În articolul anterior, am promis că revin cu detalii despre substanțele la care este alergică pielea mea. Așa cum vă spuneam, am identificat 7 alergeni, la 3 am avut o sensibilitate intensă, iar la 4 dintre ei sensibilitatea a fost scăzută. Mai jos, găsiți informații despre fiecare alergen în parte, unde se găsește, ce înseamnă, etc.

PPD (p-Phenylendiamine)

Aceasta este o substanță prezentă în vopselele pentru păr (așa se explică mâncărimile pe care le aveam atunci când mă vopseam). Este important de menționat că vopselele închise la culoare conțin o cantitate mai mare de PPD. Se mai găsește în:

  • vopsele pentru textile
  • tatuaje cu henna
  • cerneală ( pentru imprimare)
  • cauciuc
  • benzină/ uleiuri (pentru mașini)

Aveam niște mâncărimi groaznice la nivel de scalp atunci când mă vopseam. Uneori, vizitele la coafor erau urmate și de dureri de cap ori de iritații la nivel de scalp (rare) sau în spatele urechilor. De curând, am avut prima vopsire la coafor, cu vopsea fără PPD și fără amoniac. Coafeza mea s-a ocupat de partea de research și de comandarea vopselei. A ales vopseaua Inebrya și sunt foarte mulțumită de ce a ieșit. Culoarea mea inițială nu a fost afectată și firele albe au fost acoperite în totalitate. Să vedem cum se comportă după următoarele spălări. Dacă aveți nevoie de o astfel de vopsea, să știți că ea se găsește într-o gamă variată de nuanțe.

Nichelul 

Nichelul reprezintă unul dintre cei mai comuni factori ai dermatitei de contact. Bănuiam că sunt alergică la un metal din aliajele folosite în bijuterii, dar nu știam exact la care. Din fericire, nu am reacții la bijuteriile din aur, argint sau la cele hipoalergenice, din oțel inoxidabil.

În afară de bijuterii, nichelul mai este prezent în:

  • haine și accesorii (capse, lanțurile genților, închizători, etc.)
  • articole personale care pot da dermatite atunci când sunt ținute în buzunar, precum: brichete, telefoane, chei, monede, etc.

cercei
Photo by cottonbro

Dacă sunteți alergici la nichel, aveți grijă la obiectele din oțel inoxidabil care sunt placate cu nichel!

Din păcate, nichelul este prezent și în alimente. Pe unele le putem evita, pe altele nu avem nicio șansă. Câteva exemple de alimente pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm mai rar atunci când suntem alergici la nichel:

  • mâncarea în conservă
  • fasolea verde, soia, broccoli, mazărea
  • pudra de cacao, ciocolata caldă, ciocolata

Nichelul poate fi prezent și în unele dispozitive dentare. Dacă vă știți alergici la nichel, întrebați medicul stomatolog dacă implantul pe care urmează să vi-l pună conține nichel ori medicul ortodont dacă aparatul vostru dentar conține acest metal. În cazul meu, aparatul meu dentar conține atât nichel, cât și cobalt, lucru pe care l-am aflat de curând. Având în vedere că ar trebui să scap de el definitiv în câteva luni, încă mă mai gândesc dacă ar trebui să îl schimb cu unul fără nichel sau să îl mai duc așa cum este timp de câteva luni.

Ar mai fi important de menționat că pe lângă erupțiile cutanate, alergia la nichel se mai poate manifesta și prin oboseală, ulcerații bucale ori dureri de cap. Se recomandă o dietă bogată în fier și vitamina C.

Alergia la nichel este una comună, însă foarte păcătoasă. Vreau să revin cu un articol separat despre nichel, despre lucrurile pe care le-am aflat și ce recomandări am primit de la medicul dermatolog.

Textile dye mix 

Textile dye mix se referă la vopseaua folosită în textile. Pe dermnetnz.org am găsit o clasificare a vopselelor, ce vopsea se folosește în ce tip de material. Vopselele din categoriile Azo și Disperse sunt considerate a fi cele mai alergice, folosite în general în hainele negre ori închise la culoare. Pot cauza dermatite de contact prin frecarea hainelor cu pielea și prin transpirație. Pe scurt, atât medicul alergolog, cât și medicul dermatolog mi-au recomandat să evit pe cât pot hainele negre sau închise la culoare, asta în condițiile în care jumătate din garderoba mea este formată din haine negre.

Nu am vrut să mă lungesc foarte mult cu scrierea acestui articol, așa că am hotărât să împart alergenii în 2 articole, în funcție de categorie, dacă pot spune așa, alergenii la care am o sensibilitate intensă și alergenii la care am o sensibilitate redusă. Mai sus, v-am dat detalii despre cei 3 alergeni la care pielea mea reacționează urât, însă nu este de joacă nici cu ceilalți. Dacă pielea (de pe spate) nu a reacționat la fel de urât în timpul testării PATCH, asta nu înseamnă că o erupție nu poate fi mai severă într-o altă zonă a corpului.

Voi la ce substanțe știți sau bănuiți că este alergică pielea voastră?

Articolele anterioare din seria „Pielea mea alergică”

#1 – Dermatita periorală și dermatita de contact. La ce am descoperit că este alergică pielea mea. 

#2 – Testarea PATCH bateria standard europeană. Ce presupune? Cine o poate face? Ce determină? 

Surse consultate pentru scrierea acestui articol:


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *