl puteți pregăti și cu o zi înainte de a coace tarta.

 

Pasul 2

După perioada de odihnă, am scos aluatul din frigider și l-am lăsat să se înmoaie pentru câteva minute la temperatura camerei, să fie modelabil (se întărește la rece). Am presărat puțină făină pe masa de lucru și pe sucitor și am întins aluatul într-o foaie rotundă, suficient de mare încât să îmbrace forma de copt (a mea a avut ∅27 cm).

Am uns forma de copt cu puțin unt și am presărat puțină făină pe fundul ei. Am transferat aluatul și l-am presat ușor încât să adere de fundul și pereții vasului. L-am dat la congelator pentru aproximativ 5 minute (sau la frigider pentru vreo 20 de minute, depinde de cât timp dispuneți).

 

Pasul 3

Trebuie să știți că crusta se coace în 2 etape: goală și cu umplutura. Înainte de a pre-coace aluatul, l-am înțepat, din loc în loc, cu furculița. 

Am încins cuptorul la 200° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, cu ventilație. Pentru coacerea crustei, folosesc un amestec de boabe de fasole cu boabe de năut pe care le așez pe o hârtie de copt, deasupra aluatului. Puteți folosi boabe din ceramică, speciale pentru copt. Am copt crusta timp de vreo 13-15 minute. Apoi, am îndepărtat hârtia de copt și boabele și am mai lăsat crusta la copt pentru vreo 5 minute. Am scos crusta din cuptor și am lăsat-o să se răcească cât timp m-am ocupat de umplutură. Crema frangipane nu se pune în crusta fierbinte!

Așa procedez de fiecare dată cu aluatul pentru tartă. Pentru că nu fac tartele foarte înalte, dacă nu coc crusta cu greutate deasupra, aluatul se poate lăsa de pe pereții vasului și atunci nu mi-ar mai putea susține umplutura. Dacă aș coace crusta doar cu boabe, atunci suprafața ei nu ar fi suficient de coaptă (pentru gustul meu). 

 

Pasul 4

Crema frangipane se face foarte ușor. În bolul mixerului planetar, am pus untul (moale), praful de sare și zahărul. Am folosit tot zahăr vanilat. Am mixat până ce compoziția a devenit spumoasă. Am adăugat ouăle și albușul rămas de la crustă. Eu am avut 2 ouă mici. În locul lor, puteți pune un ou mare. Am amestecat până s-au încorporat ouăle. 

Am oprit mixerul și am adăugat făina de migdale și făina albă. Făina albă nu este un ingredient indispensabil și nici nu face parte din ingredientele unei creme frangipane tradiționale. Eu am adăugat-o pentru că am vrut să obțin o cremă ceva mai consistentă, mai densă. Am amestecat din nou cu mixerul, cât să se încorporeze ingredientele. Crema am păstrat-o la frigider până în momentul în care am umplut tarta. 

 

Pasul 5

Am trecut la montarea tartei. În crusta rece, am pus crema de migdale și cireșele, spălate, fără sâmburi, deasupra cremei. Eu scot sâmburii cireșelor cu ajutorul unui pai, așa că le-am lăsat întregi (nu le-am mai tăiat în jumătăți). 

 

 

Pasul 6

Am copt tarta în cuptorul preîncălzit, la 180° Celsius, timp de 20-25 de minute. 

 

A fost un deliciu! Tarta se servește rece și se păstrează la frigider. Ca să vă faceți o idee, cele 3 texturi s-au împăcat tare bine: crusta a fost elementul crocant, ca un biscuite copt atât cât trebuie (nu se înmoaie a doua zi), crema a fost densă, fină și aromată, iar cireșele au venit în completarea mixului de texturi și arome, fiind dulci, aromate, suculente și ferme, nu prea coapte. Un succes!

Vă invit să o încercați și să-mi spuneți dacă este pe gustul vostru. Și ar mai fi ceva … merge să fie servită și cu un glob de înghețată de vanilie pentru cei gurmanzi ori în căutare de un plus de textură și gust care să le bucure papilele gustative.

 

 

Alte rețete cu cireșe: 

🍒 Chec cu cireșe și cacao 
🍒 Clafoutis cu cireșe 
🍒 Brioșe cu banane și cireșe (fără zahăr)
🍒 Prăjiturele cu cireșe și ricotta 
🍒 Prăjitură pufoasă cu fructe (fără zahăr) 
🍒 Dulceață de cireșe (fără zahăr) 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *