În ultimele 2 săptămâni, am făcut acest chec de 2 ori și a fost foarte apreciat de fiecare dată. Nu mi-am dorit să repet rețeta într-un interval de timp atât de scurt, dar ședința foto dedicată acestui chec delicios a fost compromisă și, fără poze, nu puteam împărtăși rețeta cu voi. Este o rețetă musai de dat mai departe. Cred că este unul dintre cele mai bune checuri pe care le-am făcut vreodată.
Trebuie să știți că rețeta este una simplă, iar rezultatul este aromat, pufos (deși nu conține praf de copt) și nu foarte dulce. Dacă vreți să pregătiți un desert cu fructe de sezon, aveți aici o idee care sunt sigură că va fi pe gustul vostru. 🙂
Ingrediente:
- 4 ouă
- 100g zahăr vanilat
- 150g făină
- coaja de la o jumătate de lămâie mică
- 70ml ulei
- 15g pudră de cacao
- 20ml lapte
- un praf de sare
- 250-300g cireșe (cântărite fără sâmburi și codițe)
- 20g fulgi de ciocolată neagră (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de cireșe. Le-am spălat bine, le-am tăiat în două, le-am scos sâmburii și le-am îndepărtat codițele. Jumătățile de cireșe le-am pus într-o sită, la scurs. Nu aș fi vrut să le adaug în compoziție cu prea multă zeamă. Dacă folosiți fructe congelate, decongelați-le într-o sită, să nu fie pline de zeamă când le adăugați în compoziție.
Pasul 2
Am separat ouăle. Am avut grijă să nu sparg gălbenușurile. Albușurile le-am bătut bine împreună cu praful de sare. Când spuma a căpătat consistență, am adăugat zahărul. Am continuat să bat albușurile până am obținut o spumă fermă și lucioasă. Având în vedere că rețeta nu conține praf de copt, albușurile trebuie bătute bine, bine, atât de bine încât să putem întoarce bolul și spuma să rămână la locul ei.
În comerț găsiți zahăr vanilat în cantitate mai mare, nu la plic, dar dacă nu aveți zahăr vanilat, puteți folosi zahăr alb, brun sau îndulcitor pe bază de ștevie și extract de vanilie.
Pasul 3
Peste spuma de albușuri, am adăugat gălbenușurile, unul câte unul. Pe fiecare l-am lăsat să se încorporeze setând mixerul pe viteză mică. Am adăugat și uleiul în suviță subțire, tot la viteză mică. Tot acum am adăugat și coaja de lămâie.
Important! – Optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman! Există în comerț coajă de lămâie sub formă de pudră sau o puteți pregăti acasă. Aici găsiți rețeta.
Pasul 4
Am oprit mixerul și m-am folosit de o spatulă pentru a încorpora făina. Făina am cernut-o direct peste amestecul obținut. Am adăugat toată cantitatea de făină și am început să o încorporez cu spatula, cu mișcări delicate, de sus în jos, fără să insist prea mult și fără să compromit aerul din albușuri. Acesta este agentul de afânare, cel care va face ca checul să iasă pufos.
Pasul 5
Când am terminat de încorporat făina, am scos într-un bol 6 linguri din compoziție (aproximativ 160g). Peste cele 6 linguri de compoziție am adăugat pudra de cacao cernută, 20ml de lapte și fulgii de ciocolată. Am amestecat delicat, cu mișcări de sus în jos, până s-au omogenizat ingredientele.
Pasul 6
Am trecut la montarea checului. Înainte de a pune compozițiile și cireșele în formă, am încins cuptorul la 180°C și l-am setat să difuzeze căldură sus-jos cu funcția de ventilație pornită.
Pentru montarea checului am folosit o tavă din silicon cu dimensiunile de 23 X 9cm. Tava mea fiind din silicon nu am avut emoții că checul s-ar putea prinde de pereții ei. Dacă folosiți o tavă dintr-un alt material, vă sfătuiesc să o tapetați cu hârtie de copt ori cu unt și făină.
Am adăugat în tavă aproximativ o jumătate din cantitatea de compoziție albă, o jumătate din compoziția cu cacao și jumătăți de cireșe pe care le-am afundat ușor în aluat. Am pus restul compoziției albe, compoziția cu cacao și restul cireșelor.
Pasul 7
Checul l-am copt la 180°C cu cuptorul setat să difuzeze căldură sus-jos + ventilație timp de 30 de minute. Apoi, am oprit ventilația și am mai lăsat checul la cuptor, la 180°C, pe funcția căldură sus-jos încă pentru 15 minute. Înainte de a scoate checul din cuptor, l-am testat cu scobitoarea, să fiu sigură că s-a copt. Atunci când scobitoarea iese curată, checul este copt.
Am scos tava din cuptor și am lăsat-o să se răcorească vreo 5 minute. Apoi, am scos checul din tavă și l-am așezat pe un grătar unde l-am lăsat să se răcească timp de vreo oră. Abia apoi l-am feliat.
A ieșit o bunătate aromată și pufoasă pe care este musai să o încercați până nu dispar cireșele din piețe! 🙂
Alte rețete cu cireșe:
Brioșe cu banane și cireșe (fără zahăr)
Prăjiturele cu cireșe și ricotta
Prăjitură pufoasă cu fructe (fără zahăr)
Fursecuri cu cireșe și migdale
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.